News

Alexandru Rafila a explicat cum trebuie purtată masca de protecție. Cât de des trebuie schimbată, ce tipuri sunt recomandate și unde nu sunt obligatorii

22.04.2020 | 17:55
Alexandru Rafila a explicat cum trebuie purtata masca de protectie Cat de des trebuie schimbata ce tipuri sunt recomandate si unde nu sunt obligatorii
Alexandru Rafila a vorbit despre plimbatul copiilor în parc. Sursa foto - INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că masca de protecție va deveni obligatorie începând cu data de 15 mai, atunci când și o serie de măsuri de izolare vor fi relaxate în țara noastră.

Alexandru Rafila a explicat cum trebuie purtată masca de protecție

Președintele Societății Române de Microbiologie, profesor doctor universitar Alexandru Rafila, cel care reprezintă țara noastră și la Organizația Mondială a Sănătății, a oferit o serie de sfaturi și a prezentat regulile de bază ale purtării măștii de protecție.

ADVERTISEMENT

Conform recomandărilor doctorului, o mască de acest gen reduce considerabil riscul de îmbolnăvire, iar pentru asta cetățenii trebuie să știe ce tip de mască este recomandat a se purta, dar și cât de des trebuie să ținem masca pe față de-a lungul unei zile.

”O mască de protecție reduce riscul de îmbolnăvire. Este recomandat să utilizăm așa-zisele măști chirurgicale pentru că împiedică răspândirea microbilor. 

ADVERTISEMENT

Această mască se utilizează câteva ore, în funcție de sezon pentru că se umezește. Masca trebuie schimbată cel puțin o dată pe zi. Trebuie să avem la îndemână minim două măști.

Ca reguli generale trebuie spus că o astfel de mască trebuie să fie confecționată astfel încât să fie apropiată de conturul feței. Improvizațiile nu sunt bune, batiste, fulare.

ADVERTISEMENT

Masca trebuie să acopere cât mai bine gura și nasul. Cele chirurgicale au o structură metalică care se înfășoară în jurul nasului, etanșă.

În al doilea rând, materialul trebuie să fie confecționat din două sau trei straturi. O mască, cu cât are mai multe straturi e mai eficientă.”, a spus Rafila la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Unde nu suntem obligați să purtăm masca de protecție

Masca de protecție este obligatorie doar în spațiile închise, precum magazine, mijloace de transport în comun sau alte spații aglomerate.

Alexandru Rafila a mai declarat că masca poate fi dată jos atunci când ne aflăm în mașină, pe bicicletă sau în birou fără alte persoane în jur.

”Pe stradă nu trebuie purtată, doar în spații închise. La magazine, la muncă, cu mai multe persoane. Nu e nevoie să purtăm mască dacă mergem cu bicicleta, în mașină sau la birou”, a adăugat doctorul la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT