Alexandru Rafila, avertisment ferm pentru populație! „Infecţiile rezistente la antibiotice pot deveni principala ameninţare la adresa omului”

Alexandru Năstase   
în HotNews
30/07/2020, 17:31
Alexandru Rafila, avertisment ferm pentru populație! „Infecţiile rezistente la antibiotice pot deveni principala ameninţare la adresa omului” GALERIE FOTO
Semnal de alarmă tras de Alexandru Rafila. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Alexandru Rafila nu a ezitat și a transmis un avertisment ferm pentru populație! Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spune că infecţiile cu germeni rezistenţi la antibiotice pot deveni principala ameninţare la adresa omului.

Mai mult de atât, medicul susține că impactul din punct de vedere economic va fi unul mult mai mare decât ceea ce se întâmplă în prezent cu noul coronavirus.

Rafila a explicat, la conferinţa de lansare a proiectului “Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, finanţat din Mecanismului Financiar SEE 2014 – 2021, că “abuzul de antibiotice şi dozajul necorespunzător generează rezistenţă”.

Semnal de alarmă tras de Alexandru Rafila

“S-a dezvoltat conceptul ‘One Health’, integrarea preocupărilor pentru controlul rezistenţei la antibiotice, pentru că ele afectează diverse sectoare, şi în următorii 30 de ani pot deveni principala ameninţare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi devastator, mult mai mare decât ceea ce ce se întâmplă acum cu noul coronavirus.

Suntem, practic, într-o luptă permanentă cu diverse microorganisme ca să putem să supravieţuim. Competiţia este dură şi fiecare ţară trebuie să fie pregătită în acest sens.

Ăsta este scopul proiectului, să dăm o mână de ajutor Ministerului Sănătăţii şi altor instituţii responsabile, astfel încât şi România să poată să aibă o reacţie rapidă şi eficientă la acest tip de ameninţări”, a spus Rafila..

Alexandru Rafila a mai spus că lupta împotriva antibiorezistenţei presupune un efort financiar uriaş. “În UE, în fiecare an, avem 700.000 de infecţii asociate asistenţei medicale, avem 35.000 de decese din cauza acestui lucru. (…)

Trebuie să evităm infecţiile sistemice cu germeni multirezistenţi şi, în acest fel, costurile îngrijirilor de sănătate vor scădea şi vom evita ca aceşti germeni multirezistenţi să ajungă în mediul comunitar şi să devină cauza infecţiilor banale. Altfel, impactul pe sănătate publică va fi uriaş.

În următorii 30 de ani, se estimează că, la nivel global, acest lucru va costa 90.000 de miliarde de euro, un cost care depăşeşte ceea ce se întâmplă în prezent cu infecţia cu noul coronavirus”, a adăugat Rafila.

 

 

 

Închide ×