News

Alertă medicală de la OMS: tot mai multe cazuri de hepatită acută de origine necunoscută. Informații oficiale despre cazul din România. Update

O tulpină misterioasă de hepatită severă, care a ucis cel puțin un copil, a fost raportată până acum în 12 țări, printre care și România, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății.
25.04.2022 | 21:30
Alerta medicala de la OMS tot mai multe cazuri de hepatita acuta de origine necunoscuta Informatii oficiale despre cazul din Romania Update
Printre potențielele cauze este suspectat un adenovirus cu mutații Foto: The Irish News, Adobe Stock, CTN News, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-04-2022
18:31

Ministerul Sănătății, informații despre cazul de hepatită severă depistat în România

Într-un comunicat de presă emis luni seara, Ministerul Sănătății a făcut primele precizări cu privire la cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România.

Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată din 4 aprilie, care are o stare stabilă de sănătate.

”Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legatura epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se refera la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizari pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, se arată în comunicat.

Organismul ONU a anunțat că este la curent cu 169 de cazuri rare de hepatită acută, o inflamație a ficatului, la copiii mici. Dintre aceștia, un copil a decedat, iar 17 s-au îmbolnăvit atât de grav încât au avut nevoie de transplant de ficat.

Tot mai multe cazuri de hepatită acută de origine necunoscută

Cele mai multe dintre infecții – 114 – sunt în Marea Britanie, urmată de Spania, care a înregistrat 13 cazuri, și Israel cu 12. Focarul s-a extins și în SUA, Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Franța, Norvegia, România și Belgia, potrivit OMS.

ADVERTISEMENT

În timp ce hepatita pediatrică ușoară nu este ceva neobișnuit, hepatita severă la copiii anterior sănătoși este rară.

Autoritățile britanice din domeniul sănătății au investigat boala misterioasă, care a afectat tineri cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, de când în Scoția a fost identificat un grup de cazuri din ianuarie până la mijlocul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu cu Stat, un site de știri din SUA în domeniul sănătății, OMS a încurajat țările să monitorizeze și să raporteze cazuri similare.

„Deși cifrele nu sunt mari, consecințele au fost destul de grave”, a spus Richard Pebody, din echipa de agenți patogeni cu amenințări mari a diviziei europene a OMS, citat de The Guardian. „Este important ca țările să cerceteze.”

ADVERTISEMENT

Cazurile sunt și mai neobișnuite, deoarece nu sunt legate de niciuna dintre cele cinci tulpini tipice ale virusului – hepatita A, B, C, D și E.

Responsabil ar fi un adenovirus cu mutații

Oamenii de știință cred în prezent că un adenovirus, un tip comun de virus care poate provoca răceli obișnuite, ar putea fi în spatele valului de cazuri de hepatită acută.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 74 dintre copiii care sunt afectați au fost testați pozitiv pentru infecție cu adenovirus.

Dar, în timp ce adenovirusul 41 a fost legat de hepatită la copiii imunocompromiși, nu a fost cunoscut niciodată ca fiind capabil să cauzeze această afecțiune la copiii anterior sănătoși.

Directorul Public Health Scotland, Jim McMenamin, a declarat pentru Reuters că se lucrează pentru a înțelege dacă un adenovirus a suferit mutații pentru a provoca o boală mai gravă sau dacă ar putea cauza problemele „în tandem” cu un alt virus, inclusiv posibil SARS-CoV- 2, virusul care provoacă Covid-19.

Orice legătură cu vaccinurile Covid-19 a fost exclusă, deoarece marea majoritate a copiilor care s-au îmbolnăvit nu au fost vaccinați, potrivit OMS.

O altă teorie vorbește despre scăderea imunității

Alți oameni de știință au spus că scăderea imunității ca urmare a amestecării sociale reduse în timpul pandemiei ar putea fi o explicație.

Simptomele hepatitei includ urina închisă la culoare, îngălbenirea ochilor și a pielii, boală, oboseală, febră, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale, scaune deschise la culoare și dureri articulare.

Părinților li se spune să fie atenți la acest tip de simptome și să contacteze un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt îngrijorați pentru copilul lor.

Agenția Britanică de Securitate a Sănătății recomandă insistent spălarea mâinilor și „igiena respiratorie riguroasă”, cum ar fi tusea și strănutul într-un șervețel.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au emis un aviz de sănătate care a alertat furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la o investigație în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute.

CDC le-a recomandat furnizorilor de servicii de sănătate să ia în considerare testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui în întregime – nu doar a plasmei sanguine – poate fi mai sensibilă.

Simptomele care înseamnă că un copil trebuie să ajungă urgent la medic

Un avertisment privind răspândirea acestei hepatite a transmis și medicul Mihai Craiu, care a menționat lista simptomelor care trebuie să fie un semnal de alarmă pentru părinți.

“Până vor exista mai multe date, toți părinții vor trebui să poată recunoaște repede hepatita acută gravă.

Un astfel de copil are :
– icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi)
– stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
– urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
– scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
– mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
– sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv

În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată!

Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la TV), ci mergeți la medic! URGENT!”, a scris medicul pediatru pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

ADVERTISEMENT
Tags: