News

Alertă meteo! Cod portocaliu şi galben de caniculă, anunţate de ANM pentru jumătate de țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă pentru zece județe din România. Jumătate de țară va fi, de asemenea, afectată de caniculă, conform codului galben emis.
20.07.2022 | 12:11
Alerta meteo Cod portocaliu si galben de canicula anuntate de ANM pentru jumatate de tara
ADVERTISEMENT

Zeci de județe din România vor fi afectate de caniculă, potrivit mesajelor de avertizare emise de ANM astăzi. Țara noastră este lovită de mai bine de o lună de caniculă, iar situația nu se va schimba în bine în săptămânile următoare.

Cod galben și portocaliu de caniculă în România

Meteorologii au anunțat că, în intervalul 20-21 iulie, vor fi înregistrate fenomene de caniculă și disconfort termic ridicat, potrivit codului galben emis.

ADVERTISEMENT

”În Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități”, a anunțat ANM.

De asemenea, pentru perioada 22-24 iulie a fost emis și un cod galben de caniculă, pentru zeci de județe din țara noastră.

ADVERTISEMENT

”În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade”, a punctat ANM.

 

Vremea va fi și mai călduroasă în perioada 22-23 iulie, în special în Banat, Crișana și sudul Olteniei. Temperaturile pot atinge, în aceste zone, chiar 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, au mai avertizat cei de la ANM.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM poate transmite modificări acestor avertismente.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au transmis un mesaj populației prin care au explicat oamenilor ce trebuie să facă în această perioadă de caniculă extremă.

ADVERTISEMENT