News

Alertă medicală! Riscul de deces din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare în cazul acestor pacienţi

25.05.2020 | 13:16
Alerta medicala Riscul de deces din cauza COVID19 este de cinci ori mai mare in cazul acestor pacienti
ADVERTISEMENT

Riscul de deces din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare în cazul bolnavilor de cancer, iar posibilitatea ca ei să facă forme grave ale bolii, care presupun intubare, este mai ridicată, a precizat medicul Dana Lucia Stănculeanu, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și șef de clinică la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București.

Rată de deces de cinci ori mai mare la bolnavii de cancer

Bolnavii oncologici sunt o categorie de risc major de infecție cu SARS-CoV-2 deoarece au un sistem imunitar slăbit atât de boala în sine, cât și de modalitățile de tratare a acesteia.

ADVERTISEMENT

Pacienții cu cancer sunt mai susceptibili infecției decât populația generală, având un sistem imun deficitar marcat de limfopenie sau neutropenie, atât din cauza imunosupresiei produse de boală, cât și din cauza tratamentelor antineoplazice, precum chimioterapia, radioterapia și chirurgia”, a precizat Dana Lucia Stănculeanu, într-un comunicat din cadrul campaniei ”Asumă-ți să fii sănătos”, demarată de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

O serie de studii efectuate de la începutul pandemiei de coronavirus au arătat că infectările au o evoluție mai gravă în cazul bolnavilor de cancer.

ADVERTISEMENT

Astfel, o cercetare realizată la New York, SUA, care a inclus 5700 de pacienți cu COVID-19, dintre care 334 au avut cancer, pacienții cu vârsta sub 50 de ani au avut o rată de mortalitate de cinci ori mai mare decât cei din aceeași categorie de vârstă fără cancer. Mai mult decât atât, pacienții oncologici cu vârsta cuprinsă între 66 și 80 de ani au avut o probabilitate mai mare de a fi intubați decât cei din aceeași grupă de vârstă fără cancer.

În  consecință, cancerul este printre cele mai frecvente comorbidități ale persoanelor care au murit din cauza COVID-19. ”În Italia, aflată pe primele locuri ca incidență a cazurilor de COVID-19, un studiu retrospectiv arată că 20,3% dintre pacienții cu COVID-19 în rândul cărora s-au înregistrat decese aveau cancer (activ). Rata de mortalitate a fost cea mai mare la pacienții cu boli cardiace (boală cardiacă ischemică și fibrilație atrială – 54,5%) și diabet zaharat (35,5%), însă nu se poate neglija procentul atribuit bolilor oncologice”, a precizat specialistul oncolog.

ADVERTISEMENT

În ce privește formele de cancer în cazul cărora s-a observat o frecvență a cazurilor severe de COVID-19, medicii au indicat leucemiile, cancerul pulmonar și cele care sunt în stadiu de metastază. O altă constatare a medicilor este că infecția  cu coronavirus este foarte periculoasă și la pacienții care s-au vindecat de cancer.

S-au observat variații ale ratei de deces și în funcție de tipul de tratament primit de pacienții oncologici. De exemplu, decesele au fost mai  numeroase în cazul pacienților sub tratament imunoterapic astfel că se recomandă întreruperea imediată a tratamentului  imunosupresiv în cazul în care a fost descoperită infecția cu coronavirus, astfel încât sistemul imunitar al bolnavului să poată lupta cu boala infecțioasă.

ADVERTISEMENT

Ghidul Societății Americane de Boli Infecțioase recomandă testarea de ARN SARS-CoV-2 (prin tehnica RT-PCR) la pacienții asimptomatici înainte de procedurile imunosupresive (chimioterapie citotoxică, transplant de organe solide sau celule stem, terapie biologică cu acțiune prelungită, imunoterapie sau glucocorticoizi în doze mari). Cu toate acestea, practica este variabilă, depinzând de disponibilitatea testelor și facilitățile unităților medicale. Unele instituții testează de rutină toți bolnavii oncologici cu 48-72 de ore înainte de terapiile imunosupresive, în timp ce altele testează doar pacienții simptomatici”, a menționat Dana Lucia Stănculeanu.

Dilema oncologilor: continuarea tratamentului  sau reducerea riscului  de infectare?

În condițiile în care este evident că bolnavii de cancer sunt o categorie de risc în cazul infecției cu coronavirus, medicii recomandă evitarea procedurilor medicale care-i pot expune agentului patogen. În același timp, specificul acestor afecțiuni impune un tratament continuu astfel încât cancerul să nu fie scăpat de sub control.

Din păcate, nu există o abordare universal valabilă în oncologia medicală pe perioada pandemiei COVID-19, iar deciziile terapeutice sau de urmărire diferă de la caz la caz. Heterogenitatea tipurilor de cancer, stadiile variabile în care acestea sunt diagnosticate și tratate, precum și caracteristicile diferite ale pacienților sunt factori care se iau în considerare pentru decizia individualizată, medicul oncolog punând în balanță riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și beneficiile administrării terapiei oncologice”, a afirmat conferențiarul UMF București.

În cazurile în care nu poate fi amânat tratamentul împotriva cancerului, trebuie  luate măsuri suplimentare de siguranță față de o  posibilă infectare, inclusiv printr-un ”triaj telefonic” înaintea programării pentru depistarea unor eventuale simptome de COVID-19.

În cazul în care se hotărăște că tratamentul oncologic nu poate fi amânat, este necesară luarea tuturor măsurilor de siguranță pentru a proteja pacienții de infectarea cu noul coronavirus, inclusiv un „triaj telefonic” în ziua anterioară programării, pentru a identifica eventuale simptome sugestive de COVID-19.

O dificultate suplimentară apare în cazul tomografiilor toracice la care rezultatele sunt greu de diferențiat între metastaze pulmonare prin diseminare limfatică (progresie de boală oncologică), pneumonite induse ca reacții adverse la tratamentele anti-neoplazice (de exemplu inhibitorii punctelor de control, gemcitabina, inhibitorii mTOR) și infecția virală ce determină COVID-19. În aceste situații este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de stabilirea unui tratament oncologic.

Pnetru prevenirea infecției cu corronavirus, bolnavii de cancer pot fi tratați la domiciliu dacă există alternative cu administrare orală la tratamentele intravenoase.

În cazul pacienților cu cancer metastatic cu creștere lentă și controlat luni întregi de aceeași terapie (de exemplu cancer de sân, colorectal, cancer de prostată etc), se pot lua în considerare pauzele terapeutice pe termen limitat, la indicația medicului curant care cunoaște îndeaproape evoluția pacientului, cu limitarea imunosupresiei acestuia și a expunerii la infecția cu coronavirus prin părăsirea locuinței pentru a se prezenta la spital”, a indicat medicul Stănculeanu.

Alte soluții de reducere a riscului  de infecție la pacienții oncologici sunt recoltare de probe de laborator la domiciliu și înlocuirea schemelor de tratament prelungit cu alternative mai  scurte.

ADVERTISEMENT