News

Alertă pe o plajă din România. DSP a detectat o bacterie periculoasă în apă

Este alertă, în plin sezon estival, pe o plajă din România. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Călărași a detectat o bacterie periculoasă în apă. Decizia luată de autorități în privința scăldatului.
23.06.2022 | 11:51
Alerta pe o plaja din Romania DSP a detectat o bacterie periculoasa in apa
DSP a declanșat alerta pe o plajă din România. Bacterie periculoasă, descoperită în apă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alertă pe cele două plaje existente la Călărași, pe malul Borcei. În apa din zonă a fost depistată o bacterie periculoasă.

DSP a declanșat alerta pe o plajă din România. Bacterie periculoasă, descoperită în apă

La mijlocul acestei săptămâni, Agenția pentru Protecția Mediului Călărași a anunţat că administratorii celor două plaje au fost deja notificați pentru a interzice accesul cetățenilor la scăldat.

ADVERTISEMENT

În urma analizelor, s-a depistat faptul că în zona din Borcea apa este infectată cu bacteria “Escherichia Coli”, conform Direcției de Sănătate Publică din Călărași.

“În baza adresei Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi nr. 9981 din data de 15.06.2022, prin care notifică faptul că în urma rezultatelor probelor de apă de îmbăiere prelevate în cadrul monitorizării, de la plajele S.C. Lazy Garden S.R.L. şi S.C. Albatros Horeca S.R.L., s-a identificat un risc semnificativ pentru sănătatea utilizatorilor, prin valori ale parametrului ”Escherichia Coli” mult peste limitele admise de prevederile anexei 1 din H.G. nr. 546/2008.

ADVERTISEMENT

Faţă de cele constatate, s-au înaintat adrese scrise celor doi operatori de plaje, prin care s-a dispus interzicerea imediată a folosirii zonelor în scop de îmbăiere, până la conformarea parametrilor de calitate şi adoptarea tuturor măsurilor de management adecvate privind avertizarea rapidă a utilizatorilor şi intensificarea ritmului de monitorizare”, anunță DSP, conform CălărașiPress.

În urma acestor constatări, s-a dispus interzicerea imediata a folosirii zonelor în scop de îmbăiere, până la conformarea parametrilor de calitate și adoptarea tuturor măsurilor de management adecvate privind avertizarea rapida a utilizatorilor și intensificarea ritmului de monitorizare.

ADVERTISEMENT

Ce este și cât de periculoasă e Escherichia Coli

Conform datelor Ministerului Sănătății, Escherichia Coli este o bacterie larg răspândita în natură, care se găsește în mod normal în intestinul omului și animalelor.

Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice și de infecții urinare.

ADVERTISEMENT

Prezența acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia și trebuie evitat consumul pentru băut și prepararea hranei.

Majoritatea infecțiilor intestinale apar din cauza ingerării alimentelor sau apei contaminate. Chiar dacă formele de E. coli trăiesc deja în tractul intestinal, ingerarea bacteriei E. coli din afara corpului poate provoca o infecție intestinala severă.

ADVERTISEMENT