Sport

Alexandru Dedu, interviu despre reluarea handbalului în pandemie de coronavirus: “Banii sunt un motiv, dar nu cel principal! 10 meciuri în 22 de zile este foarte mult, dar va fi greu în toate domeniile”

25.04.2020 | 11:17
Alexandru Dedu interviu despre reluarea handbalului in pandemie de coronavirus Banii sunt un motiv dar nu cel principal 10 meciuri in 22 de zile este foarte mult dar va fi greu in toate domeniile
ADVERTISEMENT

Federația Română de Handbal este prima din Europa care a votat pentru a relua competițiile și de a încheia sezonul 2019-2020. A fost o decizie controversată a Consiliului de Administrație al FRH care a decis ca pe data de 31 mai să se reia competițiile. A existat un val de critici de la mai mulți oficiali de cluburi din Liga Națională, dar și din partea jucătorilor, unii dintre ei considerând că le este pusă în pericol siguranța prin această decizie. 

“Încercăm până la ultima posibilitate de a închide sezonul competițional pe teren”

Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a explicat într-un interviu FANATIK care sunt motivele pentru care federația ține ca acest sezon să se încheie pe teren. Oficialul susține că există și un plan B dacă lucrurile se înrăutățesc și recunoaște că un număr de 10 meciuri într-un interval de 22 de zile este foarte mult, însă nu doar sectorul handbalistic se confruntă cu astfel de dificultăți. Președintele FRH le-a răspuns și contestatarilor care spun că România ar fi trebuit să înghețe campionatul la fel cum s-a întâmplat și în alte țări, dar și celor care au spus că primează partea financiară.

ADVERTISEMENT

Încă dinainte de sărbătorile pascale, dumneavoastră ați spus într-un interviu FANATIK că veți face tot posibilul ca acest campionat să se încheie pe teren, iar decizia Consiliului de Administrație a fost în consecință. Însă a urmat un uriaș val de nemulțumiri…

– Nu mă miră, observ că este o constantă în a contesta absolut tot. Ce mă miră este că este contestat un lucru normal. Și mai normal decât să avem o competiție care se încheie pe teren nu știu dacă există ceva. Și cam atât.

ADVERTISEMENT

Ați reiterat că această decizie este valabilă în acest moment. Dacă lucrurile se înrăutățesc, ați precizat că există și un alt plan pregătit. Ne puteți spune despre ce e vorba?

– Este vorba de așezare temporală, de încercare până la ultima posibilitate de a închide sezonul competițional pe teren. Mai multe detalii nu o să dau pentru că și așa se vorbește prea mult despre un lucru normal și cred că este suficient. La momentul oportun când guvernanții o să stabilească noi măsuri, o să clarifice regulile, noi o să ne pliem pe tot ceea ce este legal astfel încât să încercăm să terminăm campionatul pe teren.

ADVERTISEMENT

“Și banii care au rămas de încasat pot să fie un motiv, dar este departe ca acesta să fie motivul principal. FRH nu stă în banii ăia”

Unul dintre lucrurile care v-au fost reproșate de mai mulți oficiali ai echipelor a fost că vă încăpățânați să încheiați competiția pe teren când alte țări au înghețat-o…

– Alte țări au înghețat, altele încearcă să joace pe teren. Depinde. S-au luat măsuri diferite pentru combaterea coronavirusului de la țară la țară, dar pentru o competiție sportivă. Depinde de fiecare cum vede lucrurile și mai ales de interesele fiecăruia în a exprima lucruri.

ADVERTISEMENT

În spațiul public a apărut informația că TVR a suspendat contractul pentru drepturile de televizare cu FRH și cei 200.000 de euro care mai sunt de primit ar fi de fapt motivul insistenței de a încheia campionatul pe teren…

– Poate să fie și ăsta un motiv, dar este departe de a fi motivul principal pentru așa ceva. Le reamintesc cluburilor că parte din acești bani se întorc la ele. Chiar dacă privim lucrurile așa, este un interes comun. FRH nu stă în banii ăia, să fie clar. Ne interesează cel mai important lucru, chiar deasupra terminării campionatului pe teren: ca sportivii noștri să știe că handbalul există și să se pregătească cum pot ei mai bine în această perioadă acasă, în jurul casei, antrenorii să îi controleze și să îi solicite, cluburile să păstreze lumina aprinsă și să facă în așa fel încât reluarea competiției să fie cea mai ușoară, finanțatorii să știe că handbalul nu a închis porțile și trebuie să fie alături de noi, ăsta este motivul cel mai întemeiat. Noi vrem să ne încheiem campionatele pe suprafața de joc, așa cum este normal.

“Știu că sunt suficienți oameni de bine care, chipurile, se interesează de soarta sportivilor, dar interesul lor este diferit”

Tocmai aici este o problemă. Dumneavoastră spuneați de siguranța jucătorilor și mulți dintre ei, prin vocea Sindicatului Handbaliștilor din România, dar și unii jucători foarte experimentați cum este Alin Șania, susțin că siguranța jucătorilor nu este asigurată în aceste condiții…

– Ultimul lucru pe care o să îl fac este să spun ceva împotriva sportivilor. Am fost sportiv atât de mult timp. Orice decizie care se ia de șefii clubului sau oficialii federației este privită cu reticență. În schimb, la fel de bine știu că sunt suficienți oameni de bine care, chipurile, se interesează de soarta sportivilor, dar interesul lor este diferit. Am fost chemați în urmă cu vreo doi ani dacă țin minte la comisia de discriminare unde, printr-o decizie a noastră legată de eterna poveste cu criteriile mi s-a spus să motivăm de ce există criterii la comunitari. Sindicatul Handbaliștilor din România a luat apărarea acelei decizii cu toate că ei reprezentau, nu în număr majoritar, în totalitate, jucători români pentru că nu era înscris niciun comunitar. Trebuiau apărate interesele jucătorilor români. Federația Română încerca să apere interesul jucătorilor români, iar Sindicatul făcea apologia libertății muncii a jucătorilor extracomunitari. Sunt interese micuțe și mulți sportivi nu înțeleg lucrurile acestea.

Adică spuneți că sunt interese și că unii sportivi sunt sfătuiți să iasă și spună că este foarte mult…

– Da, cu toate că este în interesul lor ca această competiție să se desfășoare pe teren. Să existe o justificare a salariilor, o ușurință a angajatorilor de a plăti, de a justifica până la urmă banii pe care îi primesc. Să fie niște lucruri mai pragmatice și mai reale decât vorbele de prin presă.

“10 meciuri în 22 de zile este foarte mult, dar nu numai în handbal va fi greu să repornim”

Domnul ministrul Ionuț Stroe nu a ezitat să critice decizia luată de Consiliul de Administrație al FRH spunând că este o decizie hazardată. Ați discutat cu domnul ministru pe această temă?

– Eu am avut niște discuții cu domnul ministru Stroe și am explicat că noi niciodată nu ieșim din litera legii. Dar au fost luate niște decizii conform realității din acest moment, care spun că pe 15 mai se închide starea de urgență. În două săptămâni nu știm ce se poate întâmpla. Inclusiv să se redeschidă activitățile sportive în anumite condiții. Nu știu. În cazul în care Guvernul vine și spune că nu se deschid, noi ne adaptăm imediat, nu vom ieși din litera legii. Pentru lumea handbalului și iubitorii de handbal noi suntem datori să terminăm pe teren campionatul.

Vă întreb din calitate de fost sportiv acum. Se poate ajunge ca unele echipe să joace 10 meciuri în 22 de zile. Nu este foarte mult?

– Este foarte mult. În schimb, nivelul de pregătire este la fel la toate echipele. Atunci există o echivalență de forțe. Va fi greu. Dar nu numai în handbal. Va fi greu și în agricultură, și în industrie. Dar în momentele grele trebuie să arătăm cine suntem și să surmontăm aceste lucruri. Va fi greu pentru toată lumea.

Ulterior acestui interviu, F ederația Europeană de Handbal a decis să suspende toate meciurile care au fost reprogramate în această vară în competițiile europene. Astfel, în Final Four-ul masculin vor merge primele două clasate din primele două grupe, turneul fiind programat în decembrie, în timp ce, la feminin există încă o șansă pentru disputarea sferturilor de finală, în luna septembrie, când este programat și turneul Final Four.

Pentru că nu se vor mai putea disputa meciurile din preliminarii, naționala feminină a României este calificată la Euro 2020 datorită locului 4 obținut în urmă cu doi ani în Franța. Nu același lucru s-a întâmplat cu naționala masculină, care a fost eliminată din cursa pentru Mondialul din 2021. EHF a decis să fie calificate pentru turneul final următoarele echipe pe baza clasamentului de la Euro: Slovenia, Germania, Portugalia, Suedia, Austria, Ungaria, Belarus, Islanda, Cehia, Franța. Spania, Croația și Norvegia. De asemenea, Campionatul Mondial de tineret U-20, care trebuia să se dispute în România în luna iulie, a fost amânat pentru luna decembrie.

  • 31 mai este data la care ar trebui să se reia Liga Națională
  • 12 martie este data la care s-au jucat ultimele meciuri de handbal în România

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: