Life

Alexandru Arșinel a împlinit 83 de ani! Din patul de acasă, și-a dezvăluit marea dorință: ”Să fiu pe scenă, cu Stela Popescu”

Alexandru Arșinel împlinește 83 de ani, astăzi, 4 iunie 2022, iar cu această ocazie venerabilul maestru a vorbit despre cum se va aniversa, dar și despre marea sa dorință, aceea de a reveni pe scenă.
04.06.2022 | 07:14
Alexandru Arsinel a implinit 83 de ani Din patul de acasa sia dezvaluit marea dorinta Sa fiu pe scena cu Stela Popescu
Alexandru Arșinel și-ar dori să mai joace pe scenă alături de regretata sa prietenă, Stela Popescu / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vizibil slăbit, Alexandru Arșinel era în mijlocul unei ședințe de masaj. Se pregătea pentru momentul în care va fi înconjurat de întreaga familie, de copii, de nepoți, de rudele apropiate. A primit florile din partea FANATIK cu mare bucurie, dar zâmbind, s-a și scuzat că nu are puterea necesară să ne întâmpine așa cum și-ar fi dorit. ”Nu pot să mă ridic acum, dar stați aici, lângă mine, cât îmi face masaj”, ne-a spus Alexandru Arșinel.

Alexandru Arşinel a împlinit 83 de ani. Cum se simte în prezent

Îmbrăcat comod, într-un tricou și o pereche de pantaloni de trening, Alexandru Arșinel se lăsase pe mâinile pricepute ale amicului său, care, cu precauție, îi masa musculatura. Are nevoie, problemele de sănătate din ultimele luni i-au dat mari bătăi de cap și, așa cum recunoaște chiar el, se simte slăbit. Dar doar fizic, pentru că, și acum, atunci când vorbește strecoară câte o glumă subtilă și reușește să culeagă râsetele celor din jur.

ADVERTISEMENT

”Domnul care îmi face masaj este prietenul meu. A fost prim balerin la teatrul Tănase și din când în când mă ajută prin priceperea sa. Toți încercăm să mai facem un ban, dar el a nimerit prost (râde, n. red)”, glumește Alexandru Arșinel, iar râsetele  îi răsplătesc cu prisosință gluma.

Cum împlinește 83 de ani, Alexandru Arșinel va fi răsfățatul zilei. Răsfățat de familia lui pentru că, așa cum ne-a recunoscut chiar el, are marea bucurie de a-i avea aproape pe toți cei dragi lui, la o masă la care să stea să să vorbească, să își petreacă timpul împreună.

ADVERTISEMENT

”De ziua mea am ceea ce îmi doresc. O întâlnire cu toată familia”

”De ziua mea am ceea ce îmi doresc. O întâlnire cu toată familia. Nu doar copiii, ci și cu nepoții. Ei au inițiat asta, iar eu sunt chiar bucuros că ne strângem toți, în jurul unei mese, să stăm de vorbă, așa, ca o familie. Nici nu mai vreau vreun cadou, dacă îi am alături pe ei, sunt bucuros, mă simt bine”, ne spune Alexandru Arșinel, nerăbdător să-i vadă pe cei dragi lui.

E adevărat, recunoaște actorul, faptul că obosește repede îl cam supără. Dar, cu zâmbetul pe buze, nu uită că optimismul este cel mai bun medicament. Zâmbind, aruncă și o mică glumă în timp ce admira florile primite.

ADVERTISEMENT

”Mă îndrept spre starea de FANATIK. Sper că e de bine. Mă simt ceva mai bine, dar habar nu am cum sunt lucrurile, de fapt”, spune Alexandru Arșinel și chicotește, iar pentru o clipă pare să uite de povara anilor care îl apasă.

Alexandru Arșinel, un vis cu ochii deschiși: ”Pe scenă, la Boema…”

Ajuns la 83 de ani, Alexandru Arșinel are în spate peste șase decenii de carieră. Dar nu s-a săturat de scenă, de sala de teatru, de meseria de actor. Recunoaște că visează cu ochii deschiși la momentele în care va reveni.

ADVERTISEMENT

”Stăteam acum, cât vorbesc cu dumneavoastră, și visam cu ochii deschiși. Mă visam pe scenă, la Boema… Mi-e dor de teatru, de multă lume în sală, de aplauze”, spune Arșinel. Și, cu o voce care trădează ambiția pe care a avut-o o viață întreagă, anunță că va reveni. Doar că nu știe când.

Alexandru Arsinel
Alexandru Arșinel i-a primit pe redactorii FANATIK, acasă, în timpul unei ședințe de masaj / Foto: Fanatik

”Voi reveni, sper, pe scenă. Nu acum, nu imediat. Aștept să se `înșurubeze` teatrul în forma de acum, că nu vreau să deranjez, să nu spună cineva că mă bag eu peste. Nici nu știți ce răi sunt unii. Dar o să am o întâlnire, undeva, în vara asta, mai lungă, cu Vasile Muraru să văd ce are de gând, să văd ce pune pe scenă, iar atunci voi putea să dau un răspuns despre când aș reveni pe scenă.

Aș juca orice, nu îmi pasă, nu am pretenții. Vreau să joc, să cânt, să fac oamenii să râdă. Asta a și fost marea mea fericire a vieții mele, să îi facă, măcar un pic, să zâmbească pe oameni, de pe scenă”, ne spune Alexandru Arșinel.

Durerea lui Alexandru Arșinel, de ziua lui: dispariția Stelei Popescu

Chiar și la ceas aniversar, Alexandru Arșinel nu poate trece peste marea durere a pierderii Stelei Popescu de acum patru ani și jumătate. Îi duce dorul și, recunoaște actorul, o poartă tot timpul în minte și-n inimă. De altfel, spune actorul care a împlinit 83 de ani, cea mai frumoasă aniversare a sa este indisolubil legată de Stela Popescu.

”Cred că cea mai frumoasă aniversare a mea a avut loc cu mulți ani în urmă. Am avut, cu siguranță, multe momente frumoase, cele mai multe sunt legate de teatru. Dar cred că cel mai frumos a fost atunci când am avut debutul, la Savoy, cu Stela (Popescu, n.red.).

Atunci când ne-am împerecheat pentru scena românească. Cred că a fost o zi importantă nu doar pentru cele câteva sute, mii de spectacole pe care le-am jucat împreună, cât pentru cei peste 20 de ani de teatru. A fost o perioadă extrem de fericită.

Din momentul în care nu a mai fost Stela, pot să zic că nu a mai fost nimic. Îmi doresc să fiu pe scenă, cu Stela Popescu, să mai jucăm împreună. Ar fi o mare plăcere, o mare bucurie”, ne spune, cu voce șoptită, Alexandru Arșinel.

Alexandru Arșinel, probleme serioase de sănătate

Alexandru Arșinel a avut câteva luni foarte dificile. Problemele de sănătate nu îi dau pace actorului care împlinește 83 de ani și care a trecut, în ultimul an, prin intervenții chirurgicale complexe.

”Mă ridic greu, mă mișc greu”, explică actorul. De aceea, la recomandarea medicilor săi, Alexandru Arșinel respectă cu sfințenie tot ce înseamnă procedurile necesare pentru recuperare. ”Fac masaj, am grijă să nu fac prea mult efort. Mi-e mai bine, dar au fost momente grele”, ne spune actorul.

Ceea ce îl supără pe artist nu sunt durerile, ne spune el, ci suferința pe care o îndură la efort, de faptul că nu se mai poate plimba, de faptul că este nevoit să stea mai mult în casă. E adevărat, au trecut abia câteva luni de la intervențiile chirurgicale cardiace pe care le-a suportat: una pentru implantarea unui stimulator cardiac, iar cealaltă pentru a i se pune un stent.

Alexandru Arșinel, 83 de ani de viață, șase decenii de scenă

Născut pe 4 iunie la Dolhasca, Alexandru Arșinel este unul dintre cei mai cunoscuți actori de teatru, divertisment și film din România, rolurile făcute – cu sau fără Stela Popescu – aducându-i o popularitate uriașă. Debutul lui în lumea divertismentului s-a petrecut în 1960, atunci când a prezentat un spectacol televizat regizat de Valeriu Lazarov.

În 1964, Alexandru Arșinel dă concurs la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, instituție pe care nu avea să o mai părăsească și pe care a și condus-o, ca director, timp de mai bine de două decenii. Acolo, alături de regretata Stela Popescu, Alexandru Arșinel pune în scenă sute de spectacole care au adus buna-dispoziție mai multor generații.

Activitatea în televiziune și în film a lui Alexandru Arșinel este la fel de bogată, având zeci de filme și seriale și sute de apariții în emisiuni de divertisment. La toate acestea se adaugă și zeci de piese înregistrate pentru Teatrul Radiofonic, iar vocea sa a fost ”împrumutată” pentru mai multe filme de animație dedicate copiilor.

Pentru activitatea sa artistică, Alexandru Arșinel a obținut nenumărate premii și a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

Ce avere a adunat Alexandru Arşinel şi din ce trăieşte acum

Alexandru Arșinel este unul dintre actorii care, în cele șase decenii de carieră pe toate scenele mari ale României, a reușit să strângă o mică avere. Iar conform ultimei sale declarații de avere, actorul nu se poate plânge că ar avea venituri mici sau proprietăți puține.

Astfel, completată în 2019, declarația de avere a lui Alexandru Arșinel anunța că actorul are terenuri în comuna natală, Dolhasca, în Sinaia, la 2 Mai și la Crevedia, dar și cinci case, dintre care una în București și una la Sinaia.

Pasionat de filatelie, Alexandru Arșinel are o colecție de timbre românești pe care o evaluează la o valoare de 5.000 de euro. Când vine vorba de conturi, actorul declară circa un milion de lei și câteva zeci de mii de euro. Mai mult, el și-a împrumutat nora cu o sumă mare de bani, 100.000 de euro, așa cum FANATIK a dezvăluit acum câteva luni.

”Le-am dat 100.000 de euro fără să stau pe gânduri. (…) Dar este copilul meu (soțul lui Alice Arșinel este Bogdan, fiul actorului, n. red.) nici nu m-am gândit dacă îi va da înapoi sau nu. Nu mai știu nici măcar când i-am dat, dar nu cred că e important asta”, a spus, în exclusivitate pentru FANATIK, Alexandru Arșinel.

Alexandru Arșinel încasa, în 2019, în jur de 60.000 de lei anual, ca pensie, sumă la care se adăuga și indemnizația de revoluționar – peste 33.000 de lei anual -, o indemnizație de merit de la Ministerul Culturii de peste 50.000 de lei și o alocație de handicap de gradul 2 de 6.000 de lei. La toate acestea, se adaugă și sumele pe care le obține din închirirerea casei de vacanță de la 2 Mai.

ADVERTISEMENT