News

Alerte cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice, emise de ANM. Județele vizate de avertismentul meteorologilor

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice, valabile în perioada 4-5 iulie, pentru mai multe județe din România.
04.07.2022 | 11:09
Alerte cod portocaliu si galben de canicula si furtuni puternice emise de ANM Judetele vizate de avertismentul meteorologilor
Furtuni puternice și caniculă în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așadar, primul avertisment anunță un cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țara noastră, în intervalul 4 – 5 iulie. În această perioadă este vizat un ”val de călduri și disconfort termic ridicat”.

Avertisment de furtuni și caniculă în România, 4 iulie

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, arată ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, există și un cod portocaliu de caniculă, tot în perioada 4 -5 iulie, fiind vizat un ”val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat”.

”În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”, a mai transmis ANM

ADVERTISEMENT
Harta cod galben
Harta cod galben

Pe lângă caniculă, românii trebuie să se ferească și de furtuni, în acest sens fiind emis un cod galben valabil în perioada 4 iulie, ora 12:00 – 4 iulie, ora 21:00.

În intervalul menționat sunt vizate fenomene de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp”, mai arată ANM.

Codul portocaliu de furtuni emis de ANM e valabil tot în intervalul 4 iulie, ora 12:00 – 4 iulie, ora 21:00, fiind vizate fenomene de ”instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii”.

ADVERTISEMENT
Hartă cod portocaliu
Hartă cod portocaliu

”În Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali vor fi averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65…75 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

ADVERTISEMENT

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, a completat ANM.