News

Aleșii locali, robii partidelor politice: primarii sunt ținuți cu forța, consilierii locali riscă excluderea arbitrară

Tendința partidelor de a-și aservi aleșii locali duce la situații absurde și hilare în care primarii își cer excluderea din partidele lor, iar consilierii locali își pierd funcțiile după capriciile șefilor de partid.
25.07.2022 | 15:08
Alesii locali robii partidelor politice primarii sunt tinuti cu forta consilierii locali risca excluderea arbitrara
Primarii sunt într-o poziție vulnerabilă față de partidele care i-au susținut la alegeri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă parlamentarii își pot schimba fără jenă partidele ori de câte ori doresc, la nivelul politicii locale, lucrurile stau taman invers, cu partidele care își înrobesc practic consilierii locali și județeni, în timp ce primarii sunt „legați de glie”, dacă nu vor să-și piardă mandatele.

Liberal contra liberal pentru șefia CJ Suceava

În urmă cu câteva zile, fostul premier Ludovic Orban, actualul lider al Forței Dreptei, s-a întâlnit la Suceava cu primarul din Bosanci, Neculai Miron, pe care partidul vrea să-l arunce în luptă la viitoarele alegeri locale împotriva actualului președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur. „E foarte interesant ce se petrece la Suceava, unde pe baronul Gheorghe Flutur îl aşteaptă zile grele. Primarul din Bosanci, Neculai Miron, va candida la şefia Consiliului Judeţean şi are ambiţia să îl învingă pe Flutur”, anunța deputatul Alexandru Kocsis (Forța Dreptei), potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Partea hilară este că „prezidențiabilul” de la nivel local al partidului lui Orban este încă membru PNL, astfel că primul rival al lui Flutur provine chiar din partidul pe care îl conduce, la nivel local, cu mână de fier.

Primarul din Bosanci se cere exclus din PNL de mai bine de jumătate de an, însă liberalii suceveni nu se grăbesc să-i facă acest hatâr. „Domnul Flutur nu este un om demn, nu este un om corect și, în această privință, aștept excluderea din PNL. O caut cu nerăbdare (…) Din funcția de primar nu pot să plec la un alt partid și aștept să-mi dea dumnealor excluderea. Declarațiile mele de până acum sunt suficiente pentru a fi exclus din PNL”, spunea Neculai Miron, într-un interviu acordat în noiembrie 2021 pentru NewsBucovina.

ADVERTISEMENT

Miron, ca și mulți alți primari, nu are la îndemână varianta demisiei pentru că, în acest caz, își va pierde automat funcția, potrivit Codului Adminsitrativ. Anomalia durează din timpul guvernării Alianței D.A. (PNL – PD), când aceste partide au decis că, dacă nu pot să-și țină alături parlamentarii traseiști, își pot transforma în sclavi aleșii locali, chiar dacă primarii sau președinții consiliilor județene au fost aleși uninominal de către electoral. Astfel, un primar sau un președinte CJ poate rămâne în funcție dacă este exclus din partidul care l-a susținut, dar va fi demis dacă pleacă de bunăvoie.

Consilierii locali depind de bunăvoința șefilor de partid

În cazul consilierilor locali sau județeni, situația este și mai gravă: este suficient să fie excluși din partid pentru a-și pierde mandatul. Astfel că orice lider de partid de la nivel local poate să înlăture din funcție un consilier pentru un singur vot în consiliul local/ județean care nu i-a fost pe plac. A existat și o situație în care mai mulți consilieri locali și județeni din Botoșani și-au pierdut funcțiile fără ca măcar să fi fost excluși din PNL. Inițial, conducerea județeană a liberalilor le-a retras sprijinul politic, însă liderul organizației județene, Florin Țurcanu, a falsificat semnăturile membrilor Delegației Permanente pe un document în care se spunea că, de fapt, respectivii consilieri ar fi fost excluși. Pentru această găinărie, Țurcanu a fost condamnat, în decembrie 2014, la 6 luni de închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Însă legislația privind aleșii locali a generat situații grotești, imediat după adoptare. În 2006, Gheorghe Ștefan, pe atunci primar la Piatra-Neamț, s-a alăturat pe față disedenților din PNL conduși de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica, ce mai apoi s-au alăturat PD, însă a refuzat să demisioneze din partid ca să nu-și piardă funcția. Însă nici Tăriceanu nu i-a dat satisfacția de a-l exclude din PNL, deși Gheorghe Ștefan fusese numit oficial drept coordonator al organizației de Neamț a PDL, fără să fie măcar democrat-liberal cu acte.

Iar episoade similare s-au repetat sistematic în ultimii 15 ani. De exemplu, la o conferință de alegeri a PNL Botoșani din 2013 au participat nu mai puțin de nouă primari care, oficial, erau membri PDL. Nu s-a ferit să fie fotografiați cu eșarge galbene la gât, ba chiar glumeau că sunt suficienți să țină pe loc o ședință a PDL.

ADVERTISEMENT

În anumite cazuri, partidele au binevoit să-și dezlege primarii rebeli din robie prin excludere astfel că respectivii edili au putut să se alăture fără represalii partidelor în care activau de facto. De exemplu, după alegerile parlamentare din 2012, organizațiile din Gorj ale PSD și PDL au dat afară cinci primari care în campania electorală făcuseră propagandă pe față pentru candidați de la partide care, în teorie, erau adversari.

Ruperea lanțurilor, posibilă o dată la 4 ani

În situațiile în care divorțul primarilor de partide nu s-a pronunțat „amiabil” prin excludere, primarii au găsit totuși soluția să scuture lanțurile în care erau ținuți. Ca să poată candida pentru un nou mandat, demisionează cu puțină vreme înainte de alegerile locale, astfel încât să se încadreze în calendarul pe care partidele trebuie să-l respecte privinde depunerea candidaturilor.

De exemplu, un primar PSD poate demisiona din partid cu trei luni înainte de alegeri pentru a candida din nou din partea PNL. Ca să-și piardă mandatul, acest lucru trebuie constatat prin decizia prefectului. Dacă prefectul este liberal, tergiversează de obicei decizia astfel încât repectivul edil să mai poată sta în funcție câteva săptămâni. Dacă primarul este susținut de o majoritate în consiliul local, el chiar își poate desemna succesorul astfel încât instituțiile de la nivel local să-l favorizeze în campanie.

Și partidele știu acest lucru și se folosesc de perioada preelectorală pentru a ademeni câți mai mulți primari de la adversarii politici, știind foarte bine că și aceștia vor face acest lucru cu primarii lor. De exemplu, la alegerile locale din 2020, în județul Iași, 12 primari de la PSD și UNPR au trecut pe ultima sută de metri la PNL care i-a susținut pentru obținerea de noi mandate. Bineînțeles, fiecare dintre respectivii edili și-a justificat conversia invocând interesul comunităților sau o subită afecțiune față de ideologia liberală.

Însă chiar dacă partidele știu că, timp de câteva luni, pierd pârghiile de control asupra primarilor, beneficiile rămân mari. Astfel, în cazul unor sciziuni în partid, aleșii locali nu își permit luxul să se alăture taberei rebele. De exemplu, când Ludovic Orban a plecat din PNL, a fost urmat doar de către un grup de parlamentari, în timp ce primarii sau președinții CJ-urilor care îl susținuseră anterior au rămas în partid ca să nu-și piardă funcțiile. Astfel, fără o bază puternică la nivel local, un nou partid are dificultăți majore să-și construiască filialele locale și, implicit, să-și asigure supraviețuirea pe termen lung în prim-planul vieții politice.

ADVERTISEMENT
Tags: