Utilizatorii Gmail sunt îndemnați să rămână atenți și să fie precauți, deoarece un nou atac periculos prin email a început să ajungă în inbox-urile acestora. Acesta are potențialul de a compromite securitatea conturilor și de a expune clienții la riscuri semnificativ.
A apărut un nou avertisment îngrijorător pentru utilizatorii Gmail, care nu trebuie ignorat. Experții în securitate cibernetică de la Check Point au descoperit o amenințare „la scară largă” ce folosește platforma populară Gmail pentru a încerca să fure date personale de la utilizatori.
Cel mai recent atac utilizează mai multe metode pentru a păcăli oamenii să descarce atașamente infectate cu malware, care conțin periculosul virus Rhadamanthys Stealer. Astfel, utilizatorii trebuie să știe cum funcționează, pentru a se putea feri.
Escrocii creează conturi Gmail false și încep să trimită emailuri care se dau drept companii legitime. Aceste mesaje susțin că utilizatorul a încălcat drepturile de autor pe conturile lor personale de social media, cerând o acțiune urgentă de eliminare a conținutului.
Mesajul primit de utilizatori pe Gmail conține instrucțiuni despre cum să elimine conținutul. Aceștia sunt redirecționați să descarce un fișier. Iar dacă pică în capcană, acest lucru declanșează imediat infecția și instalează cea mai recentă versiune a virusului.
Din acel moment, persoanele rău intenționate vor începe să spioneze dispozitivele și să fure datele personale. „Check Point Research a identificat recent o campanie de phishing de amploare, care folosește o nouă versiune a celebrului Rhadamanthys Stealer, un malware sofisticat conceput pentru a extrage date de pe calculatoarele infectate.
Atacatorii se prezintă sub diverse companii legitime, susținând că victimele au comis încălcări ale drepturilor de autor pe paginile lor personale de Facebook.
Folosind conturi Gmail falsificate, care trimit emailuri în numele acestor companii cunoscute, adresele de email și limbajul sunt personalizate pentru fiecare victimă, informând-o despre presupusa încălcare a drepturilor de autor”, au transmis experții, conform mirror.co.uk.
Prin urmare, dacă primești mesaje care afirmă că ai încălcat legile privind drepturile de autor, fii cu băgare de seamă și evită să descarci orice atașament pe computer, deoarece ai putea instala un software dăunător.