News

Cine este Alexandra Dobre, tânăra de 26 de ani care conduce Spitalul Filantropia din Capitală. Drept la replică

04.06.2019 | 14:28
Cine este Alexandra Dobre, președintele CA al Spitalului Filantropia *foto: facebook

Alexandra Dobre este noua stea a administrației locale din București. Fost președinte al tineretului partidului UNPR și consilier al fostului primar din sectorul 2, Neculai Onțanu, dar și al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, Dobre ocupă acum patru funcții în conducerea unor administrații publice la nivelul Capitalei. Ultima numire, cea de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Filantropia a atras atenția celor de la Libertatea, care au vorbit pe larg despre carențele existente la spital în mandatul acesteia.

UPDATE. Alexandra Dobre a solicitat dreptul la replică după știrea publicată pe 4 iunie 2019. Redăm conținutul acestuia:

“Astfel, pentru o informare corectă și obiectivă a publicului, fac următoarele precizări pentru rectificarea informațiilor eronate, astfel:
-NU am fost numită în CA la Spitalul Clinic Filantropia ca urmare sau consecință a faptului că am deținut funcția de consilieră a dlui Gabriel Oprea, ci datorită experienței profesionale în management (aproximativ 4 ani) și a studiilor absolvite. Sunt absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București și a Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. Din punct de vedere al managementului instituțional am numeroase acreditări de manager de la autorități acreditate.
– Funcția de Președinte CA nu necesită expertiză în domeniul sănătății, conform legii, afirmația fiind tendențioasă și făcută doar pentru rezonanță, nu pentru o reală informare a populației și nici după o atentă documentare.
– Funcțiile publice nu constituie elemente de colecție, ci demnități care implică responsabilități și obligații profesionale,
– Se afirmă calomnios că aș fi beneficiara unei legi prost făcute, care permite oricui să fie pe funcții cheie – fără pregătire, fără performanțe. Nu mi s-a cerut niciun fel de informație legată de CV-ul meu sau de rezultatele dobândite și nici nu cred ca a existat o minimă documentare înainte de a se face în mediul public o astfel de afirmație. Dacă s-ar fi făcut aceste lucruri, s-ar fi putut afla cu usurință faptul că, în demersurile mele profesionale, mi-am dovedit competența și am obținut performanțe cuantificabile.
Pentru o corectă informare a publicului, colectivelor redacționale, a editorilor și ziariștilor autori ai articolelor menționate, fac urmatoarele precizări în susținerea cererii de drept la replica:
– la data de 19.07.2018, prin dispoziția Primarului General al Capitalei cu numărul 1312/19.07.2018, am fost numită membru CA al Spitalului Clinic Filantropia, conform art. 186 din Legea 95/2006 actualizată, ulterior acestei date fiind ALEASĂ președinte al Consiliului de Administrație, în unanimitate, prin vot liber exprimat de către toți membrii titulari în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Filantropia, prezenți la ședință, 4 din 5, cu 4 voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă, conform Procesului Verbal nr.8410 din 20.09.2018.
– Față de speculațiile articolelor mai sus menționate, prezentate publicului, vă informez faptul că, pentru a deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație la Spitalul Clinic Filantropia, funcție cu rol administrativ, conform Legii 95/2006, nu sunt necesare studii medicale, ci studii sau experiență în managementul instituțiilor. Dacă legiuitorul ar fi considerat necesar reglementarea numirii în funcția de membru CA în administrația spitalelor, cu siguranță ar fi impus imperativ condiții obligatorii pentru dobândire: studii medicale în domeniu, concurs sau examen, vechime în specialitate medicală și altele. În acest sens, au fost respectate dispozițiile art 187 alin. (9) din Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, actualizată. Din dispozițiile legale citate reiese în mod evident că, pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Filantropia, nu sunt necesare studii medicale în domeniu, astfel că afirmația facută în ziar este eronată și neconformă realității și conduce la dezinformarea publicului și crearea unei imagini tendențioase despre persoana mea și despre competențele mele profesionale.
– Cu privire la experiența mea profesională, dintr-un total de 8 ani de muncă, în care am lucrat atât în domeniul privat cât și în domeniul administrației publice, în ultimii 4 ani am deținut și dețin funcția de director general. (Centrul European Cultural si de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu și Centrul pentru Seniori al Municipiului București)
– De asemenea, având în vedere faptul că numirea mea ca membru în CA la Spitalul Clinic Filatropia s-a realizat în urmă cu aproape un an de zile, afirmațiile referitoare la nemulțumirea angajaților privind numirea mea sunt nefondate și nu au niciun temei legal sau informațional, neexistând vreun incident sau nemulțumire oficială din partea angajaților spitalului, care să justifice sau să probeze asemenea afirmații tendențioase.
– Am un respect deosebit pentru profesia de medic și consider misiunea lor nobilă, de aceea încă de la numirea în funcția de membru CA al Spitalului Clinic Filantropia, nu am făcut altceva decât să susțin programele spitalului și să încurajez măsurile de motivare a cadrelor medicale. NU am umilit niciodată un medic, prin urmare în niciun moment nu am ridicat problema sancționării acestora”.


Cine este Alexandra Dobre, șefa CA al Spitalului Filantropia

În vârstă de 26 de ani, Alexandra Dobre a absolvit Colegiul Național Dimitrie Cantemir din Capitală în 2011, pentru ca apoi să studieze în paralel Facultatea de Drept a Universității din București cât și SNSPA. De asemenea, are un master la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, dar și mai multe cursuri de specializare de management, fonduri europene sau de formator.

Cariera politică a Alexandrei Dobre a pornit încă din 2009, când a fost numită președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, de unde a fost recrutată de Neculai Onțanu. A fost apoi consilier al fostului ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, până ce acesta a părăsit funcția o dată cu guvernul Ponta. Cu toate acestea, Alexandra Dobre a reușit să cadă în picioare, în momentul în care a ajuns în brațele noului primar al Capitalei, Gabriela Firea. VEZI GALERIE FOTO 

Cine este Alexandra Dobre, președintele CA al Spitalului Filantropia *foto: facebook
Cine este Alexandra Dobre, președintele CA al Spitalului Filantropia *foto: facebook

Alexandra Dobre a avut o carieră uluitoare până la 26 de ani

Din iunie 2016 până în aprilie 2018 Alexandra Dobre a fost directorul general al Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. După ce a plecat din funcție, în 2018 a ajuns să ocupe simultan trei posturi de membru în Consiliul de Administrație ale unor instituții publice. Este vorba de Societatea SC Service CICLOP SA, Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu și Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Filantropia, acolo unde este char și președintele CA.

De asemenea, Alexandra Dobre este și Directorul General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București, acolo unde a ajuns în atenția presei prin modul precar în care a gestionat felul în care au fost acordate voucherele de vacanță pentru pensionarii din București. De asemenea, în timp ce era șefă a Centrului Cultural al UNESCO, acolo unde a ajuns fără concurs, Dobre a fost și moderatoarea emisiunii „Stâlpii Societății”, pe canalul de youtube Canal 33.

Alexandra Dobre, acuzată că taie și spânzură la Spitalul Filantropia

Felul în care directorul interimar Cristinel Macarie conduce Spitalul Filantropia a fost ținta nemulțumirilor mai multor medici, care s-au adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, cea care l-a numit și pe Macarie în funcție. De altfel, cea mai mare maternitate din lume nu are un epidemiolog, iar din spital și-au dat demisia mai mulți medici importanți la vederea dezastrului lăsat în spate de noul director interimar.

„Lasă-le pe gravide să aștepte, doar sunt în spital public!”, a fost una dintre declarațiile uluitoare ale directorului, care i-a șocat pe angajați, potrivit Libertatea. Aceeași sursă citată susține însă că, în ciuda unei petiții a medicilor în care cereau demisia lui Macarie, președintele CA al Spitalului, Alexandra Dobre, a susținut că ar fi propus chiar și sancționarea acestora.