ADVERTISEMENT
News

Alertă radioactivă la o rafinărie din Prahova! S-a descoperit un nivel crescut al radiațiilor

Autor: Anca Flondor | 14.05.2021 | 15:27
Alertă radioactivă la o rafinărie din Prahova! S-a descoperit un nivel crescut al radiațiilor
Alertă radioactivă la o rafinărie din Prahova! S-a descoperit un nivel crescut al radiațiilor

Alertă la o rafinărie din Prahova, după ce s-a descoperit un nivel crescut al radiațiilor în zonă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Prahova au intrat în alertă, după ce au primit o sesizare potrivit căreia, în zona fostei Rafinării Astra ar fi un nivel crescut al radiațiilor cu cobalt.

Sursa radioactivă a fost o antenă veche de tip paratrăsnet.

Alertă la o rafinărie din Ploiești

După ce s-a sesizat prezența unei surse radioactive la Rafinăria Astra, la fața locului s-a deplasat imediat o echipă a ISU Ciolpani, pentru a face verificări. Aceasta a fost însoțită și de o autospecială de primă intervenție și comandă din cadrul ISU Prahova.

Echipa de intervenție a efectuat toate măsurătorile în zona indicată și s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depășită. Sursa era o veche antenă de tip paratrăsnet.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au decis să izoleze zona pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

Populația nu este în pericol

Nicio persoană nu a fost în pericol, pentru că zona nu este locuită.

“Am fost sesizați cu privire la o posibilă creștere a nivelului radiațiilor la Rafinăria Astra de lângă Ploiești. Și un echipaj s-a deplasat imediat la fața locului.

Până acum a fost indicată prezența a 3.700 cps – cobalt. Nu a fost emis niciun mesaj RoAlert. S-a izolat zona imediat”, a spus Raluca Vasiloae, de la ISU Prahova, pentru Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea recupera sursa radiațiilor, s-a făcut deja o cerere pentru Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, care are competența în aceste situații.

Cum ne protejăm de radiații

Prima recomandare făcută de specialiști este ca persoanele să intre în casă, pentru a nu fi expuse la radiații, iar ușile și geamurile trebuie să fie închise. Astfel, se reduce expunerea la radiații cu aproximativ 40%.

ADVERTISEMENT

De asemenea este obligatoriu ca toate sistemele de ventilație să fie oprite. Trebuie îndepărtat și praful radioactiv de pe corp și haine.

În asemenea cazuri este recomandat ca telefoanele să fie folosite doar în cazuri de urgență. Se poate preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă prin administrarea pastilelor K1. Acestea sunt folosite doar în cazul unui accident grav, pentru că pastilele cu iod au efecte secundare.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!