Românii care locuiesc la curte și au animale se confruntă cu o alertă de rabie. Boala se poate transmite și la oameni și este foarte gravă, provocând decesul.
În exploatațiile de creștere a animalelor, fermierii se confruntă cu un mare pericol. Autoritățile sanitar-veterinare au anunțat un nou caz de rabie care a fost confirmat la o vacă dintr-o gospodărie din comuna Șipote, din județul Iași.
Anunțul a fost făcut de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Din fericire, proprietarii bovinei nu au fost afectați de această boală.
Proprietarul bovinei a observat că aceasta nu mai mânca și nu mai bea apă, dar avea și spume la gură, conform unei anchete realizate dde DSVSA Iași.
În dimineața de joi, 21 noiembrie, acesta l-a anunțat pe medicul veterinar din comună de simptomele bovinei. Acesta a trimis asistentul veterinar la fața locului, care a constat aceleași semne.
În plus, asistentul veterinar a mai observat că bovina prezenta rigiditate musculară și că arunca din picioare. În următoarea zi, pe 22 noiembrie, comisia mixtă de evaluare a fost convocată.
A fost emisă, astfel, decizia de ucidere a animalului. Bovina prezenta manifestări nervoase și era suspectă de rabie.
După uciderea acesteia, a fost recoltat capul bovinei, în condiții de biosecuritate. Acesta a fost transportat la laboratorul din cadrul instituției din Iași pentru testele necesare.
Probele au fost prelevate, în urma cărora s-a constatat că vaca avea, într-adevăr, rabie. Ulterior, acesta a fost trimit către laboratorul din București pentru a confirma rezultatul.
DSVSA Iași aplică prevederile Registrului 689/2019 al regulamentului UE privind normele de control ale anumitor boli. Rabia nu i-a afectat pe proprietarii bovinei și nici consumul de lapte provenit de la aceasta nu afectează oamenii.
Proprietarii de animale care observă simptome neobișnuite în cazul acestora sunt îndemnați să apeleze imediat la medicul veterinar. Rabia este o boală foarte gravă, care poate provoca decesul.
“Imediat să sune medicul veterinar din comună, să vină să verifice animalul. De cele mai multe ori, se confirmă boala la animal. Rabia este o boală gravă și poți muri dacă te infectezi”, a declarat Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași, potrivit bzi.ro.
Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă acută și e produsă de un virus neurotrop. Acesta se poate transmite de la animale la om prin mușcătură, întrucât saliva infectată pătrunde în plagă.
Odată ce ajunge în organism, virusul se propagă pe calea firișoarelor nervoase până în sistemul nervos central. Acesta duce la apariția unor leziuni ireversibile.
Animalele bolnave reprezintă izvorul de virus, mai ales în cazul câinil0r vagabonzi. La om, perioada de incubație a rabiei variază între 1 și 3 luni, în medie 45 de zile. Există și excepții unde perioada este de 10 – 12 zile.
Simptomele bolii includ febra premonitorie, inapetență, cefalee, depresie psihică și o stare de neliniște. Rabia prezintă, în cazul oamenilor, două forme clinice principale, forma furioasă și forma paralitică.