Life

Alexandru Arșinel ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar! Cine vrea să i-l retragă

Alexandru Arșinel ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar! Secretariatul de stat pentru revoluționari, intenționează să ceară retragerea acestuia.
09.07.2022 | 17:29
Alexandru Arsinel ar putea ramane fara certificatul de revolutionar Cine vrea sa il retraga
Secretariatul de stat pentru revoluționari vrea să îi retragă certificatul de revoluționar, actorului Alexandru Arșinel Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului actorului Alexandru Arșinel, în vârstă de 83 de ani. Conform unui document publicat pe site-ul Guvernului, Comisia SSPR a constatat că la Revoluția din 1989, Alexandru Arșinel nu a jucat un rol important și nu i-a fost pusă viața în pericol.

Alexandru Arșinel ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

Instituția, care este în subordinea Guvernului României, a propus retragerea titlului lui Alexandru Arșinel, în urmă cu două luni, întrucât actorul nu ar fi avut un „rol determinant” în Revoluția din 1989.  Dacă se va întâmpla acest lucru, o sumă de aproximativ 50.000 euro ar putea returna actorul Alexandru Arșinel.

ADVERTISEMENT

Conform actului, Comisia SSPR a constatat că la Revoluția din 1989 Alexandru Arșinel a fost la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității, care, potrivit comisiei guvernamentale, „nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”. În plus, Comisia respectivă a ajuns la concluzia că viața nu i-a fost pusă în pericol.

„Nu și-a pus viața în pericol”

Dată fiind situația, Comisia SSPR consideră că actorul, care în ultima vreme s-a confruntat cu probleme de sănătate, nu îndeplinește condiția de a deține certificatul de revoluționar.

ADVERTISEMENT

„Se constată că domnul Alexandru Arșinel nu îndeplinește condiția pentru a deține Certificatul – LRD (n.red. – Luptător cu Rol Determinant). În sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989

nu a avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune. Nu a ocupat și nu a apărat

ADVERTISEMENT

obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar. Doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului. Respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul aflat pe site-ul Guvernului.

Cât încasează de la stat Alexandru Arșinel

Alexandru Arșinel, care a împlinit 83 de ani la începutul lunii iunie, încasează de la stat, în baza certificatului de revoluționar, 33.730 de lei pe an, adică 2.810 lei pe lună. În cazul în care i s-ar retrage acest titlu, actorul ar putea fi obligat să restituie banii primiți din 2015  și până acum, adică aproximativ 50.000 de euro.

ADVERTISEMENT

În acest condiții, actorul ar mai putea pierde și ale privilegii, ar fi scutirile de taxe și impozite. Comisia SSPR a solicitat retragerea certificatului de revoluționar și deputatului AUR Nicolae Roman, deoarece el era în decembrie 1989 la comanda unui batalion de infanterie care a apărat Consiliul Județean Timișoara de revoluționari.

ADVERTISEMENT