News

Alertă meteo cod portocaliu! Vijelii, grindină și ploi torențiale în 15 județe

20.05.2020 | 10:12
Alerta meteo cod portocaliu Vijelii grindina si ploi torentiale in 15 judete
ADVERTISEMENT

Un cod portocaliu de vreme severă a fost anunțat de meteorologi în următoarele ore în țara noastră. Vremea se va strica considerabil în mai multe județe, unde fenomenele severe vor apărea în peisaj.

Alertă meteo cod portocaliu! Vijelii, grindină și ploi torențiale în 15 județe

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat dublul mesaj de avertizare cu cod galben de marți și i-a adăugat și un cod portocaliu de de vijelii, grindină, descărcări electrice și ploi torențiale, care va afecta mare parte din țară.

ADVERTISEMENT

Astfel, de la ora 13:00 va intra în vigoare un cod portocaliu de furtuni puternice care vizează Oltenia, local în Muntenia, în sudul Banatului şi în zona Carpaţilor Meridionali. Codul expiră joi dimineața la ora 6:00.

Vor fi ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși chiar și 70 l/mp în județele: Brașov, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Alba, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara, Giurgiu, Teleorman și Olt.

ADVERTISEMENT

Cod galben în restul țării

În același timp, în alte 20 de județe din țară este în vigoare un cod galben de furtuni până joi la ora 06:00. Vor fi averse, tunete, fulgere și grindină, iar vântul va atinge viteze de 60…70 km/h.

Cantitățile de apă vor depăși chiar și 50 l/mp. Miercuri, temperaturile nu vor mai trece de 26 de grade Celsius în regiunile sudice.

ADVERTISEMENT

În județele Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara , Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt se anunță perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60…70 km/h, grindină și averse torențiale.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și local 40…60 l/mp, cu precădere în Oltenia și în zona Carpaților Meridionali.

ADVERTISEMENT