News

Alexandru Rafila a anunţat finalizarea noii forme a Planului de Combatere a Cancerului. “Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială”

Ministrul Sănătăţii a prezentat punctele esenţiale ale noului plan naţional de combatere a cancerului. Proiectul a fost lansat în Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului.
31.05.2023 | 14:39
Alexandru Rafila a anuntat finalizarea noii forme a Planului de Combatere a Cancerului Ridicarea barierelor in calea investigatiilor de tip PETCT este esentiala
Alexandru Rafila promite că situaţia în cazul pacienţilor oncologici se va schimba radical
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Noua variantă, lansată în dezbatere publică, este rezultatul a patru luni de muncă a comisiei multidisciplinare de oncologie, formată din 20 de specialişti din toate domeniile medicale.

În România sunt trataţi aproximativ 250.000 de bolnavi de cancer

Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când s-a constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea şi combaterea cancerului, sunt descriminatorii pentru unele categorii de pacienţi oncologici şi nu sunt identificate sursele de finanţare pentru implementarea acestora.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila spune că noul plan are şapte obiective generale, specifice, pentru că în planul vechi, măsurile propuse nu aveau legătură cu obiectivele şi atunci făceau o normă care nu ducea la atingerea obiectivului.

“Această nouă formă a Planului de Cancer a fost complet restructurată, am început din decembrie 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe din lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au nicio legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul şi tratamentul cancerului şi atunci am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT. “O să vedeţi în contractul-cadru măsuri care ţin începând de la prevenţie desfăşurată de medicul de familie, de consultaţiile preventive, accesul la diagnostic, accesul la tratament. Ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT este esenţială. Am făcut acest lucru”, a mai spus Alexandru Rafila.

Totodată, acesta deplânge faptul că în momentul de faţă, în România, mulţi dintre pacienţii oncologici sunt diagnosticaţi prea târziu. “Lucrul acesta trebuie să înceteze, pentru că accesul de resursele terapeutice, la medicina personalizată este de cele mai multe ori condiţionat de un diagnostic precoce al bolii. (…) O să constataţi cu toţii că aveţi la dispoziţie un document care este făcut profesionist, este echilibrat, este etic şi făcut în cea mai deplină transparenţă”, a mai spus ministrul PSD.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Naţional de Combatere a Cancerului şi măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:
* Dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii de sănătate în oncologie pentru prevenirea şi îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe şi creşterea capacităţii de cercetare;
* Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil;
* Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului;
* Asigurarea accesului egal şi echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă;
* Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer şi a familiilor şi persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer;
* Dezvoltarea cercetării în oncologie;
* Asigurarea şi dezvoltarea resurselor umane în oncologie.

Prezent miercuri la Institutul Fundeni, pentru lansarea Planului, Alexandru Rafila a dezvăluit şi un bilanţ sumbru, în sensul că în fiecare an, în România, sunt înregistrate aproximativ 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii mai spune că în tratament, la nivel naţional, se află circa 250.000 de pacienţi. “Acestea sunt statistici. Important este să ne dăm seama că este o problemă de sănătate publică şi resursele necesare pentru diagnosticul şi tratamentul sunt în creştere. Medicina personalizată poată să fie un răspuns pentru unii pacienţi. (…) Tratamentul ţintit adaptat unui anumit profil genetic în mod evident este un răspuns”, a mai spus ministrul social-democrat.

Alexandru Rafila a dat asigurări că în săptămânile următoare va apărea o reglementare privind realizarea Registrului naţional de cancer, România fiind una dintre puţinele ţări care nu are un astfel de Registru naţional de cancer.

 

ADVERTISEMENT