Sport

Video. Ea este noua regină din patinaj. Are numai 13 ani!

Patinajul artistic are o noua regină in persoana rusoaicei Alexandra Trusova. La numai 13 ani a reuşit să execute elemente extrem de grele în cadrul Campionatului Mondial pentru juniori, care are loc în Bulgaria.
13.03.2018 | 09:26

Rusia a avut mereu tradiţie în a scoate campioni mondiali, olimpici sau europeni în patinajul artistic. Se pare că tradiţia continuă şi o nouă stea străluceşte deja pe gheaţă, deşi nu are mai mult de 13 ani. Se numeşte Alexandra Trusova şi programul ei, prezentat la Mondialul pentru juniori din Bulgaria, a lăsat pe toată lumea cu gura căscată.

Ea a câştigat medalia de aur şi s-a încoronat drept una dintre cele mai mari speranţe ale patinajului feminin mondial.
Pentru prima dată în istoria patinajului feminin, o patinatoare a reuşit două sărituri cvadruple, adică cu patru rotaţii. Este vorbă un Cvadruplu Salchow şi un Cvadruplu Toeloop.
 
Pe lângă aceste două sărituri incredibil de dificile, Trusova a reuşit alte 3 combinaţii de câte două sărituri triple – cele mai grele din codul de punctaj. A obţinut pentru programul liber un scor tehnic de 92.35, un record absolut în patinajul feminin. Este mai mare decât cel realizat la Jocurile Olimpice de compatrioata să Alina Zagitova, medaliată cu aur. Cele două se antrenează împreună la şcoala din Moscova a lui Eteri Tutberidze.
 
Dacă în patinajul masculin, săriturile cvadruple au devenit ceva comun, este foarte greu pentru femei să le execute. Singura patinatoare din istorie care a reuşit un cvadruplu Salchow a fost japoneza Miki Ando în 2008, într-o singură competiţie oficială. De atunci nicio patinatoare nu a executat o cvadruplă într-o competiţie oficială. Până la Trusova. Au fost câteva femei – senioare – care au exersat săritura, dar nu au reuşit-o oficial.