News

Un asteroid gigant se apropie de Terra! NASA l-a catalogat drept ”potenţial periculos” pentru Pământ

13.09.2019 | 13:12
Asteroidul ar putea reprezenta un pericol pentru planetă dacă își schimbă traiectoria. Sursa foto - facebook

Un asteroid gigant se apropie de Terra! Nu e o joacă, nu e o glumă. Avertismentul a fost lansat chiar de reprezentanții NASA. Mai mult de atât, reprezentanți ai instituției au anunțat că asteroidul este în acest moment de două ori mai mare decât celebra Empire State Building din New York. Acesta trece pe lângă Terra, pe 14 septembrie iar NASA l-a inclus în categoria obiectelor spațiale “potențial periculoase”.

Un asteroid gigant se apropie de Terra!

Asteroidul va trece pe lângă Pământ la o distanţă de 0,03 unităţi astronomice (1 unitate astronomică este egală cu distanţa medie de la Soare la Pământ, adică 150 de milioane de kilometri). Ca de fiecare dată când ne apropiem de astfel de evenimente, au și început discuțiile conform cărora există riscul ca acesta să-și schimbe traiectoria și să se prăbușească pe Terra. Bucata de rocă are un diametru de 340 de metri și o greutate de 55 de miliarde de kilograme.

Ar fi haos total dacă lucrul acesta s-ar întâmpla. Astfel, dacă asteroidul se va prăbuși, va genera o putere de 2.700 de megatone de TNT. Potrivit Centrului pentru studierea obiectelor din apropierea Pământului (CNEOS) din cadrul NASA, asteroidul 467317 (2000 QW7) are o viteză de aproximativ 23.000 de kilometri pe oră. Asteroidul 467317 (2000 QW7) orbitează Pământul și Soarele. Obiectele din această categorie nu se intersectează în mod normal cu orbita Pământului, dar, din când în când, se apropie mult de planeta noastră.

Un asteroid gigant se apropie de Terra! Asteroid
Asteroidul are o viteză de 23 de mii de kilometri pe oră. Sursa foto – facebook

NASA l-a catalogat drept ”potenţial periculos” pentru Pământ

Specialiștii nu au ezitat și au calculat distanța exactă. Astfel, asteroidul va trece pe lângă Terra fără ca planeta să fie în pericol, dar nu pot fi excluși anumiți factori care îi pot modifica traiectoria. De altfel, NASA și-a propus ca, până în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni – peste 140 de metri – care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.

„Din datele pe care le deținem până în acest moment, probabilitatea ca asteroidul să lovească Terra este echivalentă cu cea de a fi loviți de un tren, în timp ce ne aflăm la o trecere de nivel, fără a putea vedea sau auzi trenul, dar știind că garnitura vine pe acolo o dată la 15 ore. Ai trece?”, a declarat Ettore Perozzi, de la Agenția Spațială Italiană despre asteroidul care este așteptat să treacă pe lângă Terra pe 14 septembrie

 

 

Tags: