Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat astăzi că a semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București. Această investiție de amploare, în valoare de 56 milioane de euro, reprezintă un pas important în dezvoltarea sistemului sanitar din România.
Potrivit declarațiilor ministrului Rafila, lucrările pentru construcția centrului vor începe în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an. Noul Centru de Mari Arși va include facilități esențiale pentru îngrijirea pacienților cu arsuri severe, precum două săli de operație specializate, 10 paturi pentru pacienții critici, 16 paturi ATI postcritici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă. De asemenea, centrul va găzdui și un ambulatoriu de specialitate.
Acest proiect face parte dintr-o colaborare între Ministerul Sănătății și Banca Mondială, fiind dezvoltat ca parte a eforturilor de modernizare a sistemului medical din țară. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 26 de luni, cu scopul de a asigura o infrastructură adecvată pentru tratarea pacienților cu arsuri grave.
“Construcția și finalizarea centrelor pentru mari arși reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiții și de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale din întreaga țară.
Responsabilitatea, profesionalismul și buna credință sunt principiile după care funcționează echipa actuală a Ministerului Sănătății”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
În plus față de construcția centrului, Ministerul Sănătății a demarat și alte inițiative în cadrul proiectului cu Banca Mondială. Recent, a fost lansată licitația pentru achiziția de soluții complete de telemedicină, în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei, pentru dotarea a 131 de Unități de Primire Urgențe/Compartimente Primire Urgențe din spitale județene, municipale și orășenești, precum și dotarea centrelor de telemedicină. Acest efort vine în întâmpinarea nevoilor medicale urgente, facilitând accesul la îngrijire medicală în zone geografice diverse și reducând barierele legate de distanță.
Tehnologia de telemedicină va permite medicilor să evalueze simptomele pacienților, să ofere sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor, precum și să decidă conduita medicală potrivită în situații de urgență, până la sosirea pacienților la spital. Această inițiativă are potențialul de a salva timp prețios în cazuri critice și de a asigura îngrijire medicală promptă și adecvată.
“Telemedicina în sistemul de urgență va contribui la accesul mai ușor la îngrijirea medicală, reducerea barierelor geografice și la oferirea consultațiilor rapide în situații de urgență.
Prin intermediul tehnologiei medicii pot evalua simptomele pacienților, pot oferi sfaturi și instrucțiuni pentru primul ajutor și pot decide imediat conduita medicală pentru pacienți, până la sosirea acestora la spital.
Acest tip de telemedicină poate salva timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de util în zone geografice în care accesul la asistență medicală este limitat”, a afirmat Alexandru Rafila.