ADVERTISEMENT
News

Alertă! Ministerul de Internă solicită BEC prelungirea votului și după ora 21.00 / Cererea a fost respinsă

Autori: Alexandru Năstase, George Stanciu | 27.09.2020 | 16:32
Alertă! Ministerul de Internă solicită BEC prelungirea votului și după ora 21.00 / Cererea a fost respinsă
Persoane sunt testate pentru depistarea infectiilor cu noul coronavirus COVID-19, SARS-COV-2, inainte de a intra in sectiile de votare organizate pentru desfasurarea alegerilor locale, duminica 27 septembrie 2020, in Bucuresti. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ministerul de Internă solicită BEC prelungirea votului și după ora 21.00. a fpcut acest lucru printr-o adresă făcută către Biroul electoral.

ADVERTISEMENT

UPDATE / BEC a respins solicitarea Ministerului de Interne. Sursele FANATIK din cadrul Biroului Electoral Central spun că cererea a picat.

Între timp a venit și confirmarea oficială. BEC a respins cererea

Instituția vrea să fie prelungită ziua din cauza îngreunării votului în secţiile de votare. În mai multe zone din țară au existat cozi uriașe la intrarea în secții.

ADVERTISEMENT

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, cere MAI, într-o notă semnată de sectetarul de stat Ghoerghe Sorescu.

Se cere prelungirea votului și după ora 21.00

Din cauza epidemiei de coronavirus, autoritățile au dispus pentru aceste alegeri măsuri speciale de igienă și siguranță sanitară. Într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și de Interne, sunt prevăzute toate aceste măsuri. În primul rând, nimeni nu va putea intra în secția de votare fără să poarte o mască de protecție care să-i acopere gura și nasul.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt alegători care nu au mască, ei vor primi una la intrarea în secție, unde vor trebui să-și dezinfecteze și mâinile. De asemenea, la intrare alegătorilor li se va lua temperatura.

Pe cât posibil, ștampilele, buletinele de vot și pixurile cu care se semnează în listele electorale vor fi amplasate astfel încât alegătorii să le poată lua singuri. După ce au votat, își vor aplica singuri pe actul de identitate autocolantul cu ștampila „VOTAT”, sub supravegherea unui membru al biroului secției.

ADVERTISEMENT

Membrii  biroului secției de votare vor purta și mănuși, iar ștampilele de vot vor trebui dezinfectate după fiecare utilizare. Numărul maxim de persoane permis în interiorul unei secții de votare este de 15, dintre care numai cinci pot fi alegători, iar între aceștia va trebui păstrată în permanență o distanță de cel puțin un metru. Secția va avea în permanență ferestrele deschise, iar dacă acest lucru nu este posibil, va trebui aerisită câte 10 minute la fiecare două ore.

În cazul în care se formează cozi în afara secției de votare, forțele de ordine trebuie să aibă grijă ca distanța dintre persoane să fie de cel puțin un metru. Persoanele care intră în categoriile de risc în cazul infectării cu coronavirus, precum bătrânii peste 65 de ani, cei cu boli cronice precum diabet sau boli care afectează sistemul imunitar, pot cere să intre cu prioritate în secțiile de votare pentru a fi expuși contactului cu alte persone cât mai puțin timp.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au temperatura mai mare de 37,5°C sau simptome asociate infectării cu coronavirus vor fi introduse imediat în secție pentru a vota cât mai repede, fără să mai stea la coadă. După ce va primi cu prioritate buletinele de vot, va fi introdus în cabina de vot cea mai apropiată de ieșire, care apoi va fi dezinfectată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!