Fotbal international

Alertă pentru coeficientul UEFA al României! FCSB şi CFR Cluj, obligate la un parcurs cât mai bun în Europa League

24.09.2020 | 00:23
Alerta pentru coeficientul UEFA al Romaniei FCSB si CFR Cluj obligate la un parcurs cat mai bun in Europa League
Alertă pentru coeficientul UEFA al României! FCSB şi CFR Cluj, obligate la un parcurs cât mai bun în Europa League (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

FCSB şi CFR Cluj sunt singurele echipe din România rămase în Europa League, iar cele două formaţii trebuie să aibă un parcurs cât mai bun pentru a ajuta la îmbunătăţirea coeficientului UEFA. FANATIK a analizat situaţia din cupele europene, dar şi cum stau principalii adversari ai noştri.

După primele meciuri jucate în preliminariile Ligii Campionilor şi Europa League, echipele din România au strâns 7,5 puncte. Astfel, coeficientul UEFA al ţării noastre, înainte de partidele pe care FCSB şi CFR Cluj le vor juca în turul 3 UEL, este de 1,875 puncte.

ADVERTISEMENT

România ocupă locul 19 în clasamentul coeficienţilor UEFA pentru sezonul 2020-2021, însă în spatele nostru sunt ţări care cu siguranţă ne vor depăşi. În acelaşi timp, situaţia se poate îmbunătăţi dacă FCSB şi CFR Cluj se vor califica în play-off-ul Europa League. Pentru sezonul 2019-2020, în care clujenii au ajuns până în 16-imile de finală din UEL, România s-a clasat pe locul 13 în această ierarhie.

FCSB şi CFR Cluj pot ajuta la ascensiunea României în clasamentul coeficienţilor UEFA

FCSB se confruntă cu mari probleme din cauza coronavirusului, după apariţia a noi cazuri în lotul lui Toni Petrea. FANATIK a anunţat în exclusivitate că formaţia roş-albastră a făcut o solicitare la UEFA pentru amânarea meciului cu Slovan Liberec. Cu un lot valid, câştigătoarea Cupei României nu ar fi trebuit să aibă emoţii cu formaţia din Cehia, însă situaţia în acest moment este una alarmantă. De altfel, Slovan Liberec porneşte favorită la calificarea în play-off.

ADVERTISEMENT

Nici CFR Cluj nu are o misiune prea uşoară şi va juca joi, de la ora 20:00, cu Djurgardens, campioana Suediei. Dacă vor obţine calificarea în play-off-ul Europa League, ardelenii vor avea o misiune facilă. Echipa lui Dan Petrescu va întâlni câştigătoarea meciului KuPS (Finlanda) – Suduva (Lituania).

FCSB şi CFR Cluj au obţinut câte 2,5 puncte până în prezent, iar victoriile ar aduce 1,5 puncte pentru fiecare. În scenariul optimist, în care ambele echipe obţin calificarea în play-off, coeficientul UEFA al României ar ajunge la 2,625 puncte pentru actualul sezon.

ADVERTISEMENT

România, locul 25 în clasamentul coeficienţilor UEFA

Dacă pentru sezonul 2020-2021, România ocupă în prezent locul 19, situaţia stă altfel în clasamentul coeficienţilor UEFA pentru ultimele cinci sezoane, unde suntem pe poziţia a 25-a. Ierarhia va fi folosită la stabilirea numărului de echipe pentru cupele europene în sezonul 2022-2023.

România are un coeficient de 16,325 puncte în acest moment, ceea ce face ca ţara noastră să nu aibă prea curând reprezentantă în Europa League pentru sezoanele următoare. Linia se trage la locul 15, ocupat în prezent de Danemarca. Nordicii au 25,500 puncte şi vor avea sigur o echipă în grupele Ligii Campionilor sau Europa League, din moment ce FC Midtjylland a ajuns în play-off-ul UEFA Champions League.

ADVERTISEMENT

Cu cine ne-am putea bate în clasamentul coeficienţilor UEFA pentru ultimii cinci ani

Cehia (locul 20 – 20,600 puncte) – mai are 4 echipe din 5 în cupele europene, iar FCSB poate să scoată din cursă Slovan Liberec, una dintre reprezentantele cehilor. Cu toate acestea, Cehia are deja o echipă în faza grupelor Europa League, pe Sparta Praga, în timp ce Slavia Praga joacă în play-off-ul Ligii Campionilor, ceea ce îi asigură, în caz de eliminare, un loc în grupele Europa League.

Israel (locul 21 – 20,125 puncte) – mai are 3 echipe din 4 în cupele europene. Maccabi Tel Aviv este în play-off-ul Ligii Campionilor şi şi-a asigurat un loc în grupele Europa League în cazul unei eliminări.

Suedia (locul 22 – 19,875 puncte) – mai are 2 echipe din 4 în cupele europene. CFR Cluj poate s-o scoată din cursă pe Djurgardens, în timp ce Malmo, dacă va trece de turul 3 preliminar Europa League, o va întâlni pe câştigătoarea meciului Granada – Lokomotiv Tbilisi.

Bulgaria (locul 23 – 18.250 puncte) – mai are 2 echipe din 4 în cupele europene. Ludogoreţ Razgrad este calificată direct în play-off-ul Europa League, unde va juca împotriva lui Dinamo Brest, astfel că bulgarii au şanse să aibă o echipă în grupele UEL.

Norvegia (locul 24 – 17,125 puncte) – mai are 3 echipe din 4 în cupele europene. Molde joacă în play-off-ul Ligii Campionilor şi şi-a asigurat un loc în grupele Europa League în cazul unei eliminări.

Azerbaidjan (locul 26 – 16,250 puncte) – mai are o echipă din 4 în cupele europene. Qarabag va juca în play-off-ul Europa League cu echipa care va câştiga meciul Legia Varşovia – Drita, iar azerii vor fi oaspeţi.

Kazahstan (locul 27 – 15,625 puncte) – toate echipele au fost eliminate deja.

Belarus (locul 28 – 15,125 puncte) – mai are o echipă din 4 în cupele europene. Dinamo Brest o va întâlni pe Ludogoreţ Razgrad în play-off-ul Europa League.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Slovan Liberec: 3,75 este cota pentru “total goluri: 2”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT