News

Alerte cod portocaliu și galben de inundații emise de hidrologi. Județele vizate de avertizare

Ploile abundente din ultimele ore provoacă probleme în Dobrogea. Hidrologii au emis alerte cod portocaliu și galben de inundații pentru o serie de râuri din sud-estul țării.
13.10.2021 | 09:20
Alerte cod portocaliu si galben de inundatii emise de hidrologi Judetele vizate de avertizare
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o serie de alerte cod portocaliu și galben de inundații pentru mai multe râuri din județele Constanța și Tulcea.

Până în jurul prânzului, în aceste zone se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație.

ADVERTISEMENT

Alerte cod portocaliu și galben de inundații emise de hidrologi pentru județe din Dobrogea

Prima alertă a celor de la INHGA a intrat în vigoare încă de marți după amiaza, zi în care au fost în vigoare și coduri de vreme severă de la ANM.

Conform acesteia, în intervalul 12 octombrie, ora 16:00 – 13 octombrie, ora 12:00, din cauza ploilor abundente, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa).

ADVERTISEMENT

Hidrologii mai precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 12 octombrie, ora 22:00 – 13 octombrie, ora 10:00, pe unele râuri mici din sudul şi estul judeţului Constanţa.

Județul Tulcea, sub cod portocaliu de inundații

De miercuri dimineața de la ora 7:45 a intrat în vigoare un cod portocaliu care vizează râurile din județul Tulcea.

ADVERTISEMENT

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din bazinele hidrografice: Telița, Taița, județul Tulcea.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Telița”, se arată pe site-ul INHGA.

ADVERTISEMENT

Tulcea și Constanța, sub cod portocaliu de ploi abundente

Până miercuri la ora 10.00, meteorologii de la ANM anunță ploi abundente pentru județele Tulcea și Constanța, fapt pentru care a fost emis un cod galben.

Va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 50…70 l/mp. Tot până la ora 10.00, în vigoare este și un cod galben de precipitații însemnate cantitativ pentru aceste zone.

ADVERTISEMENT