News

Alexandru Nazare, fostul Ministru de Finanțe, declarații după demitere: “Nu am vrut să implic ministerul în luptele politice din partid”

Alexandru Nazare, fostul Ministru de Finanțe, a oferit joi o serie de declarații după demitere, spunând: "nu am dorit să implic ministerul în luptele de partid"
08.07.2021 | 21:26
Alexandru Nazare fostul Ministru de Finante declaratii dupa demitere Nu am vrut sa implic ministerul in luptele politice din partid
ADVERTISEMENT

Nazare a fost demis de către prim-ministrul Florin Cîțu, iar președintele României a semnat joi decretul de demitere.

Cîțu a declarat că decizia a fost luată în urma evaluării făcută la șase luni, s punând că există proiecte întârziate, dar anumite surse politice declară că ar fi vorba de discuții cu privire la rectificarea bugetară.

ADVERTISEMENT

Alexandru Nazare, declarație după demitere: “Nu am vrut să implic ministerul în luptele interne din partid”

“Am explicat când m-a sunat premierul la momentul respectiv să vin la poza lansării candidaturii, că nu vreau să implic Ministrul de Finanțe în luptele politice din partid. Am spus că îmi asum o poziție de neutralitate, benefică chiar și pentru prim-ministru.

În discuția de ieri, l-am rugat pe premier să prezinte o evaluare, să discute această evaluare în forurile partidului. Premierul a considerat că trebuie să meargă mai departe cu propunerea.

ADVERTISEMENT

Este vorba de principii și așteptările oricărui liberal de la forurile de conducere ale partidului și anume că astfel de decizii importante să fie luate după analize în forurile statutare. Am considerat că imaginea pe care trebuie să o transmită PNL este de neutralitate. 

Evident în discuțiile avute în șase luni am avut și divergențe. În condițiile în care ne aflăm acum, în procedură de deficit excesiv, trebuie să fim foarte vigilenți cu cheltuirea banului public.

ADVERTISEMENT

Provocarea este ținerea cheltuielilor sub control, iar acest mesaj nu l-am dat doar o dată, ci de mai multe ori. Poziția de Ministru de Finanțe nu este una comodă și am fost mereu ferm. Nu mi-am propus să fiu un ministru comod, ci unul respectat.

Ca atare când nu aveam resurse pentru anumite tipuri de cheltuieli sau când exista pericolul să depășim țintele de deficit, m-am exprimat categoric.

ADVERTISEMENT

Suntem în ținta de deficit, avem o colectare foarte bună, în jur de 23% în luna mai, cu 30% mai multe investiții, cu 37% mai multe fonduri europene și avem estimări pozitive despre creșterea economică. Dar asta nu înseamnă că toate acestea justifică cheltuieli suplimentare.

La momentul potrivit, sigur voi anunța pe cine susțin în lupta internă din partid. Eu rămân în partid, sunt senator, membru în Comisia de Buget, membru în organizația PNL Prahova, sigur îmi voi asuma o poziție la momentul potrivit.

Dacă vă gândiți că în aproape fiecare conferință de presă premierul era apreciativ la adresa Ministerului de Finanțe, pe undeva sunt nedumerit de această decizie, nu știu care aspect să îl fi deranjat atât de tare”, a declarat Alexandru Nazare la B1TV.

 

ADVERTISEMENT