News

Alertă medicală! Un bărbat din Iaşi, diagnosticat cu malarie, după ce s-a întors recent din Africa

Un bărbat din Iaşi, care a călătorit frecvent în interes de serviciu în Africa, a fost diagnosticat cu malarie.
22.07.2021 | 12:52
Alerta medicala Un barbat din Iasi diagnosticat cu malarie dupa ce sa intors recent din Africa
ADVERTISEMENT

Cazul de malarie a apărut la un bărbat care s-a prezentat chiar săptămâna aceasta la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași ca urmare a unei călătorii făcute în interes de serviciu în Africa.

Traseul parcurs de acesta fusese următorul: Iași – București – Istanbul – Douala (Camerun) și retur, fiind imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație.

ADVERTISEMENT

Și mai interesant însă este că acesta s-a prezentat la spital fără a avea cele mai multe dintre simptomele specifice bolii, iar anterior sosirii la spital stătuse mai multe zile acasă, din precauție.

În acest caz, medicii tratează afecțiunea bărbatului cu cea mai mare atenție, având în vedere că, cu numai câțiva ani în urmă, malaria a dat bătăi de cap specialiștilor din România.

ADVERTISEMENT

Cât de periculoasă este malaria și cum se raportează legislația română la ea

Malaria este o boală care se transmite de obicei prin înțepătura femelei țânțar din genul anofel și poate fi, din păcate, fatală. Cât despre manifestări și simptomatologie, acestea pot varia de la insuficiență renală acută și convulsii generalizate până la colaps circulator și stări de somnolență urmate de deces.

În ce privește felul în care se raportează legislația română la această boală, trebuie spus că metodologia de supraveghere a malariei în România este cuprinsă în HG 589/2007, specificându-se faptul că toate cazurile raportate în țara noastră sunt de import, dar și că rata mortalității la nivel mondial este de un milion de morți la aproximativ 300-350 de milioane de cazuri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, metodologia elaborată de specialiștii români prevede și cazurile indigene autohtone. Cât despre momentul apariției primelor suspiciuni că ar putea fi vorba despre un asemenea caz, specificațiile sunt, în mare, aceleași ca și în cazul coronavirusului: telefon la DSP, urmat de prelevarea setului minim de date al cazului depistat.

Criza climatică crește posibilitatea ca malaria să devină tot mai răspândită

Așa cum FANATIK a semnalat, însă, rata de supraviețuire în cazul acestei boli a fost de sută la sută în ultima perioadă, deși tot în cadrul publicației noastre un caz extrem a fost semnalat în urmă cu numai câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Totodată, un fapt îngrijorător este un anunț recent al specialiștilor în domeniu, conform căruia două afecțiuni grave, malaria și febra dengue, s-ar putea răspândi dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual.

Studiul a fost realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) și a ajuns la concluzia că efectul asupra temperaturii globale ar putea prelungi perioada de transmitere cu o lună pentru malarie, în următorii 50 de ani.

Proiecția pleacă de la ipoteza undei creșteri a temperaturii globale cu 3,7 grade Celsius până în anul 2100.

ADVERTISEMENT