News

Alertă în România. O dronă cu inscripții rusești a căzut pe un câmp din Bistrița Năsăud. Aparatul a fost preluat de SRI. „La prima examinare nu au fost găsite urme de explozibil”

Alertă în România după ce o dronă cu inscripții rusești a căzut pe un câmp din localitatea Dumitra, județul Bistrița Năsăud. Aparatul a fost preluat de urgență de Serviciul Român de Informații
14.03.2022 | 10:04
Alerta in Romania O drona cu inscriptii rusesti a cazut pe un camp din Bistrita Nasaud Aparatul a fost preluat de SRI La prima examinare nu au fost gasite urme de explozibil
Alertă în România după ce a fost găsită o dronă cu inscripții rusești. Sursa foto -colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost panică totală în județul Bistrița Năsăud, mai exact în comuna Dumitra, satul Tărpiu, acolo unde o dronă cu inscripții rusești a căzut pe un câmp. Aparatul de zbor a fost găsit de Marcus Butuza, un fermier din localitate ce își ara terenul agricol.

Alertă în România cu o dronă

Din primele informaţii, drona avea o lungime de aproximativ un metru. Bărbatul spune că a văzut din tractor ceva ce arăta ca un avion de mici dimensiuni căzut în niște răchiț, dar a continuat să-și lucreze liniștit pământul. După câteva ore bune, când a dat să plece, acesta a mers să vadă exact despre ce este vorba. A luat drona cu el și a transportat-o acasă după care a anunțat autoritățile prin 112.

ADVERTISEMENT

În primă fază, anchetatorii au transmis că drona nu are inscripţii şi nu părea a fi un aparat folosit de amatori pentru fotografii. Mai mult decât atât, despre dronă se știe că nu are un rezervor pentru a se putea deplasa pe o distanţă mare.

Autoritățile au trecut imediat la verificarea tuturor aparatele radar din zonă pentru a se stabili pe unde anume a trecut aceasta. Polițiștii din localitate au confirmat incidentul pentru FANATIK, dar spun că drona ar putea fi la fel de bine una din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Din ce am înțeles eu este o dronă de origine ucraineană, dar nu vă pot confirma lucrul acesta. Cei de la disperat posibil să aibă mai multe informații”, au anunțat agenții de la Secția 6 Rurală, cea de care aparține comuna Dumitra.

Ce fel de dronă este aparatul picat la Dumitra

Presa locală a transmis că ar fi vorba despre o dronă de tipul Orlan-10, vehicul aerian fără pilot (UAV) dezvoltat de Centrul Tehnologic Special din Sankt Petersburg pentru a efectua misiuni de recunoaștere, cartografiere 3D, suport pentru SAR și operațiuni de război ale forțelor armate ruse.

ADVERTISEMENT

Produsă în peste 1000 de exemplare, drona militară Orlan – 10 a fost folosită în numeroase teatre de război precum Donbass, Siria, Libia și conflictul din Nagorno-Karabakh din 2020.

Informația a fost contrazisă de polițiștii de la Bistrița Năsăud. Și ei au confirmat incidentul, dar spun că nu este vorba despre o dronă militară.

ADVERTISEMENT

„Da, într-adevăr, discutăm despre o dronă picată la Dumitra, aceasta prezenta niște inscripții cu litere rusești, dar, mă rog, asta nu înseamnă nimic, drona poate să fie și rusească, dar și ucraineană, ambele variante sunt posibile.

Nu se cunoaște deocamdată proveniența ei, ea a fost găsită căzută, nu avem alte detalii, dar, vă pot spune că, într-adevăr, pe ea sunt niște inscripții care cuprind litere din alfabetul rusesc”, au explicat inspectorii IPJ Bistrița Năsăud pentru FANATIK.

Mai mult decât atât, aparatul de zbor nu ar avea nici măcar o cameră de filmat. Cu toate acestea, agenții SRI au ajuns imediat la fața locului și au preluat drona și ancheta.

„Drona a fost preluată de SRI, se fac verificări, la prima examinare nu au fost găsite urme de explozibil sau altceva de genul acesta care ar putea să genereze panică. Se fac verificări pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a ajuns acolo, nu era prevăzută cu cameră video, deci nu era pentru filmat”, au mai zis oamenii de la IPJ Bistrița Năsăud.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă.

ADVERTISEMENT