News

Alerta RO-ALERT! Cod roşu de inundaţii în această zonă

09.06.2020 | 22:19
ADVERTISEMENT

Harghita este sub cod roșu de inundații. Oamenii au fost avertizați deja prin Ro-Alert. Iar pe râurile mici din bazinele hidrografice, Homorodul Mic și Homorodul Mare, este în vigoare un cod portocaliu, până după ora 2 noaptea.

Ro-Alert! Cod roșu de inundații în Harghita

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru un râu și un pârâu din judeţul Harghita, valabilă până la miezul nopții.

ADVERTISEMENT

Vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Brădești (afluent al râului Târnava Mare), Homorodul Mare – bazin superior amonte S.H. Băile Homorod, județul Harghita.

Oamenii au fost avertizați prin Ro-Alert. De asemenea, până la 2 noaptea mai este în vigoare o alertă de cod portocaliu pe râurile mici din bazinele hidrografice: Homorodul Mic și Homorodul Mare, județele Harghita și Brașov.

ADVERTISEMENT

Pentru mai multe râurile din Botoșani, Suceava, Iași, Maramureș, Bistrița – Năsăud, Cluj, Harghita, Mureș, Neamț este avertizare de cod galben.

Furtuni și ploi abundente până la sfârșitul săptămânii

ANM anunță furtuni și ploi abundente până la sfârșitul săptămânii, în cea mai mare parte a țării. În plus, vor fi descărcări electrice și intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie.

ADVERTISEMENT

În unele zone, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, pe alocuri, 15, 20 l/mp, în unele părți, chiar și 30 l/mp.

Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 33 de grade, iar cele mai ridicate valorise vor înregistra în estul ţării, unde vremea va fi călduroasă la amiază, fără prea mult soare, însă. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 şi 20 de grade.

ADVERTISEMENT