Sport

Alexandru Dedu, interviu despre reluarea competițiilor de handbal: “În momentul de față termenele sunt depășite!”. Cum se vor desfășura meciurile în sistem NBA: “Stăm cât mai mult în bulă!”. Exclusiv

20.08.2020 | 14:37
Alexandru Dedu interviu despre reluarea competitiilor de handbal In momentul de fata termenele sunt depasite Cum se vor desfasura meciurile in sistem NBA Stam cat mai mult in bula Exclusiv
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus dă peste cap desfășurarea competițiilor sportive pe întreg mapamondul. Dacă la fotbal s-a găsit o soluție de a începe campionatul, nu același lucru se poate spune la handbal, unde echipele au interdicții deocamdată de a desfășura meciuri în sală. 

Începutul de sezon a fost amânat din 19 august până la data de 1 septembrie, însă și acest termen este deja depășit. Cum asta nu ar fi destul, echipele românești vor intra în curând în competițiile europene, iar în acest moment meciurile de pe teren propriu nu au avizul autorităților să se dispute.

ADVERTISEMENT

Despre situația dificilă din sportul de pe semicerc, FANATIK a stat de vorbă cu Alexandru Dedu. Președintele FRH ne-a dat ultimele detalii privind termenele la care ar putea începe competițiile și a explicat că sistemul de mini-turnee, cu toate echipele cantonate, ar fi cea mai bună soluție pentru desfășurarea campionatului.

Alexandru Dedu, interviu despre reluarea competițiilor de handbal: “În momentul de față termenele sunt depășite!”

Bună ziua, domnule Dedu. Echipele românești nu se pot antrena în acest moment. Cel mai optimist termen pentru începerea competițiilor este începutul lunii septembrie. În acest moment există modificări față de ceea ce s-a discutat?

ADVERTISEMENT

– Da, sunt niște modificări care vor fi statutate și bătute în cuie în momentul în care Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Tineretului și Sportului vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Înțeleg din ce îmi spuneți că termenul de începere a competițiilor la începutul lunii septembrie este deja depășit?

ADVERTISEMENT

– Da, este depășit în momentul de față. Sunt modificări și la nivel de competiții, modul de abordare. În procent foarte mare, calificările în Ligă, Cupa României, Supercupa României și începutul turului la băieți se vor desfășura în septembrie.

“Sunt ajustări în funcție de realitate și am vaga impresie că o să mai fie în funcție de ceea ce se întâmplă la noi în țară și în Europa”

Ați fost în contact direct cu autoritățile în toată această perioadă. V-au explicat de ce nu pot sportivii să se antreneze la capacitate normală în sală, cum se întâmplă în alte țări?

ADVERTISEMENT

– Explicațiile sunt multe și la îndemâna tuturor. Ceea ce noi am făcut a fost să mergem în fața lor cu un proiect, un plan foarte clar care trebuie să fie urmat, în așa fel încât să putem începe competițiile în sală, în spațiu închis.

În acest moment, echipele nici măcar nu se pot antrena normal în sală, nu mai vorbim de meciuri…

– În momentul în care noul Ordin de Ministru va fi publicat în Monitorul Oficial, se vor respecta regulile de acolo. Poți să te antrenezi, dar există niște condiții.

Exact. Dar aceste condiții nu ajută echipele și aduc alte complicații mai ales privind Liga Zimbrilor și Liga Florilor, nu?

– Complicații nu sunt. Sunt ajustări în funcție de realitate și am vaga impresie că o să mai fie în funcție de ceea ce se întâmplă la noi în țară și în Europa.

“Este ideal să stăm cât mai mult timp împreună, super testați și să ne desfășurăm în bula noastră competiția”

Este desfășurarea de mini-turnee singura soluție pentru a se desfășura campionatul? 

– Se pot desfășura până la patru etape într-un mini turneu. În acest moment, da. În afara Ordinului de ministru trebuie să gândim managerial și să minimizăm riscul de îmbolnăvire. Și acest risc crește exponențial în momentul în care circulația echipelor, a sportivilor este foarte mare la nivelul țării. Este ideal să stăm cât mai mult timp împreună, super testați și să ne desfășurăm în bula noastră competiția până la momente mai fericite.

Testările ar trebui să fie înainte de fiecare mini-turneu, nu?

– Absolut. Testările se fac cu 48 de ore înainte și se prezintă în zona cantonată, carantinată.

Ce se întâmplă cu echipele care joacă în cupele europene: “Sper, în cadru legal, să poată să își desfășoare meciurile de acasă”

Ce se întâmplă cu echipele calificate în Liga Campionilor, în cupele europene? 

– Uităm Liga Campionilor deocamdată. O luăm în ordinea priorităților. Turda și Constanța joacă pe 29 august și pe 5 septembrie în cupele europene tur-retur. Și aceste echipe din păcate ajung într-o fază eliminatorie care contează pentru puncte. Ele intră fără jocuri în picioare în meciurile europene, ceea ce nu e ok. Sper, în cadru legal, să poată să își desfășoare meciurile de acasă.

Asta voiam să vă întreb. Pot ele să joace meciurile de pe teren propriu?

– Încă o dată, așteptăm Ordinul care poate face posibil acest lucru.

Cine transmite noul sezon de handbal: “Încă suntem în negocieri. Nu este nimic sigur”

Aveți pregătite și alte scenarii în condițiile în care lucrurile se complică și desfășurarea campionatului este pusă în pericol?

– Avem tone de scenarii. Le trecem pe toate prin Consiliul de Administrație și încercăm să vedem toate scenariile posibile. Nu vrem să avem situații care nu sunt prevăzute în regulament.

Ne puteți spune televiziunea care transmite viitorul sezon. Ați finalizat negocierile?

– Suntem încă în negocieri și nu este nimic sigur deocamdată.

Varianta pay-per-view: “Este un proiect pe care îl avem, încercăm să îl ducem la capăt”

Se vorbea de Look TV și un sistem pay-per-view pentru cei care vor să vadă toate meciurile…

– Se vorbește și publici ce spun sursele. Oficial, ți-am spus despre ce este vorba.

Dar un sistem pay-per-view pentru pasionații care vor să vadă toate meciurile? 

– Nu cred că suntem încă pregătiți pentru chestia asta. Este un proiect pe care îl avem, încercăm să îl ducem la capăt, dar nu este o chestie care să se facă de astăzi pe mâine.

 

ADVERTISEMENT