News

Alertă meteo! Cod portocaliu și galben de furtuni, anunţate de ANM pentru jumătate de țară

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtuni pentru mai multe județe din România. De asemenea, jumătate de țară va fi afectată de cod galben de vreme instabilă.
28.07.2022 | 10:50
Alerta meteo Cod portocaliu si galben de furtuni anuntate de ANM pentru jumatate de tara
Cod portocaliu de furtuni în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

După mai multe zile caniculare, România va fi lovită în următoarele 24 ore de furtuni. În acest sens, meteorologii au emis un avertisment pentru jumătate de țară.

România, lovită de furtuni, potrivit ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”, valabil în perioada 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp”, transmite ANM.

De asemenea, meteorologii au emis un cod portocaliu de furtuni, fiind vizate fenomene de ”instabilitate atmosferică accentuată, alături de cantități de apă însemnate”. Codul portocaliu va fi valabil în perioada 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00. Zonele afectate or fi Carpații Meridionali și de Curbură.

ADVERTISEMENT

”În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp”, au transmis meteorologii.

Avertisment ANM
Avertisment ANM , 28 iulie 2022

Meteorologii au avertizat că țara noastră nu va scăpa de caniculă în următoarele săptămâni, deși în aceste zile temperaturile au scăzut și au apărut și ploile.

ADVERTISEMENT

Autoritățile sunt pregătite de caniculă și de incendii, fiind înființată o celulă de criză la DSU menită să ajute oamenii în această perioadă dificilă. Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut tuturor să fie implicați și să nu trateze cu superficialitate vremea.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Raed Arafat și ceilalți experți din celula de criză a DSU, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru a ajuta populația în această perioadă.

ADVERTISEMENT

”Acolo unde va fi nevoie să putem să intervenim în sprijin, indiferent de județ și acolo unde există disponibilitate de resursă să poată să fie dislocată, sperăm să nu fie nevoie, să existe acest nivel de operativitate ridicat în perioada în care se mențin coduri portocalii, în special în zona de sud.

Solicit prefecturilor să discute cu toți primarii, toate autoritățile administrativ-locale, să desfășoare activități de prevenție. Cetățenii trebuie să conștientizeze pericolul generat.

Orice eveniment care ni s-ar părea nouă că este minor ar putea să devină grav. Să tratați cu seriozitate maximă, coordonare. Să nu tratați evenimentele ca și cum ar fi minore. Vrem activitate 24/7”, explica premierul Ciucă.

ADVERTISEMENT