Sport

Alexandru Dedu, interviu pentru FANATIK după CM: “Rezultatul este peste aşteptări!” Preşedintele FRH i-a hotărât soarta lui Ryde. EXCLUSIV

18.12.2019 | 21:43
Alexandru Dedu interviu pentru FANATIK dupa CM Rezultatul este peste asteptari Presedintele FRH ia hotarat soarta lui Ryde EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

România a încheiat pe locul 12 Campionatul Mondial de Handbal din Japonia. “Tricolorele” au reuşit să se califice în grupele principale după o victorie miraculoasă împotriva Ungariei (28-27), însă în a doua parte a competiţiei au dezamăgit suferind înfrângeri la scor cu Rusia (18-27), Suedia (22-34) şi Japonia (20-37).

Alexandru Dedu, interviu pentru FANATIK după CM: “Nu mi-a plăcut că jucătoarele au depus armele după ce şi-au îndeplinit obiectivul”

Alexandru Dedu a dat un interviu pentru FANATIK în care a tras concluziile după turneul final din Japonia. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal a vorbit despre situaţia selecţionerului Tomas Ryde, despre turneul preolimpic, dar şi despre controversata regulă a transferului de jucători străini în Liga Naţională, a căror naţională trebuie să fie în top 10 la Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT

Bună ziua, domnule Dedu! Care sunt concluziile după acest loc 12 la Campionatul Mondial din Japonia? 

– În grupă cred că au fost rezultate previzibile, inclusiv înfrângerea grea cu Spania fiindcă a fost primul meci. Şocul resimţit de echipă s-a trimis în teren şi de acolo a fost diferenţa mare de scor. Oricum, Spania a demonstrat că este una dintre cele mai puternice echipe de la acest turneu final.

ADVERTISEMENT

Apoi, vorbind de meciurile din grupa preliminară cu echipele europene, au fost două partide în care echipa României a atins potenţialul maxim în momentul respectiv: Muntenegru şi Ungaria. S-a văzut lipsa de experienţă cu Muntenegru când am irosit un avantaj bun, iar meciul cu Ungaria jucătoarele s-au autodepăşit.

Ieşirea din grupă a fost un mare rezultat. Dar ce nu mi-a plăcut, în grupele principale am fost dezamăgit de abordarea psihologică a jucătoarelor pe final de Campionat Mondial. Încărcătura a fost mare după meciul cu Ungaria, dar mă deranjează că au depus armele după ce şi-au îndeplinit obiectivul de a se califica.

ADVERTISEMENT

“Tomas Ryde este în continuare selecţionerul naţionalei României. Dar, în ianuarie vom face Comisie Tehnică în care analizăm ce s-a întâmplat”

Per total, cum consideraţi rezultatul din Japonia? 

– Ţinând cont de realitate şi de ceea ce s-a întâmplat, rezultatul este peste aşteptări. Aşa cum bine se ştie, cu vreo 2 luni înainte, noi trebuie să trimitem o listă de 28 de jucătoare, din care se alege lotul de 18.

Acestea sunt împărţite în mod egal, jucătoare de 6 metri şi 9 metri. Noi cu 2 zile înainte să ne urcăm în avion au dispărut 4 jucătoare de pe linia de 9 metri. Este foarte greu să faci performanţă aşa.

ADVERTISEMENT

Ideea este că avem 4 luni de zile în care încercăm să omogenizăm echipa naţională şi acesta trebuie să fie obiectivul nostru pe termen scurt.

După rezultatul din Japonia multă lume a cerut demisia lui Tomas Ryde. Rămâne sau nu selecţioner la naţională?

– Tot timpul se întâmplă asta. Şi după ce a luat bronzul la CM s-a cerut capul lui Ryde. Anul trecut s-a cerut capul lui Ambros. Haideţi să şi facem ceva, nu doar să cerem demisii şi cred că v-am răspuns la întrebare.

Dar, în luna ianuarie o să facem o Comisie Tehnică în care analizăm ce s-a întâmplat. În acest moment, Tomas Ryde este selecţionerul echipei naţionale şi nu am de ce să mă gândesc că va fi schimbat. După ce se va întruni acea Comisie Tehnică, vom vedea ce decizii se vor lua.

“Am trimis candidatura pentru turneul preolimpic încă din vară. Întrunim toate condiţiile”

Urmează turneul preolimpic în luna martie. Muntenegru şi-a depus candidatura pentru a fi gazdă. Dumneavoastră aţi făcut demersuri în acest sens?

– Noi am trimis candidatura pentru a găzdui turneul încă din vară. Consider că întrunim toate condiţiile de a fi gazda acestui turneu şi rămâne de văzut ce va decide Federaţia Internaţională de Handbal în acest sens.

Ce ne puteţi spune despre jucătoarele suspendate provizoriu de Corona Braşov? Există noutăţi în acest caz?

– Urmărim cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în acel caz. Sunt foarte multe jucătoare acolo care reprezintă prezentul şi viitorul naţionalei României. Încă nu ştiu ce se va întâmpla cu jucătoarele, probabil nu le vom avea în turneul preolimpic, însă suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de acolo.

Aşa cum era de aşteptat, echipa Corona Braşov a fost exclusă din toate condiţiile după tot ceea ce s-a întâmplat, însă cel mai mult au de suferit jucătoarele.

“Venirea la liber a handbaliştilor străini nu este o soluţie”

Regula FRH prin care transferurile de jucători străini în Liga Naţională pot fi efectuate doar de la naţionalele din top 10 de la CM a stârnit multă îngrijorare, în special din partea celor de la Dinamo… 

Dinamo e îngrijorată de foarte mult timp. Domnul Georgescu este foarte preocupat de acest aspect şi îl înţeleg. Încercăm să lucrăm împreună, astfel încât să luăm cele mai bune hotărâri.

Sunt nişte decizii care au crescut notorietatea handbalului în România. Venirea la liber a handbaliştilor nu este o soluţie bună. Nu ştiu dacă este cea mai bună soluţie cea din momentul de faţă însă împreună trebuie creştem handbalul românesc, astfel încât jucătorii români să poată ajunge mai uşor în echipele de primă ligă.

  • 12 este locul ocupat de România la CM de handbal din Japonia
  • 17 goluri este cea mai mare diferenţă la care au pierdut “tricolorele” la turneul final: 20-37 cu Japonia

 

ADVERTISEMENT