News

Alexandru Rafila anunță câte cazuri noi putem avea în martie. Ce spune medicul de valul 3

24.02.2021 | 23:55
Alexandru Rafila anunta cate cazuri noi putem avea in martie Ce spune medicul de valul 3
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, anticipează câte cazuri noi vom avea în martie și anunță cum am putea evita un val 3 agresiv al pandemiei de Covid-19.

Actualul deputat a comentat ultimele scenarii date publicității de INSP privind evoluția infectărilor în următoarea perioadă și a spus că o creștere se va înregistra, însă nu vom mai atinge nivelul din noiembrie.

ADVERTISEMENT

Totodată, medicul a mai explicat cum poate fi evitat un al treilea val al pandemiei Covid-19 în România şi ce putem face ca să combatem oboseala pandemică.

Alexandru Rafila, anunț despre valul 3 al pandemiei

Profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a explicat, miercuri seara, cum poate fi evitat un al treilea val al pandemiei Covid-19 în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Membrul OMS a subliniat faptul că țara noastră se află într-o competiție între viteza de vaccinare și creșterea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

”Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri. Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni.

ADVERTISEMENT

Cred că trebuie să pregătim de acum terenul pentru acel moment, pentru că dacă nu, vom ajunge în situația în care să avem mai multe vaccinuri la dispoziție și mai puțină lume care dorește să se vaccineze. Este o situație care se înregistrează inclusiv în Israel”, a spus Dr. Alexandru Rafila la B1TV.

Câte cazuri de Covid-19 putem avea în martie

Alexandru Rafila a ținut să facă precizări și despre ultimele prognoze oferite de INSP. Veștile din partea acestuia nu sunt printre cele mai alarmante. În viziunea sa, România nu va mai ajunge la 10.000 de cazuri pe zi, ci ne-am putea situa undeva la valori de 4.500 de infectări.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri.

Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic”, este previziunea medicului.

Dr. Rafila PSD a vorbit și despre oboseala cetățenilor în fața respectării măsurilor sanitare, având în vedere faptul că restricțiile afectează viața cetățenilor. Acesta a explicat că este necesar un echilibru, ca oamenii să păstreze în continuare normele pentru combaterea pandemiei.

”Oboseala pandemică se referă la oboseala oamenilor de a respecta aceste reguli. E un lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare. Ca să evităm această oboseală este bine să luăm măsuri care să nu exacerbeze nemulțumirea sau frustrarea oamenilor. Trebuie să existe un echilibru și măsurile exagerate pot avea un efect negativ”, a mai explicat el.

ADVERTISEMENT