Fotbal intern

Alex Maxim, interviu cu declaraţii naţionaliste care te pun pe gânduri. Deschide o rană sângerândă pentru noi toţi: “Dacă nu eram român… Suntem dezavantajaţi ca naţie!”. EXCLUSIV

13.01.2020 | 15:41
Alex Maxim interviu cu declaratii nationaliste care te pun pe ganduri Deschide o rana sangeranda pentru noi toti Daca nu eram roman Suntem dezavantajati ca natie EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

FANATIK a fost la ultimul meci din cantonamentul spaniol al lui Mainz, echipa românului Alex Maxim, care a învins cu 2-0 Borussia Dortmund, cu românul jucând ultimele 23 de minute. Dar după acele minute au urmat alte 45 în care cei care au intrat după pauză la Mainz au făcut în complexul de la Marbella un antrenament foarte intens, pe un vânt teribil.

La vestiare, Alex Maxim a explicat pentru FANATIK care este situația sa reală la Mainz, club pentru care, în actualul sezon, a jucat doar 5 meciuri în Bundesliga și unul în Cupă! Total 139 de minute. Greu de acceptat, deci trebuie detaliat… Așa că să-l lăsăm pe decarul de 29 de ani al celor de la Mainz să-și spună punctul de vedere.

ADVERTISEMENT

Alex Maxim, dezvăluri exclusive despre situația sa la Mainz: „Clubul nu pune presiune pe mine, dar nu-mi convine că nu joc”

În fiecare perioadă de pauză se vorbește despre oferte, despre plecări, despre transferuri. Sunt jucătorul lui Mainz încă un an și jumătate. Aceasta este situația în acest moment. Nu-mi convine că nu joc, dar încerc să-mi fac treaba profesionist și să dau maximum. Nu pot să spun acum sigur nici că voi rămâne la Mainz, nici că voi pleca la altă echipă.

Și de fapt eu nu mă ocup de chestiile astea, pentru că am o echipă care mă ține la curent cu tot ce se întâmplă. Dacă apare o ofertă bună pentru mine, ei mi-o aduc imediat la cunoștință.

ADVERTISEMENT

Clubul nu pune presiune pe mine, eu încerc sa fiu profesionist. E adevărat că am ceva discuții, dar trebuie ca ambele părți să fie de acord. Dacă va fi să plec, vreau să rămân tot la un nivel înalt, încă vreo doi-trei ani, mai ales că nu am avut nicio accidentare în ultimii 10 ani și mă simt excelent. Și trebuie să am mare grijă și de viitorul meu și al familiei mele

alex maxim
La finalul discuției de la Marbella, Alex Maxim le-a transmis fanilor echipei naționale, prin intermediul FANATIK, să susțină echipa să ajungă la EURO 2020

Alex Maxim despre fotbalistul român: „Noi, ca nație, suntem dezavantajați! Și nu zic de mine, ci de băieții de la naționala de tineret”

Toți trebuie să înțelegem că fotbalul de azi este un business. Nu e ceva de criticat, pentru că aceasta este direcția pe care merge fotbalul. Dacă în 2012, cu 5-7 milioane de euro luai jucători extraordinari, acum cu banii ăștia transferă echipele din liga a treia din Anglia? Acum se discută de zeci și sute de milioane de euro. Asta e noua realitate din fotbal.

ADVERTISEMENT

Nu vreau să sune ca o scuză, dar noi, ca nație, suntem dezavantajați. Și aici nu e exemplul meu, ci al băieților de la tineret, care au făcut un turneu final incredibil vara trecută în Italia. Noi am jucat semifinală de euro, i-am bătut o repriză pe nemți – se poate spune asta! – și uite unde sunt cotați ei și unde suntem cotați noi, românii. Ce oferte au avut și unde s-au transferat ei, unde au ajuns ai noștri. Iar pe teren aproape că nu s-a văzut nicio deosebire între cele două echipe la semifinala de care vorbesc

„Dacă am avea grijă de jucătorii noștri și nu am mai aduce necunoscuți din ligile a patra și a cincea, s-ar schimba sigur situația”

Nemții, toți cei din Occident, au foarte mare grijă de jucătorii lor. Îi promovează, îi forțează, le dau încredere. Așa ar trebui să facem și noi în țară. Dacă am avea grijă de jucătorii noștri, de români și nu am mai aduce tot felul de necunoscuți din ligile a patra sau a cincea s-ar schimba sigur situația. Trebuie să-i ridicăm pe ai noștri și să-i promovăm.

ADVERTISEMENT

Apoi e vital ca echipele noastre naționale să se califice la toate turneele finale pentru că altfel nu are cum să ne crească această cotă. E prima condiție pentru ca prețul jucătorilor români să fie de ordinul zecilor de milioane de euro. Să joace la turnee finale, să aibă expunere, să-i vadă lumea, nu să bifeze 20 de jocuri în Liga 1 și apoi să te aștepți să-i vinzi pe bani mulți

„Dacă Pușcaș era neamț sau spaniol, fac pariu că l-ar fi privit altfel, avea altă cotă. Poate nici Inter nu-i dădea drumul. Dar ca român?”

Eu spun doar ce am simțit personal. Dacă și noi, românii, am fi cotați la 100 de milioane de euro, am primi cu siguranță mai multe șanse din partea echipelor din fotbalul mare. Am fi tratați altfel. La 100 de milioane, s-ar uita de două, trei ori la noi. Eu am ajuns la o vârstă, deci nu vorbesc despre mine, ca să fie clar. Să nu fie interpretat totul ca o frustrare a mea personală. E o constatare, o realitate.

Și îți dau iar exemplul naționalei noastre de tineret. Cum e posibil ca George Pușcaș, poate cel mai bun atacant de la Euro din vară să meargă la o echipă din liga a doua engleză. Să mă scuze, nu am nicio problemă cu echipa… Dacă Pușcaș era neamț sau spaniol, fac pariu că l-ar fi privit altfel, avea altă cotă, deși calitățile nu i le ia nimeni. Poate nici Inter nu-i dădea drumul lui Pușcaș… Dar ca român?

Exact ce am simțit eu, suntem dezavantajați ca nație. Lucrurile se pot schimba cu investiții acasă și cu calificări la turneele finale”, e de părere Alex.

ale maxim
Alex Maxim, numărul 10 la Mainz, în amicalul câștigat cu 2-0 în fața Borussiei Dortmund

„Mă gândesc tot timpul la națională. Am ratat un EURO jucând toate meciurile din preliminarii și nu mi-a fost deloc ușor”

Alex Maxim a vorbit și despre rana numită echipa națională, de care s-a îndepărtat în ultimul timp. „Mă gândesc în continuare la echipa națională, nu o să-mi iau niciodată gândul de acolo. Am ratat un turneu final de campionat european jucând toate meciurile din preliminarii și, crede-mă, nu mi-a fost deloc ușor. Am trecut cu greu peste acea dezamăgire, dar acum vreau să mă întorc.

În primul rând trebuie să joc, să am minute, apoi poate mi se va oferi iar șansa de a mă întoarce la echipa națională a României. Acesta trebuie să fie țelul fiecărui jucător atâta timp cât joacă fotbal.

Referitor la barajul pentru calificare care ne așteaptă, eu cred că avem șanse bune. Islanda nu e echipă ușoară, dar sunt și islandezii în scădere față de ultimii ani, față de campionatul mondial.

Va fi greu la ei, pe final de lună martie, mai ales că și vremea e cum e. Dar totul se joacă într-un singur meci, iar cel mai important lucru este atitudinea celor care intră pe teren”.

„I-am zis lui Szalai că abia aștept să batem Ungaria la Budapesta”

Apropo de semifinala barajului de Liga Națiunilor, Islanda – România, mijlocașul celor de la Mainz a făcut deja avancronica eventualului bilet spre EURO 2020 chiar în vestiarul din Germania.

„Chiar vorbeam cu colegul meu, ungurul Adam Szalai de chestia asta și mi-a zis că am putea juca finala cu ei dacă bat și ei la Sofia. I-am zis și lui Szalai că abia aștept să batem Ungaria la Budapesta, mai ales că eu nu am pierdut niciodată cu ei… I-am bătut aproape mereu…

Nu știu cum, dar am făcut meciuri foarte bune împotriva Ungariei la națională. Dar dacă nu prind lotul, le țin pumnii pentru că avem nevoie de această calificare la Euro din vară”, a încheiat Alex Maxim în dialogul cu FANATIK.

  • 2 milioane de euro este cota actuală a mijlocașului născut la Piatra Neamț și plecat în Bundesliga în ianuarie 2013
  • 1,5 milioane de euro a plătit Stuttgat când l-a transferat pe Maxim de la Pandurii și l-a vândut pe 3 milioane la Mainz în vara lui 2017
ADVERTISEMENT