Sport

Alexandru Dedu, după argintul la FOTE: “Ultimele patru-cinci generaţii pot menţine România în elita mondială încă 10-15 ani”

Naţionala feminină de junioare, medaliată cu argint la FOTE 2017 (Festivalul Olimpic al Tineretului European) a revenit aseară în ţară. Tricolorele au fost aşteptate cu flori pe aeroportul...
31.07.2017 | 10:57
Alexandru Dedu dupa argintul la FOTEUltimele patrucinci generatii pot mentine Romania in elita mondiala inca 1015 ani

Naţionala feminină de junioare, medaliată cu argint la FOTE 2017 (Festivalul Olimpic al Tineretului European) a revenit aseară în ţară. Tricolorele au fost aşteptate cu flori pe aeroportul Otopeni de preşedintele Federaţiei Române de Handbal. Vicepreşedinte al COSR, Alexandru Dedu le-a ţinut în miez de noapte un discurs motivaţional micilor handbaliste pe care le visează campioane olimpice în 2024.

“Sunt bucuros de acest rezultat, dar în special de modul de exprimare al acestei generaţii. Am sentimentul că multe dintre ele vor fi în 2024 la Olimpiadă. Le-am spus fetelor că acest rezultat la obligă. Se apropie Campionatul European, nu vom mai beneficia de elementul surpriză şi trebuie să se bată cu toate forţele pentru medalii. Handbalul feminin este pe un drum bun, ultimele patru-cinci generaţii pot menţine România în elita mondială încă 10-15 ani”, a precizat preşedintele FRH Alexandru Dedu.

Este prima medalie obţinută de România (în cele 16 ediţii desfăşurate începând cu 1991) la jocurile de echipă la aceste Jocurile Olimpice în miniatură destinate sportivilor europeni sub 18 ani. În semifinale, tricolorele au învins Rusia (campioana mondială en-titre la junioare), dar au pierdut finala cu ţara gazdă Ungaria (23-30), echipă pe care au învins-o în faza grupelor cu 23-20. “Ne bucurăm că am putut să scriem istorie şi să aducem prima medalie la sporturile de echipă la FOTE. Este o medalie foarte importantă pentru că ne dă un moral bun pentru Campionatul European. Atmosfera este una bună, suntem puternice şi vrem să dovedim că putem mai mult. Ne dorim aurul în Slovacia” – a declarat portarul Diana Ciucă.

Portarul Diana Ciucă a fost remarcată deja de Jaume Fort (antrenorul cu portarii al loturilor naţionale) datorită inteligenţei şi maturităţii sale în joc. La doar 16 ani, Diana era premiată în primăvară  de Martin Ambros cu câteva antrenamente cu echipa de senioare.

Pivotul Daniela Marin, unul dintre pilonii naţionalei de junioare, speră să calce pe urmele Oanei Manea şi să intre în curând în atenţia selecţionerul Martin Ambros, cel care le-a vizitat de altfel pe tricolore la Gyor în vestiar. În primăvară, ea a fost aleasă cea mai bună jucătoare a primei ediţii a Trofeului Carpaţi Junioare de la Râmnicu Vâlcea. “Această medalie ne oferă mai multă putere şi încredere pentru următorul pas. Ne-a motivat şi prezenţa lui Martin Ambros acolo. Am apreciat că a venit înainte de meci la noi în vestiar şi ne-a urat succes. Visez să joc în curând la echipa naţională, modelul meu în handbal este Oana Manea. Mai am mult însă de muncit şi trebuie să continuăm ca echipă pe acelaşi drum ca la FOTE”, a punctat pivotul Daniela Marin.

Selecţionerul Ion Ivan este mândru de elevele sale şi speră ca România să cucerească o medalie strălucitoare la Campionatul European din Slovacia (10-20 august). “Este o echipă care promite, o să vedeţi nişte jucătoare care acum sunt interesante, dar în câţiva ani vor fi decisive pentru naţionala de senioare. Nu mergem la Europene să facem turism sportiv, obiectivul nostru este să obţinem rezultate pe termen lung.  Sper din tot sufletul ca România să îşi dea seama de ce potenţial are această generaţie şi să fie mândră de aceste fete!”, a concluzionat Ion Ivan.