Life

Alexandru Arșinel și scandalurile din spatele cortinei care i-au marcat viața și cariera. Celebrul actor, în centrul mai multor controverse

Și-a dedicat viața scenei teatrului românesc, dar, în spatele cortinei, Alexandru Arșinel a fost protagonistul mai multor scandaluri de proporții.
29.09.2022 | 19:54
Alexandru Arsinel si scandalurile din spatele cortinei care iau marcat viata si cariera Celebrul actor in centrul mai multor controverse
Mai multe scandaluri au marcat cariera lui Alexandru Arșinel. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mai bine de 60 ani din viață, Alexandru Arșinel și i-a petrecut pe scena teatrului românesc. Împreună cu regretata Stela Popescu au format o echipă inegalabilă și au pus câte un zâmbet pe chipul a mii de români. În spatele cortinei, însă, viața celebrului artist nu a fost la fel de liniștită. În ultimii ani, a fost protagonistul unor scandaluri de proporții, unele dintre ele reprezentând și cauza pentru care starea de sănătate i s-a degradat considerabil.

Alexandru Arșinel și scandalurile care i-au marcat cariera. Artistul, protagonistul unor situații controversate de-a lungul anilor

Alexandru Arșinel a avut o viață petrecută în slujba artei. Mai bine de 60 de ani i-a trăit pe scena teatrului românesc. În timpul comunismului, ironiza subtil, prin celebrele „șopârle”,  regimul condus de Nicolae Ceaușescu și turnătorii, făcând astfel să râdă mii de români care se regăseau în situațiile redate de marele actor.

ADVERTISEMENT

În spatele carierei de succes a stat multă muncă, chiar actorul declara că a muncit fără pauză. Totuși, cu sau fără voia sa, a fost implicat și în câteva scandaluri. Subiectele controversate care l-au avut în centru i-au pricinuit suferință lui Alexandru Arșinel și i-au degradat starea de sănătate.

Unul dintre acestea, care a marcat, cumva, și momentul din care artistul a început să se simtă din ce în ce mai rău a avut loc chiar la începutul anului în curs.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan nu i-a mai prelungit mandatul de director adjunct

În ianuarie 2022, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a decis să nu-i mai prelungească contractul de director adjunct al Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Alexandru Arșinel urcase tot mai puțin pe scenă în ultima perioadă, fusese infectat cu Covid-19, în toamna anului 2021, și suferise o intervenție chirurgicală pe cord. 

Totuși, actorul a declarat că s-a trezit peste noapte pensionar și îl acuza pe Nicușor Dan că nu îi pasă de cultură, simțindu-se umilit. În apărarea lui a sărit și Gabriela Firea care, printr-un text publicat pe Facebook, și-a arătat indignarea cu privire la atitudinea celui care a înlocuit-o la conducerea Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

„Ce i se întâmplă zilele acestea maestrului Alexandru Arșinel este o mare, o imensă nedreptate. Nu poți să-l arunci precum o măsea stricată din teatrul unde a jucat și a creat aproape 60 de ani”, a declarat Gabriela Firea la acel moment.

Alexandru Arșinel a ajuns la scurt timp la spital

În apărarea lui, Nicușor Dan a venit cu precizări și a susținut că Alexandru Arșinel are, în continuare, un contract de colaborator încheiat cu instituția.

ADVERTISEMENT

„Precizări la o nouă dezinformare. Alexandru Arşinel a fost şi este actor colaborator la Teatrul Constantin Tănase. Adică, are un contract de colaborare cu teatrul, iar contractul este în curs.

Până de curând era și directorul artistic (adică directorul adjunct) al teatrului. În urma informațiilor primite din teatru asupra activității sale ca director artistic, nu i-am mai prelungit acest mandat”, a explicat Nicușor Dan.

Alexandru Arșinel, însă, a fost profund afectat de acest scandal, ceea ce a făcut ca doar câteva zile mai târziu să fie internat de urgență la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Alexandru Arșinel, acuzat că are o pensie de lux

În februarie 2021, în plină pandemie, Alexandru Arșinel era apăsat de gânduri. Își făcea griji că oamenii nu voie să meargă la teatru, iar actorii nu pot urca pe scenă. Totodată, îl nemulțumea faptul că unii îl considerau „pensionar de lux”. 

La vremea respectivă, îi simțea mai mult ca niciodată lipsa bunei sale prietene și colege, Stela Popescu, peste a cărei pierdere nu a reușit niciodată să treacă cu adevărat.

„Câteodată regret că nu m-am dus odată cu Stela… ”, mărturisea artistul.

Cât despre pensie, în valoare de 9000 de lei, era de părere că o merită din plin, având în vedere că și-a început cariera încă din anul 1957.

„Probabil că le reușește ceva dacă încearcă să nu respecte un om la o anumită vârstă și munca unui om de peste 80 de ani. Eu ce să le fac, să mă iau cu ei în colț, să mă pun la mintea lor șubredă? (n.r. referire la cei care au scris că Alexandru Arșinel este pensionar de lux , pentru că încasează lunar 9.000 de lei)”, spunea Alexandru Arșinel, pentru FANATIK.RO.

Alexandru Arșinel, scandal cu vecinii, pe vremea în care era directorul Teatrului de Revistă

În noiembrie 2017, pe vremea în care era încă director al Teatrului de Revistă, Alexandru Arșinel se confrunta cu o altă problemă. După ce le-a pierdut pe Stela Popescu și pe Cristina Stamate, actrițe de seamă ale instituției, era acuzat de vecinii din blocul în care se afla un depozit de faptul că nu plătește datoriile la întreținere.

Chiar dacă vina nu-i aparținea, imobilul fiind proprietatea Primăriei Capitalei, locatarii din Bulevardul Basarabiei l-au tras la răspundere pe Alexandru Arșinel. 

Transplantul de rinichi i-a oferit o nouă șansă la viață, dar și un scandal de proporții lui Alexandru Arșinel

Pe 28 august 2013, Alexandru Arșinel primea o nouă șansă la viață. După ce timp de 10 ani se confruntase cu probleme renale, dar fără să ajungă la dializă, actorul a trecut printr-un transplant de rinichi realizat de medici de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

Rinichiul provenea de la un tânăr de 23 de ani care își pusese capăt zilelor. Totuși, momentul fericit s-a transformat într-un scandal de proporții. Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Claudia Safta din Cluj-Napoca, a depus o plângere penală împotriva institutului.

Acestuia i s-a părut ciudat faptul că Alexandru Arșinel a fost operat înaintea a 1700 de pacienți, deși, așa cum o artă un document publicat de HotNews sase ani mai târziu, a stat doar o zi înscris pe lista de așteptare.

Conform lui Emanuel Ungureanu, organul primit de Alexandru Arșinel ar fi trebuit să ajungă la o copilă, însă din cauza tratamentului preferențial de care a avut parte actorul, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„Organul trebuia să ajungă la o fată pe care o cheamă Ana Maria Galben, care este din Prundul Bârgăului, care a făcut între timp transplant în Spania, era compatibilitate de grupă. Sunt oameni de afaceri care au intrat în faţă”, susținea atunci bărbatul.

Transplantul de rinichi, mărul discordiei între Mihai Bendeac și Alexandru Arșinel

La vremea respectivă, Mihai Bendeac a fost indignat și, printr-o scrisoare deschisă, a spus acest lucru. Fără să lase loc de interpretare, i-a adresat cuvinte și acuzații dure lui Alexandru Arșinel.

„De peste 20 de ani, artiști precum domnul Arșinel se folosesc de notorietatea dobândită pe vremea când programul TV era de 2 ore si nu apărea oricine acolo, pentru a se cățăra cu voracitate pe imaginea de ‘monument’, ‘titan’, ‘monstru sacru’, cu nerușinare și lipsa de respect față de public. 

(…) Nu, domnule Arșinel! Dumneata nu meritai acest rinichi! Dumneata ai furat dreptul altcuiva la viață! Nu-l meritai măcar pentru că, împreună cu acoliții dumitale, ai căpușat Teatrul Tănase care a ajuns, din punct de vedere artistic, o sursă ordinară care sa vă permită să vă umpleți de bani”, este o parte din mesajul transmis atunci de Mihai Bendeac, conform stirilekanald.ro. 

Scandalul a continuat și peste ani și a degenerat după moartea Stelei Popescu. Înainte cu o lună de tragicul eveniment, marea actriță declara că nu este deloc fana fostei vedete la Antena 1. Mihai Bendeac a răspuns, dar s-a luat tot de Alexandru Arșinel.

„Stela Popescu este al treilea artist de revistă al României după Mircea Crișan și Constantin Tănase, lăsând la o parte faptul că o jumătate din carieră a ales sa o petreacă alătur de un submediocru fiert pe bani”, spunea Mihai Bendeac.

În replică, Alexandru Arșinel l-a numit, fără perdea, „jeg” și a susținut că nu vrea să intre în polemici cu oameni care vor să iasă în evidență printr-o astfel de atitudine.

Romică Țociu și Cornel Palade, concediați de Alexandru Arșinel

Țociu și Palade au format un cuplu umoristic în anul 1993 și au făcut istorie pe scena teatrului Constantin Tănase. În anul 1998, au început să prezinte propria emisiune, difuzată duminica. Pe motiv că nu se poate să nu fie pe scenă în acea zi a săptămânii, Alexandru Arșinel i-a concediat.

Totuși, invitat recent în emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai, Romică Țociu a mărturisit că nu i-a purtat niciodată pică lui Alexandru Arșinel.

„N-am fost supărată niciodată pe maestrul! Pesemne că a fost o conjunctură nefavorabilă! Nu cred că domnul Arșinel ar fi fost în stare să facă acel lucrul din răutate!

Cred că a fost o conjunctură acolo! Nu știu dacă deranjăm la Tănase pentru că noi aveam spectacolul nostru! Mi-aș fi dorit să fie un pic mai apropiat de noi!”, a mărturisit Romică Țociu.

ADVERTISEMENT