News

Alexandru Rafila anunță un nou val COVID! Ministrul Sănătății: ”Această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că nu este exclus un nou val COVID, dar precizează că infecția nu va mai da bătăi de cap sistemului medical și pacienților.
14.05.2022 | 20:27
Alexandru Rafila anunta un nou val COVID Ministrul Sanatatii Aceasta infectie se transforma intro viroza sezoniera
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre un nou val COVID, boală pe care o vede transformându-se într-o viroză sezonieră / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit, astăzi, 14 mai, la Oradea despre provocările COVID, probabilitatea apariției unui noi val de infectări cu virusul care a provocat pandemia, dar și despre transformarea bolii într-una de sezon, așa cum sunt mai toate formele de gripă și de viroză.

Alexandru Rafila anunță un nou val COVID, dar și transformarea virusului

Conform declarațiilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de ziare.com, este foarte probabilă apariția unui nou val de infectări cu COVID-19. Cu toate acestea, a mai explicat oficialul guvernamental, nu trebuie ca infectările să mai provoace îngrijorare.

ADVERTISEMENT

”Biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea în momentul de faţă este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale”, a spus Alexandru Rafila, la Oradea, conform sursei citate.

În altă ordine de idei, recunoaște ministrul, o parte a populației, cea nevaccinată, este încă supusă unor riscuri considerabile chiar dacă, în sine, infectarea cu COVID va deveni asemănătoare virozelor sezoniere.

ADVERTISEMENT

”Asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a mai precizat ministrul.

Ministrul Sănătății, îngrijorat de situația demografică a României

Alexandru Rafila a mai explicat, în cadrul conferinței de presă de la Oradea, că îl îngrijorează scăderea demografică a României, accentuată în 2021 de numărul mare de decese provocate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea.

Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au anunțat, astăzi, 14 mai 2022, 520 de noi infectări cu COVID-19 și 7 decese (3 bărbați și 4 femei), în timp ce la Terapie Intensivă mai sunt internați 138 de pacienți infectat cu acest virus.

ADVERTISEMENT

De la declanșarea pandemiei de coronavirus, în România, au murit 65.606 de persoane diagnosticate, iar aproape 3 milioane de români au suferit o formă sau alta a coronavirusului de la începutul pandemiei și până în prezent.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS