News

Alertă medicală în România. Avalanşă de cazuri de cancer pulmonar. Se întâmplă la românii care au început să fumeze în anii ‘70-’80

România se confruntă cu o situație medicală critică, pe fondul unei creșteri alarmante a cazurilor de cancer pulmonar. Afectează în special persoanele fumătoare.
09.06.2024 | 12:32
Alerta medicala in Romania Avalansa de cazuri de cancer pulmonar Se intampla la romanii care au inceput sa fumeze in anii 7080
Avalanşă de cazuri de cancer pulmonar. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Alertă medicală în România! Se înregistrează o creștere alarmantă a cazurilor de cancer pulmonar, în special printre românii care au început să fumeze în anii ’70-’80.

Alertă medicală în România. Avalanşă de cazuri de cancer pulmonar

Medicii oncologi au observat un număr alarmant de cazuri de cancer pulmonar în România, mai ales la persoanele care fumează de peste 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Multe dintre persoanele care au început să fumeze în anii ‘70 sau ’80 sunt acum pacienţii cu cancer pulmonar, spune prof. univ. dr. Christoph Zielinski, director medical la o clinică din Viena, potrivit g4media.ro

Doctorul Christoph Zielinski este un medic oncolog remarcabil, clasându-se printre primii 2% dintre oamenii de știință ai lumii. Studiile sale sunt concentrate pe înțelegerea și tratarea cancerului pulmonar și a cancerului de sân, dar și dezvoltarea medicinei personalizate și a imuno-oncologiei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește factorii care pot provoca apariția tumorilor, se remarcă vârsta înaintată a pacienților, precum și poluarea și fumatul, care sunt considerate factori de risc majori. Ce spune Christoph Zielinski despre cancerul pulmonar?

”În primul rând, este vorba de vârsta lor înaintată, pacienţii îmbătrânesc iar cancerul este o boală a oamenilor în vârstă. În al doilea rând, poluarea are o contribuţie majoră la apariţia cancerului, în special a cancerului de plămâni. Dar şi fumatul. Vedem acum efectul fumatului la cineva care a început să fumeze în anii ‘70 sau ‘80 şi acum dezvoltă cancer pulmonar. Este o avalanşă a bolii.

ADVERTISEMENT

Cancerul pulmonar este factorul determinant al cancerului asociat cu decesul în Europa Centrală şi de Sud-Est. E îngrozitor ce se întâmplă în Ungaria, de exemplu, care înregistrează una dintre cele mai mari rate de deces în Europa”, a declarat pentru News.ro prof. univ. dr. Christoph Zielinski.

O treime din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători

Pe lângă cancer, fumătorii sunt expuși unui risc crescut de boli cardiovasculare și alte complicații grave de sănătate.

ADVERTISEMENT

„Oricine fumează se află şi în riscul de a dezvolta fie boli cardiovasculare, infarct miocardiac sau accident vascular cerebral sau o afecţiune oncologică”, a spus acesta, potrivit g4media.ro.

Specialiștii au declarat că cel mai tânăr pacient cu cancer pulmonar pe care l-au tratat avea 17 ani, conform sursei citate. Interesant este că dintre pacienții săi cu cancer pulmonar, aproximativ o treime sunt nefumători, mai spune Christoph Zielinski.

”Fumatul pasiv e o problemă majoră. Dacă de exemplu cineva din biroul tău fumează şi eşti fumător pasiv, asta e o problemă”, a confirmat Prof. Univ Dr. Christoph Zielinski.

Cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul pacienților spitalului includ cancerul pulmonar, cancerul de colon și cancerul mamar la femei, potrivit sursei citate.

De asemenea, în cazul pacienților din România, se întâlnesc destul de des cazuri de melanom malign, din cauza unei expuneri excesivă la soare. De asemea, lipsa vaccinării împotriva infecției cu HPV cauzează cancere metastatice.

ADVERTISEMENT