News

ALERTĂ! Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general al NATO

17.07.2019 | 15:50
Mircea Geoană a fost înlăturat din PSD. Sursa foto - Inquam Photos / Cornel Putan Alin

Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general al NATO. După ce a primit această veste, Geoană a devenit numărul doi în Organizația Atlanticului de Nord, aceasta fiind cea mai înaltă poziție politică deținută de un român într-o organizație internațională. Anunțul oficial a venit chiar de la Jens Stoltenberg, nimeni altul decât secretarul general al NATO. Acesta a postat pe o reţea des ocializare vestea.

Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general al NATO

Trebuie specificat că decizia de numire a adjunctului secretarului general e luată de aliați, împreună cu secretarul general. Vă readucem aminte că Mircea Geoană a fost ambasador în Statele Unite ale Americii și ministru de Externe. Acesta a condus și Partidul Social Democrat și a candidat la prezidențialele din 2009, atunci când a pierdut în fața lui Traian Băsescu. De altfel, Geoană a intrat în istorie după ce inițial a sărbătorit câștigarea scrutinului.

În momentul în care s-au numărat toate voturile, Băsescu avea să termine cursa pentru Palatul Cotroceni pe prima poziție. Nu s-a terminat aici pentru că Geoană a pierdut apoi şi șefia PSD în fața lui Victor Ponta. La puţin timp, fostul candidat la prezidenţiale exclus din partid și a înființat o nouă formațiune, PSRO. Discuțiile despre plecarea lui Mircea Geoană pe postul de la NATO se desfășoară de câteva luni, iar fostul ministru de externe al României a beneficiat și de sprijin din partea lui Klaus Iohannis și al Vioricăi Dăncilă pentru această numire.

Dăncilă l-a vrut în Guvern

Despre Mircea Geoană s-a spus că ar putea să aibă un rol important în Cabinetul Dăncilă, dar acesta a spus pas invitației actualului premier. „Guvernanţa din sectorul public este un punct vulnerabil, este călcâiul lui Ahile, dar problema cu guvernanţa nu este doar în sectorul public, ci şi în cel privat. Sectorul privat nu este compus exclusiv din multinaţionale care vin cu reguli, cu proceduri.

Sectorul privat este compus din sute de mii de mici şi medii companii care se zbat să devină mai competitive, mai productive, să fie capabile să crească, să fie capabile să exporte, să se reinventeze atunci când piaţa o cere. Şi în zona civică, guvernanţa este precară. Dacă undeva în nordul Europei, implicarea civică unui cetăţean, să spunem suedez, este crescută, astfel, un suedez participă, în medie, la 4,5 ONG-uri diferite, la noi, în România, dar şi în regiune, implicarea e undeva la zero virgulă ceva la sută, adică unu din 5 români este implicat în activităţi civice. Un nordic se implică, deci, în 4,5 activităţi civice”, spunea Geoană despre ce are de făcut actualul Guvern.