News

Toată România, sub alerte cod portocaliu și galben de ninsori, vânt puternic și viscol. Anunțul ANM

Specialiștii ANM au emis, luni dimineață, mai multe alerte cod portocaliu și galben de ninsori, vânt puternic și viscol pentru toate regiunile din România.
17.01.2022 | 10:33
Toata Romania sub alerte cod portocaliu si galben de ninsori vant puternic si viscol Anuntul ANM
ANM a emis alerte cod portocaliu și galben de ninsori, vânt puternic și viscol pentru toată România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Iarna revine în forță în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de fenomene severe, valabile pentru toată țara.

Cel puțin până marți seara, în țara noastră se vor semnala ninsori abundente, va fi viscol în zonele înalte, iar vântul puternic va fi prezent în toate zonele.

ADVERTISEMENT

ANM a emis alerte cod portocaliu și galben de ninsori, vânt puternic și viscol pentru toată România

Primul cod, unul galben de vânt puternic, a intrat în vigoare luni, la ora 10.00, Până la ora 16.00, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55…70 km/h.

În zona de munte vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol.

ADVERTISEMENT

Începând din orele după-amiezii, aria ninsorilor moderate cantitativ va cuprinde nord-vestul teritoriului și local zona de munte.

Toată țara intră sub alerte de la ora 16.00

Apoi, de la ora 16.00, în toată România vor intra în vigoare alerte cod portocaliu și cod galben de fenomene severe de iarnă.

ADVERTISEMENT
ANM Cod portocaliu și galben alerte
ANM a emis alerte cod portocaliu și galben de ninsori, vânt puternic și viscol pentru toată România. Sursa foto: meteoromania.ro

Codul portocaliu va fi valabil pentru zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali. Aici, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…140 km/h. Va ninge viscolit, local mai abundent (15…25 l/mp), vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită.

Tot de la ora 16.00, în vigoare va fi un cod galben de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol.

ADVERTISEMENT

”Din seara zilei de luni (17 ianuarie) și până în dimineața zilei de marți (18 ianuarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

La munte vor fi rafale de 80…110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55…65 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului”, anunță ANM.

Cod galben de vânt puternic și marți

Marți, între orele 8.00 – 18.00, vântul va continua să prezinte intensificări în estul, centrul și local în sudul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte.

În Carpații Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90…110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 60…85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55…60 km/h.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS