News

Alertă de securitate. Donații false pentru refugiații din Ucraina. Cum vor hoții să fure banii

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a făcut un apel către oamenii care vor să doneze pentru cauza Ucrainei. Reprezentanții instituției au descoperit o tentativă de fraudă.
03.03.2022 | 23:23
Alerta de securitate Donatii false pentru refugiatii din Ucraina Cum vor hotii sa fure banii
Alertă de securitate de la DNSC. Donații false pentru cauza Ucrainei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Hoții s-au reinventat și au descoperit o nouă metodă prin care să fure banii oamenilor. Ei au drept tematică războiul din Ucraina, solicitând bani pentru refugiații care au plecat de peste o săptămână din calea războiului.

Alertă de securitate de la DNSC. Donații false pentru cauza Ucrainei

Aceștia solicită donații false pentru cauza Ucrainei, iar textul lansat de hoți este transmis prin intermediul e-mail-ului. Escrocii folosesc Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin.

ADVERTISEMENT

În urmă cu foarte puțină vreme Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat despre apariţia unei campanii de tip fraudă, textul în limba engleză fiind unul imprecis și cu multe greșeli gramaticale.

„Desigur, informaţiile prezentate sunt false, dacă facem o minimă documentare. Există o iniţiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda şi nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri.

ADVERTISEMENT

E-mail-ul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și a fost numit pe 25 februarie în funcția de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu inițiativa Ukraine Crisis Relief Fund”, se arată în comunicatul transmis de DNSC, notează news.ro.

Mesaj cu donații false
Tentativă de fraudă transmisă pe mail. Sursa foto: news.ro

Mai mult decât atât, reprezentanții instituției le spun oamenilor să fie extrem de atenți atunci când vor să doneze bani pentru situația refugiaților din Ucraina și să plătească numai către bănci sigure.

ADVERTISEMENT

Se cere atenție și la soluțiile de securitate integrate în serviciile de e-mail, care identifică mesajul primit ca fiind unul cu potențial fraudulos. O altă recomandare venită de la autorități este legată de date personale, de autentificare sau date de card, care nu se furnizează niciodată.

Eventuale plăţi efectuate pe site-uri de phishing pot duce la situaţii extrem de grave în care atacatorii pot retrage din conturile dumneavoastră toții banii sau pot compromite conturile respective.

ADVERTISEMENT