News

Alerte cod portocaliu de furtuni de la ANM. Urmează două zile cu averse, vijelii și grindină, zonele afectate. Update

Specialiștii ANM au emis, joi dimineață, două alerte cod galben de furtuni puternice. Urmează două zile cu averse, vijelii și grindină în mai multe zone.
08.06.2023 | 22:10
Alerte cod portocaliu de furtuni de la ANM Urmeaza doua zile cu averse vijelii si grindina zonele afectate Update
ANM, noi alerte cod galben de furtuni puternice. Urmează două zile cu averse, vijelii și grindină în mai multe zone. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
08-06-2023
19:15

Alerte Meteo: Cod Portocaliu de vijelii în mai multe județe

Joi seara, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări nowcasting de tip Cod Portocaliu pentru averse torențiale. Aceste atenționări sunt valabile în anumite localități din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba și Hunedoara.

Meteorologii prognozează că în localitățile Suciu de Sus, Groșii Țibleșului (Maramureș), Târlișua (Bistrița-Năsăud), Zlatna, Abrud, Roșia Montană, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Blandiana, Ceru-Băcăinți (Alba), Certeju de Sus, Geoagiu, Buceș, Rapoltu Mare și Balșa (Hunedoara) vor avea loc averse torențiale cu acumulări de precipitații de peste 35-40 l/mp.

Tot joi, se vor înregistra  descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină. Aceste avertizări de fenomene periculoase imediate au o durată maximă de 6 ore.

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineață, noi alerte cod galben de furtuni. Cel puțin până vineri seara, jumătate de țară se va confrunta cu manifestări extreme ale vremii.

ANM, noi alerte cod galben de furtuni puternice. Urmează două zile cu averse, vijelii și grindină în mai multe zone

Pe site-ul ANM au fost postate două mesaje de avertizare, ambele cod galben. Prima alertă va intra în vigoare joi, la ora 12.00, fiind valabilă până la ora 21.00, în aceeași zi.

ADVERTISEMENT

În acest interval, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, izolat grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Vizate de alertă sunt Maramureș, Crișana, nord-vestul Transilvaniei, precum și Munții Apuseni și Carpații Orientali. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

ADVERTISEMENT

Fenomenele severe nu se opresc la ora 21.00. Din acel moment, până vineri seara la ora 23.00, jumătate de țară se va afla sub o altă avertizare cod galben. În cele peste 24 de ore, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în mai multe regiuni.

În special în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș, precum și la munte, instabilitatea se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. ANM mai punctează că și în zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile intracarpatice și la munte.

Alertă cod galben ANM - furtuni, vijelii, grindină
Alertă cod galben ANM – furtuni, vijelii, grindină. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București. Prognoza specială emisă de ANM

Dacă în jumătatea de nord a țării vremea se anunță una în general instabilă, în partea de sud nu vor fi probleme majore. Aici, precipitațiile vor lipsi, iar maximele se vor apropia de 30 de grade.

ADVERTISEMENT

În București, vremea va fi frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28…30 de grade, iar cea minimă de 13…15 grade, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT