Pariuri sportive

Alexandru Croitoru, directorul Loteriei Române: „Am dat în primele 11 luni ale lui 2019 câștiguri de 204 milioane de euro românilor simpli”. Află în premieră ce premii fabuloase sunt puse în joc de Sărbători. Îți pot schimba viața!

06.12.2019 | 15:42
Alexandru Croitoru directorul Loteriei Romane Am dat in primele 11 luni ale lui 2019 castiguri de 204 milioane de euro romanilor simpli Afla in premiera ce premii fabuloase sunt puse in joc de Sarbatori Iti pot schimba viata
Alexandru Croitoru, directorul Loteriei Române „Am dat în primele 11 luni ale lui 2019 câștiguri de 204 milioane de euro românilor simpli”
ADVERTISEMENT

Vin Sărbătorile de Iarnă. Crăciunul, Revelionul, atmosfera de sărbătoare ne cuprinde pe toți. Și speranța. Speranța unui câștig la Loto. Dacă nici acum nu joc, atunci când? Banii parcă se cheltuiesc mai ușor, de fapt cu inima mai ușoară, de Sărbători. Ce ne sfătuiește directorul general de la Loteria Română, Alexandru Mircea Croitoru, ca să „ieșim din foame”, conform unei vorbe devenită, din păcate, tradițională, ce ne pregătește pentru tragerile de Revelion și Anul Nou, dar și pentru anul viitor – sunt numai câteva întrebări pe care i le-a pus FANATIK într-un interviu în exclusivitate.

Alexandru Croitoru, directorul Loteriei Române: „Am dat în primele 11 luni ale lui 2019 câștiguri de 204 milioane de euro românilor simpli”. Află în premieră ce premii fabuloase sunt puse în joc de Sărbători. Îți pot schimba viața!

Domnule președinte, vin Sărbătorile. Perioada de glorie, ca să zicem așa, a Loteriei Române, nu că ar merge rău în timpul anului, dar discutăm de Sărbători, de luna decembrie și cred că aici merită nuanțat, de la perioada de glorie a Loteriei la perioada de glorie a… românilor! A românilor care joacă! Ce le pregătiți?

ADVERTISEMENT

– Decembrie este Luna Cadourilor, așa că pentru perioada Sărbătorilor le-am pregătit jucătorilor o serie de surprize, concretizate în trageri speciale cu suplimentări importante ale fondurilor pentru câștiguri, atât în preajma Crăciunului, cât și de Revelion. Mai ales de Revelion, sunt trageri duble la toate jocurile… „Vedeta” Loteriei, „6 din 49”, dar și „Joker” sau „5 din 40” vor avea parte de două extrageri. De Anul Nou va avea loc, de asemenea, o extragere specială de lozuri necîștigătoare din seria „Lozul Anului Nou”, pentru care Loteria Română pune „la bătaie”, cum se spune, două autoturisme.

Două mașini pentru lozuri necâștigătoare?! V-a mers bine anul acesta dacă dați premii pentru cei care nu au câștigat, ca să spun așa…

ADVERTISEMENT

– Da, locul 1 primit de la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, locul 1 în topul firmelor de profil pe piața jocurilor de noroc din România mă face și mai mult să cred că această companie a noastră este pe drumul cel bun. Adică acolo unde trebuie să fie. Numărul 1 pentru că este o companie de stat, o companie care are monopol pe jocurile Loto și locul ei acolo este, să fie pe locul 1, cu încasări foarte mari ca să ajute bugetul statului român. Decembrie este cea mai bănoasă perioadă a anului și pentru Loteria Română, dar cred că și pentru români. De obicei, de Crăciun și de Revelion se joacă foarte multe variante la Loto, posibilitatea de câștig este mult mai mare și veniturile fiecărui om în perioada asta de Sărbători, Crăciun și Revelion, sunt mai mari. Mai vine câte o primă, al treisprezecelea salariu…

„Tragerea de Revelion cu siguranță va fi suplimentată din bugetul Loteriei Române cu minim 500.000 de lei, ceea ce însemană peste 100.000 de euro”

Și probabil că și inima le dă ghes oamenilor, fiind sfârșit de an, să-i bucure pe cei dragi, merge cu copii, e atmosfera de sărbătoare, „Ia pune tu, copile, numerele!”, toată lumea e mai relaxată și pusă pe cheltuieli… Cam cât vor fi premiile, așa, estimativ?

ADVERTISEMENT

– La „6 din 49” premiul de la categoria I depășește în prezent 4 milioane de euro, ceea ce este un premiu foarte mare. Dacă până la 22 decembrie sau 31 decembrie nu se câștigă, depășește cinci milioane de euro ușor pentru că acele trageri vor beneficia și de suplimentările fondurilor din partea noastră. De exemplu tragerea de Revelion cu siguranță va fi suplimentată cu minim 500.000 de lei, ceea ce însemană peste 100.000 de euro. Suplimentare din bugetul Loteriei Române.

Pentru a face premiul mai mare și mai atractiv…

– Da, pentru cei care joacă la tragerea de Revelion. Este cea mai importantă tragere din an, care atrage cei mai mulți jucători, cel mai mare număr de bilete…

ADVERTISEMENT

Cam câte bilete se joacă?

– Cel puțin un milion și jumătate de bilete. Cred că anul acesta se vor juca peste două milioane, depinde de cât de mare va fi prețul, asta contează mult pentru jucători și noi ținem cont de asta.

Aveți milioane de euro la „6 din 49”, dar nu aveți mașini…

– Mașinile sunt la extragere pe „Lozul Anului Nou”, de fapt pe lozurile necâștigătoare din serie… dacă n-ai câștigat în momentul când l-ai desfăcut, îl completezi cu nume, prenume, adresă și intri într-o tombolă care se trage chiar în 31 decembrie și care dă două autoturisme.

„Premiile date în primele 11 luni ale anului au fost de 203,76 milioane de euro, care au ajuns la oameni obișnuiți”

La Noroc?

– Și la Noroc este un report care a ajuns acum la peste 350.000 de euro și estimez că, la ritmul în care se joacă la momentul acesta, sare de 400.000 de euro până în momentul extragerii de Revelion. Premiile puse în joc, și vreau să reamintesc chestiunea asta, premiile câștigate au fost, în primele 11 luni ale anului, în valoare de peste 200 de milioane de euro, 203,76 de milioane de euro cu exactitate. Eu zic că este o sumă fabuloasă, care a ajuns la români, la oameni obișnuiți, la jucători obișnuiți… 203,76 de milioane de euro…

Așa mult?!

– Da… Și nu mă refer doar la jocurile Loto, mă refer și la video-loterie, și la lozuri, lozurile răzuibile, lozurile în plic, tot portofoliul Loteriei Române.

„Loteria Română are cele mai mari încasări, cea mai mare cifră de afaceri din România în acest moment. Din care am «întors» la jucători peste 5,2 milioane de câștiguri”

Suma mi se pare imensă… Sunt jucători din ce în ce mai mulți? Crește ritmul?

– Pot să zic că ritmul crește încet, dar sigur. Anul acesta, 2019, cifra de afaceri a Loteriei Române crește cu peste 3 la sută, undeva spre 3,5 la sută față de 2018. Ceea ce înseamnă destul de mult la volumul încasărilor pe care le are Loteria Română. Cred că am ajuns pe un drum bun și e drumul pe care trebuie să-l urmeze Loteria Română, certificat de faptul că am fost premiați, așa cum am mai spus, dar îmi face plăcere să o repet, deci am fost premiați de Camera de Comerț și Industrie a Bucureștiului cu locul 1 în topul firmelor de profil de pe piața jocurilor de noroc. Asta mă face să cred că suntem peste tot ce înseamnă companii de jocuri de noroc din România la momentul ăsta și acesta este locul pe care trebuie să-l ocupe mereu Loteria Română. Loteria Română are cele mai mari încasări, cea mai mare cifră de afaceri din România în acest moment. Din care am „întors” la jucători peste 5,2 milioane de câștiguri, care au însumat acele 203,76 milioane de euro de care v-am spus.

Alexandru Croitoru este mândru că Loteria Română a fost premiată de Camera de Comerț și Industrie a Bucureștiului cu locul 1 în topul firmelor de profil de pe piața jocurilor de noroc după ce a dat premii de 204 milioane de euro în primele 11 luni ale lui 2019
Alexandru Croitoru este mândru că Loteria Română a fost premiată de Camera de Comerț și Industrie a Bucureștiului cu locul 1 în topul firmelor de profil de pe piața jocurilor de noroc

Vedeți, lumea se uită la poza cea mare, categoria I, premiul cel mare, dar să nu uităm că în fiecare joi și fiecare duminică se câștigă la categoria a II-a, la categoria a III-a, la categoria a IV-a, și acelea sunt premii, e adevărat, mai micuțe, dar binevenite. Poate să fie, vorbind în euro că-i mai ușor, un premiul de la 100 de euro la 15.000 de euro la categoriile respective, astea sunt premii care se câștigă bisăptămânal, joi-duminică, totalul urcă la peste 200 de milioane de euro, dacă adunăm și lozurile, dacă adunăm și video-loteria, plus toate jocurile de tip Loto, ajungem la această sumă… Fabuloasă, zic eu…

Deci estimați o creștere a veniturilor cu 3,5 la sută anul acesta…

– Da, cifra de afaceri a Loteriei Române va crește cu aproximativ 3,5 la sută mai mult decât a fost în 2018, ceea ce iarăși este un lucru pozitiv și eu consider că la acest moment Loteria Română este pe un trend ascendent. Din toate punctele de vedere.

„Vreau să introduc plata cu cardul în agenții, jocurile Loto on-line și să diversific gama de premii”

Ați fost instalat în urmă cu opt luni, în aprilie, ce ați reușit să faceți în acest, totuși scurt, interval de timp?

– Am reușit să fac această diversificare a gamei de premii, cu autoturismele de care v-am spus. Ce ne dorim să facem este să introducem plata cu cardul, să poți plăti cu cardul în agențiile Loto. Dacă poți plăti cu cardul la toate supermarketurile, hipermarketuri, nu văd de ce nu s-ar putea și în agențiile Loto… Și asta este posibil să se întâmple până acum, pe 31 decembrie… Vreau să se poată juca la Loto și on-line, de pe telefon, de pe tabletă, de pe laptop, este o facilitate care în 2019 trebuia să existe demult, și asta este în plan, am încercat să facem chestiunea asta și cred că anul viitor va fi disponibilă pentru jucătorii noștri și, bine-nțeles, iarăși să putem avea și alte premii în afară de bani și autoturisme. Dacă în primele opt luni am reușit doar atât, sper ca la anul să reușim să facem mai mult. Autoturismele rămân și pentru anul viitor, pentru că sunt achiziționate deja zece, două sunt puse acum în joc și celelalte opt vor fi puse în joc, treptat, anul viitor, până de Paște. Asta spun eu că va atrage și mai mult publicul să joace la Loto și să atragă publicul tânăr, care nu merge, de obicei, în agenții, și-ar dori să joace pe telefon, pe tabletă, e normal să fie așa.

Concret, care sunt planurile pentru 2020? Două, trei linii strategice, ca să zic așa…

– Prima linie strategică cuprinde jocurile on-line, să poți juca on-line este cel mai important, și apoi atragerea publicului tânăr. Iarăși vorbim de diversificarea premiilor, și iarăși vorbim de niște jackpot-uri foarte mari, mă refer la premiile foarte mari, care, în momentul când se câștigă să nu mai aștept să se cumuleze, adică să plec imediat de la o sumă mare. Dacă ai câștigat cinci milioane de euro, OK, nu pot să pun cinci milioane de euro înapoi că mi-ar fi greu să susțin așa ceva, dar măcar câteva sute de mii de euro de la care să plece jocul mi-aș dori. Și lucrul ăsta cu siguranță se va întâmpla, adică jocul nu va mai pleca de la zero după ce se câștigă premiul cel mare, la categoria I. Nici la „6 din 49”, nici la „Joker”, indiferent de joc… S-a câștigat categoria I, plecăm de la o sută de mii, două sute de mii de euro minim. Ceea ce e un lucru important. Pentru că în momentul în care jackpot-ul este mare, atracția publicului către joc este în creștere.

„Ne lipsesc pariurile, un segment de piață pe care eu vreau să-l redobândesc”

În pariuri nu vă băgați?

– Ba da, din punctul meu de vedere aici este iarăși o linie strategică, dar care ține și de Consiliul de Administrație. Ar fi benefică, spun eu, reintroducerea pariurilor sportive care, la Loteria Română, nu mai sunt din anul 2014. Este un segment de piață care ne lipsește, un segment de piață pe care eu vreau să-l redobândesc. Loteria Română, în momentul ăsta, pe plaja asta asta nu are decât Pronosportul cel vechi, care nu mai este atât de atractiv, cel puțin pentru tineri…

Dar mai merge?!

– Da, mai merge pentru nostalgici. Pentru cei care trăiesc cu nostalgia Loteriei Române din alți ani, merge. Un lucru pe care l-am reușit anul acesta, că m-ați întrebat și revin la întrebare, este faptul că toți cei care au câștigat premii mari, de milioane de euro, au început să „apară”, cu ghilimele, să-și declare identitatea. Au dat interviuri la televizor, au apărut în emisiunile unde sunt trageri Loto, astea sunt lucruri care nu s-au mai întâmplat până acum. Am reușit să-i conving că dacă apar, cum se întâmplă în toate țările civilizate din Europa, nu se întâmplă nimic. Adică, OK, am câștigat două milioane de euro, m-a văzut lumea la televizor, s-a bucurat alături de mine…

Sau nu s-au bucurat…

– S-au unii nu s-au bucurat, corect, că voiau să câștige ei, e posibil și asta, dar…

Sau vin rudele peste tine…

– Sau vin rudele peste tine… Da, există și posibilitatea asta, din două milioane dai și tu ceva… Dar gândiți-vă la un lucru: când apare un om obișnuit și zice că a câștigat două milioane de euro, cât crește credibilitatea companiei? Că aici este, de fapt, cheia, să-l vezi pe ăla în carne și oase, care spune „Bă, am câștigat două milioane de euro!”. Și, în general, asta vreau să spun, variantele simple… repet, nu trebuie să investeși bani mulți, am mai spus-o și o repet, variantele simple au adus milioane de euro, 10 lei, 15 lei, 20 de lei… În niciun caz sume fabuloase jucate la Loto. Este rețeta câștigului, dacă vreți, din partea mea. Eu sunt în companie de 12 ani…

„Dintre cei care au câștigat premii mari, 90 la sută au câștigat pe variante simple”

Ați pornit de jos, nu?

– Da, am pornit de jos, am prezentat tragerile Loto, am fost director de marketing și vânzări, am fost consilier al directorului general, după care am devenit eu director general. Am văzut și am observat că oamenii care joacă la Loto investesc 15, 20 de lei, cam aici… Nu joacă sume fabuloase. OK, este și o parte care joacă sume foarte mari. Care dispun de posibilități financiare și joacă sume foarte mari. Dintre cei care au câștigat premii mari, 90 la sută au câștigat pe variante simple. Asta este rețeta câștigului. Garantat! Iar cei care au apărut la televizor, din aprilie până acum, în decembrie, cei care au câștigat milioane de euro sunt oameni obișnuiți, pensionari, oameni cu un job de zi cu zi, obișnuit, în niciun caz milionari peste care au mai venit niște milioane, nu… Oameni care dintr-o dată au devenit milionari din oameni obișnuiți.

Vreun caz emoționant în lunile astea, din aprilie?

– Da, știți ce mi-a sărit în ochi? Au câștigat și persoane care chiar aveau nevoie de bani, adică aveau pe cineva bolnav în familie și le trebuia o sumă foarte mare ca să-l poată trata în străinătate… Sunt niște situații care nu au cum să nu te emoționeze…

E de la Dumnezeu…

– Da, adică uite, bă, chiar s-a întâmplat, a câștigat chiar cine trebuia să câștige și a putut să-și trateze aproapele pentru că avea nevoie de o sumă de bani pe care nici nu o visa… Asta sunt lucruri care se întâmplă la Loto și nu doar în perioada asta. Și în trecut, dacă-mi aduc aminte, nu neapărat la Loto, și la lozuri, au venit oameni care, uite, aveau nevoie să-și trateze copilul și nu aveau banii, uite că a dat Dumnezeu și au câștigat. Pot părea legende, dar sunt adevărate.

„Am 33 de ani, din care ultimii 12 «copil de trupă» la Loteria Română”

Ce vești le dați colegilor din Loteria Română? Ce-i așteaptă în 2020? Un an mai bun? Mă refer la oamenii ăia care trudesc și care nu se văd…

– Am tot respectul pentru angajații Loteriei Române, mai ales pentru doamnele din agenții, care sunt interfața Loteriei Române spre jucători. Cu siguranță va fi un an mai bun și pentru ei, chiar și anul acesta veniturile lor au crescut. Este normal să fie așa, este o companie pe plus, o companie care a fost și trebuie să rămână brandul numărul 1 al acestei țări și cu siguranță vor veni vremuri bune pentru ei și vor profita fiecare de binele general.

Unde vă vedeți dumneavostră, împreună cu Loteria, la finele anului viitor? Câți ani aveți?

– 33. La sfârșitul anului viitor o să împlinesc 34, deci sunt încă un om tânăr, nu? …Zic și eu… În plină vână, cum se spune… (râde pentru prima dată în timpul interviului) Nu-mi place să-mi spună nimeni că sunt șeful Loteriei Române… eu consider că sunt un manager. E o diferență între șef și manager…

Plus că sunteți de-al casei, sunteți crescut acolo… Copil de trupă, cum s-ar zice…

– Exact! Eu sunt un copil de trupă care a crescut de la 21 de ani acolo, a fost primul meu job… primul mei job a fost la Loteria Română… și în ăștia 12 ani am crecut și ierahic frumos, spune eu, am învățat de la fiecare, în special de la cei bătrâni, că de la ei ai ce învăța, dar eu am învățat de la fiecare câte ceva. Unul mi-a spus că ar trebui să știu și cum se vinde într-o agenție, să mă duc acolo să văd cum se întâmplă lucrurile… Altul mi-a spus că ar trebui să avem o deschidere mult mai mare față de jucători, să mergem în agenții să discutăm cu ei… Altul mi-a spus că e foarte bine că avem premii mari, dar uite, ar trebui, totuși, să ne gândim că oamenii ar vrea să câștige și la celelalte categorii premii substanțiale… Am luat de la fiecare și am încercat să fac un tot. Anul viitor, în 2020, m-aș vedea tot managerul Loteriei Române, cu niște venituri mult mai mari și cu tot ce v-am spus mai devreme: jocuri on-line, plata cu cardul și premii cât mai mari care să poată fi câștigate cu bani puțini la Loto. Astea sunt target-urile mele. Dacă Loteria Română va avea în anul următor aceste componente pe care le-am amintit eu aici, cu siguranță Loteria Română va… „dudui”!

Alexandru Croitoru a prezentat tragerile Loto la un moment al carierei sale de 12 ani în cadrul Loteriei Române, în care lucrează de la 21 de ani
Alexandru Croitoru a prezentat tragerile Loto la un moment al carierei sale de 12 ani în cadrul Loteriei Române

„Loteria Română a împlinit 113 ani, este un brand de încredere, banii se dau în 24 de ore de la data tragerii”

Vreo urare, vreun…

– Da, am un mesaj pentru jucători: Jucați cu încredere la jocurile oferite de Loteria Română, anul acesta am împlinit 113 ani de activitate și eu cred că asta spune tot, suntem un brand de încredere, ați văzut de-a lungul timpului, este demonstrat. Premiile se dau… Uite un lucru extrem de important pe care lumea nu-l știe. Domne, dacă tragerea este joi sau duminică și tu, vineri, la 24 de ore de la data tragerii, că nici n-ai cum să vii noaptea, vii a doua zi, ai primit milioanele alea de euro. Deci următoarea zi s-au plătit câștigurile. Nu există să nu se plătească, indiferent, și 10 milioane de euro dacă sunt de dat, a doua zi au fost virați în contul bancar pe care tu ni-l zici. Aș vrea să subliniez lucrul acesta: de la Loteria Română nu se pleacă cu sacoșa de bani, banii se virează pe un cec, într-un cont bancar. Ca să închidem și problema aceasta, niciodată n-am plătit cash, am plătit într-un cont bancar, printr-un cec. Revin la mesajul pentru angajați, pentru jucători. Să aibe un an bun, sănătate, că dacă n-ai sănătate nu poți să faci nimic, și să aibe încredere că această companie care are 113 ani vechime își va face în continuare datoria și față de angajați, și față de jucători.

ADVERTISEMENT