News

Răsturnare de situaţie în cazul copilului cu sindrom hemolitic internat la Bacău

Direcţia de Sănătate Publică Bacău a informat Ministerul Sănătăţii cu privire la apariţia în ziua de vineri a unui caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Judeţean din Bacău....
20.02.2016 | 18:08
Rasturnare de situatie in cazul copilului cu sindrom hemolitic internat la Bacau

Direcţia de Sănătate Publică Bacău a informat Ministerul Sănătăţii cu privire la apariţia în ziua de vineri a unui caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Judeţean din Bacău. Pacientul, un copil în vârstă de un an, a fost transferat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Starea copilului este relativ bună, iar medicul Mihaela Bălgrădean a declarat că în acest caz nu se poate confirma această boală.

Fetiţa de un an şi trei luni internată la Secţia de Terapie Intensivă în Spitalul Judeţean din Bacău este într-o stare bună. “Analizele efectuate nu au indicat valori crescute ale ureei şi creatininei, aşa că nu putem spune că e sindrom hemolitic uremic, ci doar sindrom hemolitic. Analizele sunt şi vor fi repetate periodic. În prezent, starea pacientului este relativ bună”, a precizat, pentru AGERPRES, dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului “Sf. Maria” din Iaşi.

Conform acesteia, copilul urmează să fie mutat la Clinica de Nefrologie a spitalului, sub strictă supraveghere medicală. Dr. Cătălina Ionescu a spus că acest copil a fost adus la spital din cauza episoadelor de boală diareică acută.

Medicul Mihaela Bălgrădean a declarat, într-o conferinţă de presă de la Instititul de Sănătate Publică, că fetiţia nu are nici rotavirus. “Despre cazul care s-a raportat: o fetiţă de un an şi o lună de la Bacău, la care s-a ridicat suspiciunea de sindrom hemolitic uremic. Nu se poate confirma această boală din următoarele motive: boala acestui copil a debutat în urmă cu două săptămâni cu boală diareică acută, a fost tratată la domiciliu, apoi s-a mers într-un laborator privat, unde s-au făcut investigaţii, care aduc şi confirmă doar o parte din simdromul hemolitic uremic. Infirmându-se insuficienţa renală acută, nu ne aflăm în situaţia de sindrom hemolitic uremic. Acum se află la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. Colegii stabilizează boala ca atare, însă nu este vorba de acest sindrom. Au exclus şi infecţia cu rotavirus”, a declarat medicul Mihaela Bălgrădean, într-o conferinţă de presă de la Instititul de Sănătate Publică.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.

Citeste mai mult pe RTV.NET

……………………………………………………………………………………………

Alertă la Bacău, acolo unde a fost depistat un caz de sindrom hemolitic uremic la un copilaş de un an. “În această seară, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a informat Ministerul Sănătăţii şi Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile de la INSP, conform ordinului ministrului Sănătăţii de raportare zilnică a cazurilor de boală diareică gravă şi sindrom hemolitic uremic, cu privire la apariţia în ziua de vineri a unui caz de sindrom hemolitic uremic (SHU) la Spitalul Judeţean din Bacău, copilul fiind ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.

Este vorba de un copil de 1 an din oraşul Bacău, care s-a internat în data de 19 februarie (vineri) la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău şi care a fost transferat, în aceeaşi zi, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi în cadrul secţiei de nefrologie.

Potrivit DSP Bacau, copilul a manifestat boala diareică acută cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp 3 zile în regim ambulatoriu cu o evoluţie favorabilă, dar cu înrăutăţire a stării de sănătate în data de 18 februarie.

Potrivit recomandărilor Ministerului Sănătăţii, DSP Bacău a început investigaţia epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iaşi cu aproximaţie la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariţiei sindromului.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă” se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Sursă: www.antena3.ro