News

Alerte cod portocaliu și galben de inundații emise de hidrologi. Zonele unde sunt așteptate viituri și creșteri de debite

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis alerte cod portocaliu și cod galben de inundații pe râuri din mai multe județe. În următoarele ore se așteaptă viituri și creșteri de debite.
01.07.2022 | 10:52
Alerte cod portocaliu si galben de inundatii emise de hidrologi Zonele unde sunt asteptate viituri si cresteri de debite
Alerte cod portocaliu și galben de inundații emise de hidrologi. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-07-2022
19:48

Alerte cod portocaliu și galben de inundații emise de hidrologi pentru râuri din mai multe județe

Institutul National de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru râurile mici din bazinul hidrografic Someşul Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna – amonte S.H. Beclean.

Potrivit hidrologilor, până la ora 24:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinul hidrografic Someşul Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna – amonte S.H. Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud.

În paralel, INHGA a emis și mai multe alerte de tip cod galben de inundații. Detalii, AICI.

Potrivit sursei citate, în 1 iulie, în intervalul orar 12:00 – 21:00, vor fi semnalate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp”, arată ANM.

ADVERTISEMENT
Harta codului galben
Harta codului galben

După acest cod de furtuni din 1 iulie, Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea va reveni la caniculă începând cu intervalul 2-3 iulie 2022.

”În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

ADVERTISEMENT
Harta codului galben din 2 iulie
Harta codului galben din 2 iulie

Îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est”, a mai transmis ANM.

Este, așadar, o îmbunătățire a situației de la începutul săptămânii, când România a fost lovită de un val de caniculă nemaivăzut, pe fondul unui cod roșu de avertizare a ANM.

ADVERTISEMENT

România este lovită în această perioadă de un val de aer tropical, pe fondul unei cupole de căldură create în Europa. Din cauza cupolei, aerul fierbinte se întoarce la sol, astfel că temperaturile pot atinge și 40 de grade Celsius. Mai mult, furtunile și chiar tornadele se pot forma subit, lucru pe care meteorologii îl monitorizează constant.

În Franța, un om a fost omorât de o astfel de tornadă în timp ce făcea surfing, fiind ridicat de vânt cu 100 kilometri la oră și aruncat în vitrina unui magazin.

ADVERTISEMENT