Sport

Alexandru Dedu, interviu tăios pentru FANATIK despre scandalul cu Dinamo: “Mi-a fost ameninţată familia, de miercuri primesc mesaje în fiecare minut, în fiecare secundă!” Cum motivează schimbările de regulament şi ce reproşează cluburilor. EXCLUSIV

28.02.2020 | 21:27
Alexandru Dedu interviu taios pentru FANATIK despre scandalul cu Dinamo Mia fost amenintata familia de miercuri primesc mesaje in fiecare minut in fiecare secunda Cum motiveaza schimbarile de regulament si ce reproseaza cluburilor EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Alexandru Dedu este în aceste zile în mijlocul unui scandal în spaţiul public după ce Consiliul de Administraţie al FRH a votat limitarea numărului de handbalişti extracomunitari la trei. Cel mai afectat club de această decizie a fost Dinamo, care joacă duminică în returul cu Sporting din play-off-ul EHF Champions League, poate unul dintre cele mai importante meciuri din istoria echipei.  

Alexandru Dedu, interviu tăios pentru FANATIK despre scandalul cu Dinamo: “Mi-a fost ameninţată familia!”

Dinamoviştii au opt jucători extracomunitari în acest moment şi din sezonul viitor ar trebui să renunţe la cinci dintre ei conform noilor reglementări. Oficialii “dulăilor” îl arată cu degetul pe Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal fiind omul care a propus şi care a avut votul decisiv pentru implementarea noilor criterii. Preşedintele lui Dinamo, Daniel Georgescu este de părere că această decizie este un atac la adresa clubului din partea lui Dedu, în timp ce pentru galeria lui Dinamo îl consideră pe preşedintele FRH inamicul public numărul 1 în aceste zile.

ADVERTISEMENT

Alexandru Dedu a acordat un interviu pentru FANATIK în care a răspuns acuzaţiilor aduse de cei de la Dinamo şi a explicat pe larg cum s-au implementat noile criterii de regulament, motivând că echipele au ştiut de doi ani de aceste modificări şi au refuzat să se alinieze din timp schimbărilor. Preşedintele FRH a spus că după izbucnirea acestui scandal i-a fost ameninţată familia şi că primeşte mesaje de ameninţare pe telefon “în fiecare minut, în fiecare secundă”.

“După 2 ani de la aflarea unei decizii strategice importante, multe cluburi au fost surprinse, s-au trezit în faţa unei probleme şi s-au întrunit solicitând revenirea la vechile criterii”

Domnule preşedinte, în ultimele zile a fost un adevărat vârtej în spaţiul public care vă are pe dumneavoastră în centru, după decizia Consiliului de Administraţie care limitează la 3 numărul jucătorilor extracomunitari. Cum vedeţi dumneavoastră această situaţie?

ADVERTISEMENT

– Cred că ar fi bine să ne uităm cum am ajuns aici. În aprilie 2018, s-a făcut un lucru pe care eu l-am anunţat şi care a fost în programul meu cu care am candidat la preşedinţia Federaţiei Române de Handbal. A doua etapă a strategiei mele era ca aceste criterii prin care străinii ajungeau să joace în campionatele României să fie un pic mai aspre. Dacă în primul mandat, datorită necesităţii de a face handbalul vizibil, un fenomen social… Iată că aşa e pentru că de două zile este un iureş pe o temă din handbal şi toată presa vuieşte. Ăsta e un fenomen social în România în momentul de faţă. Să revenim, acele criterii din primii patru ani de preşedinţie au permis o liberalizare a străinilor în România, ca număr, oarecum condiţionaţi de cele două criterii: valorice şi financiare. Nu putea să intre chiar oricine, dar în a doua parte am spus că se va găsi această sită.

Adică aţi anunţat că veţi limita accesul extracomunitarilor în Liga Naţională? 

În urmă cu doi ani s-a luat această decizie în unanimitate în Consiliul de Administraţie, ca să se intre din acest an, practic acum, cu noile criterii. A existat o perioadă de graţie de 2-3 luni în care cluburile ca să nu aibă un şoc mare să aibă timp să îşi reînoiască contractele pentru situaţia următoare. Iată că, după 2 ani de la aflarea unei decizii strategice importante, multe cluburi au fost surprinse, s-au trezit în faţa unei probleme şi s-au întrunit solicitând revenirea la vechile criterii.

ADVERTISEMENT

“Situaţia în momentul de faţă la feminin este ok. Nu ştiu dacă mai este un campionat cu atât de multe campioane europene, mondiale şi olimpice”

Să înţeleg că nu vi s-a părut în regulă această întâlnire…

– Lucrul acesta nu mi s-a părut ok pentru că timp de 2 ani de zile ai avut timp să îţi rezolvi problemele. În acel moment, sesizând această problemă, secretarul general trebuia să trimită invitaţia de a discuta pe 26 februarie, dată aleasă pentru că era o gaură în perioada competiţională şi în agenda Federaţiei. Până să trimită convocările, am aflat că deja se convocase pe data de 11 dacă nu mă înşel. Mesajele mele pentru cluburi, prima dată la masculin, apoi la feminin au fost două: “Ar fi bine să vă gândiţi la handbalul naţional, în ansamblul lui, nu numai la nişte necesităţi imediate care vor fi mereu” şi doi: “Vă urez mult succes şi dacă veniţi cu soluţii frumoase, viabile, care se înscriu în strategia generală, nu este nicio problemă şi aceastea vor fi luate în seamă şi vor fi discutate”. A venit minuta respectivă, am ajuns la punctul respectiv, s-a luat o decizie care nu este taman uşor de digerat, dar este de actualitate, cea care spune să privim handbalul masculin şi feminin diferit.

De ce decizii diferite la feminin şi masculin?

– Consiliul a fost de acord cu treaba asta. Uitându-ne pe cerinţele din acele minute, la fete, situaţia în momentul de faţă din punctul nostru de vedere este ok. Nu ştiu dacă mai este un campionat cu atât de multe campioane europene, mondiale şi olimpice, dar o idee care a răzbătut din ideea băieţilor a fost îmbrăţişată cu bucurie şi cu drag: ideea de a avea a doua echipă, cu 8 jucători U-23 şi atunci echipele care fac treaba asta o să fie degrevate de regula U-21 pentru că deja ai tineri pe care îi creşti. Criteriile au fost menţinute la fete şi apoi a apărut chestiunea băieţilor.

ADVERTISEMENT

“S-au creat nişte enclave cu 6-7-8 jucători străini în ultimii 5 ani, care nu sunt ceea ce ne dorim noi”

Şi cum stau lucrurile la băieţi?

– Puţin diferit. În campionatul nostru s-a sesizat, nu doar de mine ci şi de alţi oameni, că sunt străini cu valori sensibil egale cu ai noştri, dar care joacă. Şi, din experienţa pe care o am ca jucător şi actuală vor juca întotdeauna străinii în faţa românilor pentru că trebuie să se justifice investiţia. Atât de simplu este. Şi dacă ne uităm, s-au creat nişte enclave cu 6-7-8 jucători străini în ultimii 5 ani, care nu sunt ceea ce ne dorim noi. Personal, n-am nicio problemă să fiu echipă cu 7-8 străini, dar să fie ăia (n.r. arată cu mâna sus, la nivel înalt). Nu am nicio problemă, să aducă un plus de valoare, de profesionalism. În mare parte, aceşti străini vin din spaţiul extracomunitar şi atunci am zis: “echipele noastre ne-au transmis că au o problemă în găsirea unei soluţii ca şi jucători străini”. Perfect, revenim pe vechile criterii, se deschide plaja, dar este bine să ne protejăm jucătorii români şi nu este nicio problemă. Sunt trei jucători extracomunitari pentru o echipă din România plus toată Europa, din punctul meu de vedere şi al Consiliului de Administraţie, este mai mult decât suficient.

Votul dumneavoastră a fost decisiv în acest sens…

– Legat de asta, toată lumea care participă în Consiliul de Administraţie ştie. Cine este pentru? Şi eu ca şi ceilalţi colegi de-ai mei am ridicat mâna. Şi au fost 8 oameni. Cine este împotrivă? 8 oameni. Şi statutul spune, votul preşedintelui este… Atât de simplu este.

“Georgescu nu este preşedintele lui Dinamo. El a făcut nişte tâmpenii, l-am adus în faţa Comisiei de Disciplină şi ni s-a adus o hârtie că nu este reprezentantul clubului”

Cei de la Dinamo consideră că această decizie este un atac direct la echipa lor prin vocea domnului Georgescu, preşedintele clubului…

– Nu este preşedintele clubului. El a făcut nişte tâmpenii, l-am adus în faţa Comisiei de Disciplină şi ni s-a adus o hârtie că nu este reprezentantul clubului. La două zile a venit la o tragere la sorţi în care ni s-a adus o hârtie că este reprezentantul clubului. Sincer, eu nu mai ştiu ce e ca să am o discuţie cu el, să pot să mă adresez lui. Când o să se hotărască şi o să aibă o poziţie, să fie reprezentant al clubului, o să am o discuţie cu el. Până atunci, mi-e greu să am un dialog.

Chiar şi aşa, Dinamo se consideră nedreptăţită… 

– Am o întreabare… E retorică. Ce alt club se consideră nedreptăţit în afară de Dinamo? Explicaţiile sunt foarte simple. Clubul Dinamo şi nu mă refer la club ci la Georgescu acum, a avut doi ani de zile să îşi rezolve problemele. Ca să rezumăm. Nimeni nu are absolut nimic cu clubul Dinamo, din contră. Din contră!

“Mie de miercuri mi-a fost ameninţată familia, mi-au fost ameninţaţi copii. Sunt sunat de pe terţe telefoane, mi se trimit mesaje de ameninţare în fiecare minut, în fiecare secundă”

Există o circulară trimisă de FRF şi LPF prin care jucătorii din mai mult de 100 de ţări nu sunt consideraţi extracomunitari datorită unor acorduri pe care le au cu Uniunea Europeană. Strict referitor la cazul Dinamo, Tunisia este printre ele. Este posibil să se aplice această circulară şi la handbal? 

– Este prima oară când aud aşa ceva. Este o decizie punctuală apropo de realitatea pe care fotbalul o are fiindcă din câte ştiu eu, Comunitatea Europeană e Comunitatea Europeană. Nu pot fi 120 de ţări pentru că aşa ar fi multe altele.

Adică, aici este vorba strict despre ţările din Comunitate fără alte acorduri…

– E atât de uşor. Comunitatea Europeană: ţările X, Y şi Z. Acolo trebuie să îndeplinească nişte criterii.

Cei de la Dinamo au lansat şi o ipoteză după aceste reglementări: ce se întâmplă dacă transferă 16 jucători europeni fără să fie niciun român în lot? Este progres?

– Tocmai datorită extremităţii nu este bine. Şi da, nu avem nicio problemă. Dacă regulamentul permite, nu este nicio problemă.

Aţi spus într-un interviu precedent pe care l-am avut că vă asumaţi toate deciziile. Vă deranjează faptul că în foarte multe medii dumneavoastră sunteţi considerat omul care distruge clubul Dinamo? 

– Nu. Este o chestie indusă. Ştiu cine a făcut-o. Mie de miercuri mi-a fost ameninţată familia, mi-au fost ameninţaţi copii. Sunt sunat de pe terţe telefoane, mi se trimit mesaje de ameninţare în fiecare minut, în fiecare secundă. Ideea este că acest lucru nu mi s-a întâmplat şi dovedeşte calitatea pe care acest individ o are.

“Dacă se crede că ameninţând familia şi purtându-te în modul ăsta, rezolvi probleme punctuale personale, fără să te gândeşti nicio secundă la un interes general, la handbal, nu este ok şi şi-au greşit persoana”

Vă referiţi la domnul Georgescu?

– Nu ştiu. Terţă persoană. Cel care a dat numărul suporterilor. Dacă se crede că ameninţând familia şi purtându-te în modul ăsta, rezolvi probleme punctuale personale, fără să te gândeşti nicio secundă la un interes general, la handbal, nu este ok şi şi-au greşit persoana.

Cei de la Dinamo susţin că patru jucători vizaţi de această regulă sunt cei mai buni pe postul lor, chiar şi în Liga Campionilor… 

– Felicitări lor. Felicitări. Înseamnă că mai sunt încă trei care sunt foarte buni pe post şi sunt convins că o să îi aducă pe aceia.

“Dinamo a ajuns în momentul de faţă unde este şi datorită faptului că în urmă cu nişte ani s-au luat nişte decizii apropo de venirea acestor jucători străini. Lucrurile astea se uită. Nu? Se uită!”

Cum vedeţi dumneavoastră viitorul handbalului masculin cu aceste reguli pe care le-aţi susţinut şi votat?

– Haideţi să vedem. Ne-am dorit să avem un campionat competitiv în care să nu fie niciun meci previzibil. Şi îl avem. Din punctul meu de vedere faptul că fiecare meci este o bătălie, este un lucru care duce la progres. Strategia de care încercăm să ne ţinem chiar şi cu aceste mici sincope, s-au întâmplat la nişte ţări care azi dictează în handbal. Când? Acum 20-30 de ani. Noi băteam la 10 goluri acele ţări: Portugalia, Franţa. Generaţia mea a învins Franţa cu 13 goluri, după care la primul campionat mondial au câştigat primul titlu. Portugalia, o ţară pe care acum 5 ani o băteam la 10 goluri, acum a învins Franţa de două ori.

Astea nu sunt lucruri care vin aşa. S-au făcut de-a lungul timpului. Vreau să reamintesc publicului că Dinamo a ajuns în momentul de faţă unde este şi datorită faptului că în urmă cu nişte ani s-au luat nişte decizii apropo de venirea acestor jucători străini. Lucrurile astea se uită. Nu? Se uită! Că dacă nu era o modificare a regulamentului, Dinamo nu era în poziţia asta. Acelaşi tip de discuţii au fost şi acum 6 ani şi exact aceleaşi discuţii sunt şi acum şi vor fi pentru că nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Tot timpul cineva va fi nemulţumit şi va încerca să arate câtă dreptate are. Numai că, prisma prin care se vede nu este punctuală şi de interes local, este naţională. Ce ne dorim acum? Ne dorim ca echipa naţională de băieţi să facă un pas în faţă. Ne plângem că nu avem echipă naţională de băieţi, că nu putem. Dar nu vrem să facem nimic în direcţia asta. Păi nu se poate, domnilor! Să vrei să fie mai bine fără să schimbi ceva, nu se poate. Mulţumesc.

  • 8 jucători extracomunitari are Dinamo în echipă în acest moment
  • 2014 este anul în care Alexandru Dedu a câştigat primul mandat de preşedinte al FRH

 

 

 

ADVERTISEMENT