News

Alexandru Rafila, adept al redeschiderii teraselor: ”Am văzut grupuri de 10, 12 oameni care beau suc pe capota mașinii”

16.05.2020 | 09:30
Alexandru Rafila adept al redeschiderii teraselor Am vazut grupuri de 10 12 oameni care beau suc pe capota masinii
Alexandru Rafila, adept al redeschiderii teraselor: ”Am văzut grupuri de 10, 12 oameni care beau suc pe capota mașinii” Sursa: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila și-a schimbat viziunea în privința unui aspect al măsurilor de izolare și este acum un adept al redeschiderii teraselor, însă cu o serie de reglementări.

Alexandru Rafila, adept al redeschiderii teraselor: ”Am văzut grupuri de 10, 12 oameni care beau suc pe capota mașinii”

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a adoptat o schimbare totală de opinie în privința deschiderii teraselor din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Medicul, inițial un opozant al acestei idei, a venit acum cu explicații de ordin epidemiologic și a spus că o terasă deschisă, în condiții de norme aplicate la sânge, ar putea reduce riscul infectărilor.

Reprezentantul țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății a spus acest lucru imediat ce a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, pe 15 mai, fără a păstra distanța socială adecvată.

ADVERTISEMENT

”Am văzut grupuri de 10-12 oameni care beau suc pe capota mașinii”, a fost contextul de la care medicul Rafila a plecat în expunerea noilor sale idei.

”O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a spus el la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Rafila: ”Trebuie să le oferi oamenilor un loc pentru viața socială”

Alexandru Rafila recunoaște că oficialii statului trebuie să le ofere oamenilor, în condiții de maximă siguranță epidemiologică, locuri pentru desfășurarea vieții sociale. Iar terasele pot face parte din această categorie, însă cu condiția să respecte regulile în vigoare de distanțare socială.

”Trebuie să n gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfășoare o viață socială apropiată de normal. Și atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările.

ADVERTISEMENT

Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată și pentru alte tipuri de servicii și alte tipuri de activități”, a mai spus Rafila pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT