News

Alertă pentru românii care se duc în vacanță în Grecia. Avertisment oficial: “O vară deosebit de periculoasă. Cele mai dificile perioade sunt în fața noastră”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia se va confrunta cu o vară ”periculoasă” din cauza incendiilor de vegetație favorizate de seceta prelungită și de vânturi.
01.07.2024 | 19:39
Alerta pentru romanii care se duc in vacanta in Grecia Avertisment oficial O vara deosebit de periculoasa Cele mai dificile perioade sunt in fata noastra
Alertă pentru românii care se duc în vacanță în Grecia. Avertisment oficial: “O vară deosebit de periculoasă. Cele mai dificile perioade sunt în fața noastră”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Incendiile de pădure au izbucnit deja în Grecia mai ales în apropiere de Atena, acolo unde au distrus zeci de vehicule și case. Mai mult, pompierii se luptă cu incendii puternice în Zakynthos și Viotia, în timp ce Ministerul Român de Externe a transmis o atenționare pentru românii care în această perioadă vor să călătorească în Grecia.

Alertă pentru românii care se duc în vacanță în Grecia. Avertisment oficial:

Incendiile din Grecia sunt frecvente vara, însă situația devine tot mai complicată în Grecia, probabil și pe fondul încălzirii globale. Zeci de incendii au izbucnit în Grecia doar în ultimele zile, multe dintre ele în zona capitalei Atena. Premierul Mitsotakis îi avertizează pe oameni că trebuie să se aștepte la o iarnă foarte fierbinte.

ADVERTISEMENT

”Este o vară care este de aşteptat să fie deosebit de periculoasă, cele mai dificile perioade sunt încă în faţa noastră. Am avut o lună iunie foarte dificilă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu secetă ridicată şi rafale de vânt neobişnuit de mari pentru acest sezon”, a declarat Mitsotakis, într-o adresă făcută cabinetului său.

Conform premierului din Grecia, peste 100.000 de metri pătrați de teren au ars în două incendii izbucnite la finele săptămânii, însă pagubele au fost limitate cu ajutorul pompierilor, care au luat măsurile necesare la timp și au luptat cu flăcările.

ADVERTISEMENT

Grecia a decis începând cu acest an să intensifice pregătirile pompierilor, angajând mai mult personal și investind masiv în formarea acestor eroi. Anul trecut 19.000 de persoane au părăsit insula Rodos și 20 au murit în nordul țării din cauza incendiilor, iar mai multe țări din Uniunea Europeană au trimis ajutoare, de la pompieri la elicoptere la echipament și alimente.

”Arsenalul nostru ar putea fi mai puternic, dar nimic – şi asta se vede în practică – nu bate pregătirea şi implicarea publicului în această apărare colectivă împotriva pericolelor naturale”, a menţionat Mitsotakis.

ADVERTISEMENT

Incendii puternice în Grecia și în Turcia, pompierii se luptă cu flăcările

Potrivit Reuters, incendiile din apropiere de Atena s-au domolit, însă pompierii rămân în alertă. Peste 100 de astfel de pompieri, ajutați de 42 de vehicule au luptat pentru stingerea incendiilor în zona populată din apropiere de Keratea, la 35 de kilometri la sud de Atena. Autoritățile au precizat că toți pompierii vor rămâne în alertă pentru a opri incendiile care ar risca să se extindă.

Autoritățile au dispus evacuarea mai multor persoane înainte ca incendiile care au cuprins pini și măslini să cuprindă 10 case. ”Estimez că avem 10 – 15 case avariate, în proporții mici sau mari, în localitățile Plaka și Markati”, a declarat primarul din Lavreotiki, Dimitris Loukas. Un alt incendiu în zona Atena, în localitatea Stamata, a fost lichidat după ce a distrus o pădure de pini și a inundat orașul cu fum.

ADVERTISEMENT

Din fericire nicio castă nu a ars aici, însă un bărbat în vârstă de 45 de ani a suferit un atac de cord și a murit. Pompierii mai au bătăi de cap cu două incendii de amploare din Viotia și Zakynthos, în centrul Greciei, însă vestea bună dată de MAE e că nu există momentan niciun român afectat de această problemă. Totuși, avertizarea de incendii pentru Grecia rămâne în vigoare, în timp ce una similară a fost emisă pentru Turcia.

ADVERTISEMENT