News

Alertă de la ANM! Cod roşu de fenomene extreme. Cod portocaliu de furtuni și ploi abundente. Caniculă în sud și est UPDATE

03.07.2020 | 16:26
Alerta de la ANM Cod rosu de fenomene extreme Cod portocaliu de furtuni si ploi abundente Canicula in sud si est UPDATE
Alertă meteo de la ANM! Cod portocaliu de furtuni și ploi abundente. Caniculă în sud și est. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vremea extremelor revine în România, iar Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtuni și un cod galben de caniculă.

UPDATE, ora 16.26: Alertă cod roşu nowcasting, emisă de ANM, valabilă până la ora 16:50, pentru județul Botoşani: Hudești, Suharău, Havârna, Rădăuți-Prut, George Enescu, Păltiniș, Mileanca, Darabani, Viișoara, Concești;

ADVERTISEMENT

Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula 60…70 l/mp, grindină, frecvente descărcări electrice.

Ştire Iniţială: Dacă regiunile din nordul, vestul și centrul țării se vor confrunta din nou cu ploi abundente și furtuni violente de vară, în restul țării populația se va topi.

ADVERTISEMENT

Astfel, unii români vor avea de a face cu cantitățile importante de apă, de până la 70 de litri pe metru pătrat, iar alții cu temperaturi de peste 36-37 de grade.

Cod portocaliu de furtuni și ploi abundente emis de ANM

Administrația Națională de Meteorologie ( ANM) a emis o avertizare meteorologică de cod galben şi portocaliu de instabilitate atmosferică, dar şi o informare meteorologică de caniculă.

ADVERTISEMENT

Conform codului portocaliu de instabilitate atmosferică, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80…90 km/h), vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

ADVERTISEMENT

De vineri de la 12:00, până sâmbătă dimineața la 6.00, în vigoare va fi un cod galben de ploi. În această perioadă, în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii.

Și în aceste zone vizate de avertizarea meteorologilor, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Caniculă în sud și est

Pentru ziua de vineri, 3 iulie, în vigoare va fi un cod galben de caniculă. De-a lungul acestei zile,  disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități.

Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade, anunță cei de la ANM.

Meterologii au emis și o informare meteorologică în perioada 4 iulie ora 11 – 6 iulie ora 10.00. În aceste trei zile, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină.

ADVERTISEMENT