News

Alertă medicală în România. Val de infecții digestive în rândul copiilor. Care sunt simptomele

Este alertă medicală în rândul unui număr tot mai mare de părinți din România. În ultima perioadă, un val de infecții digestive s-a constatat în rândul copiilor. Medicii vin cu explicații în privința simptomelor.
19.05.2022 | 20:12
Alerta medicala in Romania Val de infectii digestive in randul copiilor Care sunt simptomele
Val de infecții digestive în rândul copiilor. Care sunt simptomele și ce recomandă medicii. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Sezonul cald vine și cu un val de infecții digestive în rândul copiilor mici și foarte mici din România.

Val de infecții digestive în rândul copiilor. Care sunt simptomele și ce recomandă medicii

În ultimele zile, Unitățile de Primiri Urgențe şi Camerele de Gardă din România se confruntă cu sute de astfel de pacienți.

ADVERTISEMENT

Majoritatea dintre cei mici se prezintă la consultații cu enterocolită, o boală provocată de rotavirus sau adenovirus.

Pentru toți părinții copiilor care suferă de această boală, medicii vin cu sfaturi extrem de prețioase. Astfel, cadrele medicale le transmit adulților să nu aştepte mai mult de 24 de ore dacă simptomele nu dispar.

ADVERTISEMENT

Există posibilitatea ca sugarii să ajungă ușor la deshidratare din cauza afecțiunilor digestive.

Care sunt simptomele care indică apariția unei infecții digestive la un copil

În ceea ce privește capitolul simptome, medicii spun că semnele care apar în cazul unei astfel de infecții sunt: greaţă, vărsături, febră sau dureri de cap.

ADVERTISEMENT

”Greata, vărsături, crampe sau dureri de cap, acestea sunt simptomele care ne pot indică prezenta unei infecții digestive. De cele mai multe ori copiii ajung la spital cu enterocolită, care este provocată de un rotavirus sau adenovirus.

Se apropie vara şi ne așteptăm la ceva mai multe enterocolite , motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți cu igiena mâinilor cu spălatul corect al fructelor si legumelor”, spune pediatru Laura Prisacariu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Un alt medic atrage atenția că nu trebuie intervenit imediat cu antibiotice, dat fiind faptul că majoritatea cazurilor au la bază infecțiile virale.

”Majoritatea sunt infecții virale şi atunci e important să nu intervenim imediat cu antibiotic şi să ne comportăm cu calm. Este foarte important să prevenim enterocolită acută”, spune Dacina Toma, medic de familie, conform aceluiași post de știri.

În România există şi un vaccin care previne rotavirusul. ”Exista într-adevăr un vaccin ușor de administrat oral, nu necesită înțepătură care se poate face sugarilor foarte mici”, spune pediatru Laura Prisacariu

Acest vaccina nu este decontat de stat, el se administrează în două sau în trei doze în funcţie de recomandările medicului.

ADVERTISEMENT