News

Alertă RO-ALERT. Mai mulţi români au primit vineri mesaje de urgenţă. Ce au făcut autorităţile

26.07.2019 | 11:41
Alerta ROALERT Mai multi romani au primit vineri mesaje de urgenta Ce au facut autoritatile

Românii care locuiesc în zona București-Ilfov s-au trezit astăzi cu mai multe mesaje de la RO-ALERT. Unii au intrat în panică, însă la o atentă citire a textului primit prin SMS s-au liniștit. În jurul orei 10:20, mai mulți români din sudul țării au primit o alertă prin sistemul dezvoltat de ISU numit RO-ALERT.

Alertă RO-ALERT: Gravitate: Extremă

Mesajul s-a repetat, în unele cazuri, de mai multe ori, fapt ce i-a preocupat pe mulți ilfoveni. „Gravitate: Extremă. Urgență: Imediat” – așa începea mesajul primit pe telefoanele celor care locuiesc în Capitală și în județul Ilfov. A fost vorba, așa cum și-au dat seama oamenii într-un final, despre testarea acestui sistem.

Astfel de teste s-au făcut de foarte multe ori și ele apar periodic pentru ca autoritățile să se asigure că în caz de calamitate, românii să poată fi informați în timp util  ce pericole sunt la bord. Acest sistem este gândit cu scopul de a informa cetățenii în cazul unor situații de risc crescut precum fenomenele meteo extreme, inundațiile, cutremurele, incendiile cu degajare de substanțe toxice în aer ori inclusiv atacuri teroriste.

mesaje ro alert
Mesajele pot fi recepționate din orice colț al țării. Sursa foto: antena3.ro

Ce trebuie să știi despre recepționarea mesajelor

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate de români acolo unde există semnale 2G/3G/4G. Dacă telefoanele nu sunt deschise/ pornite, atunci cetățenii nu au cum să primească aceste alerte. Mesajele pot fi trimise către orice tip de telefon, nu doar către smartphone-uri. Informațiile despre compatibilitatea telefonului cu acest sistem pot fi aflate la secțiunea Configurare a telefonului mobil. Alertele nu pot fi trimise prin telefoanele fixe.

„Operatorul este oricare dintre furnizorii autorizați de rețele publice de comunicații mobile din România, respectiv VODAFONE, ORANGE, TELEKOM și RCS&RDS. Operatorii sunt responsabili pentru asigurarea condițiilor tehnice necesare interconectării Sistemului RO-ALERT cu infrastructurile rețelelor proprii”, se arată pe site-ul RO-ALERT.

Tags: