News

Alertă pentru românii care vor să meargă în Grecia. Zonele în care incendiile fac prăpăd

Alertă pentru românii care vor să meargă în vacanță în Grecia. Incendiile fac prăpăd în mai multe zone turistice din țară.
09.07.2024 | 07:45
Alerta pentru romanii care vor sa mearga in Grecia Zonele in care incendiile fac prapad
Alertă pentru românii care vor să meargă în Grecia. Sursa foto: IGSU/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Grecia, una dintre cele mai iubite și apreciate destinații de vacanță ale românilor, este mistuită și în acest an de incendii puternice. Autoritățile elene sunt în alertă și le recomandă atât grecilor, cât și turiștilor să fie prudenți.

Alertă pentru românii care vor să meargă în Grecia

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Pavlos Marinakis, a declarat, luni, că în luna iunie, au fost înregistrate ”1.281 de incendii, mai mult decât dublu decât în aceeaşi lună a anului trecut, când au fost 533″.

ADVERTISEMENT

 „Luna iunie este cea mai caldă înregistrată vreodată, iar previziunile ştiinţifice pentru iulie sunt similare la nivel global”, a mai spus Pavlos Marinakis, notează AFP.

Conform datelor publicate de un centru specializat al Observatorului Naţional din Atena, luna trecută, au ars 9.800 de hectare de teren, de cinci ori mai mult decât media constatată din 2010.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii iulie, premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat că Grecia „a intrat în inima sezonului de incendii”.

În fiecare vară, această țară în care zeci de mii de români își petrec vacanțele este grav afectată de temperaturile sufocante şi mai ales de  incendiile devastatoare.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Atena se așteaptă ca situația din acest an să fie și mai gravă față de ani precedenți deoarece, iarna trecută a fost cea mai blânda înregistrată, iar canicula cea mai timpurie, cu temperaturi care în prima jumătate a lunii iunie au depășit local 44°C.

În ultimele săptămâni, incendiile de pădure, alimentate de vânturi puternice şi de secetă, au făcut prăpăd în regiunea Atena, în Peloponez (sud-vest) şi pe insula Chios, în nord-estul Mării Egee.

ADVERTISEMENT

Ministerul Protecţiei Civile a publicat harta previziunilor pentru marţi care avertizează asupra unui risc major de incendii, în special pentru regiunea din jurul capitalei, Attica.

Meteorologii spun că în zilele următoare, în Grecia, temperaturile din termometre vor indica peste 40°C astfel că există riscul ca incendiile să se propage extrem de repede.

ADVERTISEMENT